Af Asger Lind Krebs

Nordsjællands Park og Vej vil lade græsset gro i parker og rabatter

Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger logo

Onsdag vedtog bestyrelsen i Nordsjællands Vej og park, at man fremover skal styrke biodiversiteten i Helsingør og Fredensborg kommuner.

NATUR: I Smørhullet i Helsingør er det ikke længere al græsset der bliver slået. I skoven ved Smakkevej får væltede træer lov at blive liggende . De døde træer bliver hjem for en masse biller og insekter i stedet for at sælges.

Fremover vil der også gå længere tid imellem, at rabatter og vejgrøfter bliver slået. I stedet skal der plantes blomster og planter til glæde for bierne.

– Rigtig meget biodiversitet handler om, hvordan vi plejer de kommunale arealer. og man kan gøre meget uden at poste millioner af kroner i det. Hvis man eksempelvis ændrer slåningstidspunktet af rabatterne og gør det tidligere på året, så kommer der flere blomster og planter op. Og hvis græsset bliver slået mindre hyppigt, kommer der mere liv, forklarer Chrstian Holm Donatzky, der har været formand for bestyrelsen i Nordsjællands Park og Vej (NSPV) siden årsskiftet.

Mere biodiversitet

NSPV er som nævnt allerede begyndt at kigge mere på biodiversiteten, når de kommunale grønne områder plejes. Onsdag besluttede bestyrelsen, at der fremadrettet skal endnu mere fokus på, hvordan man sikrer et mere rigt plante- og dyreliv.

Og det er vigtigt, mener Donatzky.

– Insekter og bier er en kæmpe del af hele votes økosystem. Hvis der eksempelvis ikke er bier, som bestøver planter, frugter og grøntsager, er der mange der mener, det kan være en kæmpe bombe mod hele vores fødevareproduktion og den måde vi lever på. Derfor er jeg også glad for, at vi i bestyrelsen blev enige om, at vi skal arbejde videre med biodiversiteten. Hvordan det skal gøres ved vi endnu ikke. Vi skal have medarbejderne med. Og miljøfolkene i kommunerne skal med. Det er jo heller ikke bestyrelsen, der skal udpege de specifikke steder, hvor der skal arbejdes med biodiversiteten, men vi giver vores opbakning til, at det er noget, der skal arbejdes med, siger Christian Holm Donatzky.

Gode resultater i Furesø

I Furesø Kommune har man i årevis arbejdet med biodiversitet i plejen af de grønne områder. Ved onsdagens bestyrelsesmøde fortalte en repræsentant fra Furesø Kommune om de gode resultater, man har opnået.

Niels Christian koefoed, direktør i NSPV, håber på, at folk vil udvise forståelse for, at græsset fremover nogle steder bliver længere.

– Folk vil komme til at se nogle parker, som før var mere intensivt slået, men fremover vil vokse mere vildt. Men eksempelvis i Hyge Park i London kan man se det samme. det er en international tendens. Der skal selvfølgelig være en balance i det. Vi skal stadig kunne bruge parkerne til rekreative områder. Frisbeebanen i Smørhullet vil fortsat være der. og vi skal stadig slå grøftekanterne, så vi sikrer oversigtsforholdene for trafikanterne. Men samtidig kan vi glæde os over, der vi hjælper bier, blomster og insekter. Det sikrer mere fugleliv, og at vores æble- og blommetræer hjemme i haven bliver bestøvet. det er en kæde, som vi er med til at sikre. Det er ikke sådan, at man allerede i morgen vil opleve blomstrende grøftekanter. vi skal tage mange små skridt i den rigtige retning. Der ligger også en stor opgave i at kortlægge, hvilke indsatser vi skal lave hvor. Og der vil sikkert også komme borgerreaktioner, som vi skal håndtere, siger Niels Christian Koefoed.

Ikke en spareøvelse

Det kunne lyde som en smart fidus at spare på plejen af de grønne områder og kalde det indsats for biodiversitet.

Men det er ikke tanken bag, forsikrer NSPV’s formand.

– Umiddelbart kan der være penge at spare ved at slå græsset mindre hyppigt. Men hvis vi skal gøre det her ordentligt, skal vi også tænke over, hvordan vi gør det. Vi skal også så planter, og vi skal tænke over, hvad vi planter hvor. Det her er ikke tænkt som et spareforslag. Det er tænkt som en indsats mod en trussel mod den verden, vi lever i, siger Christian Holm Donatzky.

Artiklen sidst ændret: 1. oktober 2018 17:09

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win

Job i Nordsjælland

Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
michaelford.dk/holger danske 1753424
Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu