Af Kirsten Moth

Ny krydstogtshavn i Helsingør bliver “grøn”

Rasmus Ebbe 388428 1723690 logo 25.000 win win 19/4 18-april 19

- Vi vil markedsføre os som en af de grønne havne. Og "grønt" bliver også om få år et konkurrence-parameter for den internationale krydstogtbranche, mener Helsingørs havnechef Jesper Schrøder.

HELSINGØR HAVN: Når Helsingør Havne og Helsingør Kommune om kort tid er klar til at igangsætte de konkrete forundersøgelser til den nye erhvervs- og krydstogthavn, der ligger i støbeskeen allerede til 2021, så bliver det med fuldt fokus på grøn energi.

Krydstogtskibe vil kunne hente grøn energi, når de lægger til i Helsingør, så de ikke skal ligge og forurene, mens de store generatorer kører. Dog er der i første omgang tale om et tilbud til krydstogtfartøjerne - ikke et krav.

Det fortæller havnechef i Helsingør Kommune, Jesper Schrøder, der mener, at inden for få år vil hovedparten af internationale krydstogtrederier have installeret anlæg, så skibene kan sejle grønt. Debatten om krydstogtskibenes forurening har senest drejet sig om Københavns Havn, hvor der fra blandt andet fra beboernes side er stor kritik af den forurening, skibene sender ud, når de ligger ved kajen.

Vil gerne gå forrest

Den situation behøver helsingoranerne altså ikke at frygte, hvis og når det nye krydstogtkajanlæg ligger klar, ifølge havnechef Jesper Schrøder.

- Grøn energi vil blive et konkurrenceparameter for cruise-selskaberne. Rederierne vil gerne kunne markedsføre sig som grønne, men det kan da godt være, at branchen skal nudges i den rigtige retning, og at de ikke gør det helt uopfordret.

- Derfor vil vi i Helsingør markedsføre os som en af de havne, der fungerer grønt.

- Vi vil gøre alt for at være med til at reducere CO2-udslippet. Og vi vil gerne gå foran - og også betale lidt ekstra for det. Enhver kan kun være interesseret i at passe på vores jord. Havnens udspil skal ske i tæt samspil med byen, fastslår Jesper Schrøder.

Ud over grøn landstrøm vil Helsingør også hjælpe skibene af med affald. Et arbejde, der kan gøres effektiv, da rensningsanlægget ligger lige over for den skitserede erhvervskaj.

Forsyning af frisk vand vil Helsingør også kunne levere, så skibene ikke skal ligge og destillere havvand om til ferskvand, når de ligger i havn.

Udbudsrunden

Udbudsrunden for at finde det firma, der skal udarbejde VVM-redegørelsen, miljøpåvirkningen ved etableringen af den nye erhvervshavn i Helsingør, er netop afsluttet og om kort tid kan navnet på det vindende firma offentliggøres.

Den nye erhvervskaj koster ca. 90 millioner kroner. Den financieres udelukkende af havnen og involverer ikke skattekroner.

Den nye erhvervskaj skal bruges til krydstogtsturisme, stykgods og biomasse til kraftvarmeværket.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

 • Søg i vores arkiv
 • Nem og hurtig adgang
 • Læs os på farten
 • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 1. september 2018 17:12

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Skydeselskabet Kunde nr. 373553 Ordre nr. 1725347, 20.000 visninger logo
Bruuns rengøring logo 25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side
https://www.kunstnershoppen.dk/
Ivar Jensen, K-nr. 1720262, Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu