Kristian er bidt af bønnen


Af Helsingør Dagblad

Kristian Knudsen er selvlært barista. Engang troede han, at han skulle være selvstændig ejendomsmægler. Nu har han netop åbnet et kafferisteri i Kvistgård.

KVISTGÅRD: Spørger man Kristian Knudsen, så er det med kaffe helt enkelt. Man skal gå efter sin egen smag.

– Jeg laver den kaffe, som jeg selv bedst kan lide, siger han.

Der er bare ikke så mange, der gør det så detaljeret som han. For i Kristians tilfælde, er der styr på alt. Lige fra han får kaffen som grønne bønner i store sække fra Brasilien, Guatemala og Tanzania. Til han selv har betjent espressomaskinen og serveret sin latte.

Intet er tilfældigt

Kristian Knudsen er indehaver af Kristians Kaffe i Kvistgård og er hævet over enhver tvivl virkelig bidt af kaffebønnen. Og intet, absolut intet, er overladt til tilfældigheden.

Tag nu bare de to glas kaffe latte, som han venligt laver som en demonstration.

Strålen med den gyldenbrune væske fylder langsomt glassene, der står i kaffemaskinen, op. Bagefter tilsættes det dampende varme mælkeskum. Mælken er frisk, dansk og økologisk. Kristian Knudsen laver helt rutinemæssigt et hjerte i skummet inden han præsenterer den færdige kaffe latte.

Inden vi er kommet så langt, har Kristian kværnet den rigtige mængde bønner. Bønnerne er selvfølgelig friskristede.

Det fintmalede pulver er lagt i den lille tragt. Så har kaffen fået det præcis korrekte tryk med Kristians personlige stamper, inden tragten er sat på plads og kaffebrygningen i gang.

Fik jeg sagt, at kaffen naturligvis blev lavet på en dual-boiler-maskine. Det vil sige, at maskinen har to kedler, så den på samme tid kan levere kaffe i den rigtige temperatur og også har en mælkeskummer med en højere temperatur klar til brug.

Den færdige latte har en rund og mild, nøddeagtig smag. Helt som Kristian Knudsen kan lide den.

Egen blanding

Kaffen er naturligvis lavet af Kristians egen espressoblanding. Bløde sydamerikanske bønner fra Brasilien og Guatemala leverer smagen af chokolade og sødme, mens de hårdere bønner fra Tanzania sørger for et mere frugtagtigt og syrligt pift.

Kristian Knudsen deler gerne sin viden om kaffe og er en venlig mand, men pas på, hvis din tid er begrænset:

– Når jeg begynder, kan jeg tale om kaffe i timevis, fortæller han.

Drømmen brast

I dag lever Kristian Knudsen af at lave kvalitetskaffe, men det var faktisk et helt andet sted han startede. Han var ejendomsmægler, blandt andet i Espergærde, men så blev benene slået væk under hans karriere.

– Min drøm var at blive selvstændig ejendomsmægler, men så lavede den kæde jeg arbejdede for, om på strukturen. Man ville hellere have en enkelt ejer af mange butikker i stedet for selvstændinge butikker.

I stedet søgte Kristian ind i konsulentbranchen, og her blev kaffen lidt tilfældigt hans skæbne.

– Nogle af mine kolleger begyndte at snakke om espressomaskiner, og det blev jeg hurtigt grebet af. I løbet af to år havde jeg købt 10 espressomaskiner, fortæller han.

På det tidspunkt havde Kristian Knudsen vist stadig kaffefeberen under kontrol. Men snart begyndte han at interessere sig mindre for det tekniske ved maskinerne og mere for det, der kom ud af dem.

Via espressobar.dk, der er et internetforum for kaffeinteresserede, eller, som Kristian erkender det, kaffenørder, begyndte han at udveksle viden om kaffefremstilling med andre kaffeentusiaster.

Kristian begyndte at forfine sin kaffeproduktion og begyndte at servere god kaffe for venner og bekendte.

Vigtig bryllupsgæst

Et vendepunkt kom ved et bryllup, hvor Kristian stod for kaffen. En af bryllupsgæsterne spurgte, om Kristian kunne hyres til en fagmesse, hvor han skulle servere kaffe til firmaets kunder.

Det gik godt og førte til flere henvendelser. I begyndelsen klarede Kristian Knudsen ekstraarbejdet ved siden af sit job som konsulent. I takt med at antallet af opgaver steg, blev det dog sværere og sværere at nå det hele.

I 2017 valgte han at tage springet og blive selvstændig. Med konceptet “Lej en barista” henvender han sig nu til fagmesser, bryllupper, foredrag, seminarer, hvor man synes, at god kaffe hører med til oplevelsen.

Eget risteri

Tidligere har Kristian fået ristet sin kaffeige ristninger af andre. Men i takt med at han fik brug for større og større mængder, har han investeret i en kafferister. Det er sket i samarbejde med Klaus Kampmann, en anden kaffeentusiast, som han mødte på forummet espressobar.dk. Kafferisteren har en central plads i de lokaler, som Kristians Kaffe tidligere på året rykkede ind i på Oldenvej i Kvistgård.

Det er kun godt tre måneder siden at risteriet for alvor kom i gang, men allerede nu produceres der mere end 500 kilo kaffe hver måned.

Risteri-ekspert

Det er Klaus Kampmann, der er risterieksperten, og han betjener hjemmevant maskinen, hvor en sinuskurve på skærmen ved siden af spiller en nøglerolle. Kurven viser temperaturen undervejs, og det er altafgørende for, hvor godt aromaen fra olierne fra bønnerne bliver udtrukket, fortæller Klaus Kampmann. Det gælder om at have den rigtige kombination af varme og gennemluftning, og hvis man blot afviger med få minutter, får man en helt anden kaffe. Klaus har dog gennem talrige ristninger fundet grundformlen til det, der er Kristians Kaffes signaturkaffe. Selv om man stadig skal høje øje med hver enkelt ristning og korrige, når det er nødvendigt.

Både Kristian Knudsen og Klaus Kampmann har ambitioner om at Kristian Kaffe skal vokse, men det skal ske i et fornuftigt tempo.

De lægger begge vægt på, at deres styrke over for større konkurrenter ligger i den helt personlige service og nærkontakt med deres kunder. Den vil de ikke give køb på.

Ud over at levere baristaer til udvalgte lejligheder er Kristians Kaffe også begyndt at levere udstyr og kaffe til en række cafeer, lige som man er begyndt at tilbyde undervisning i kafferistning.

Showroom i Kvistgård

Kristian Knudsen har fået agenturet for kaffemaskineproducenten Crem International, der gerne vil etablere et showroom hos Kristians Kaffe i Kvistgård.

En webshop kommer også – på et tidspunkt.

– Jeg vil så nødig skuffe nogen, siger Kristian, der lige nu ikke har ressourcerne til en internetbutik, der kan levere varerne til en kunde dagen efter, at de er blevet bestilt.

– Måske kan vi have en webshop for tålmodige kunder, foreslår han.

Man kan også kigge forbi lokalerne, selv om det ikke er sikkert, at der er åbent. Men hvis der er, står der altid en kop kaffe klar, lover Kristian.

Indtil videre har virksomheden ikke markedsført sig selv, men er blevet kendt via mund-til-mund-metoden.

Nej til kassesalg

Derfor er det begrænset, hvor meget salg der til nu har været til private kunder, selv om det er noget Kristians Kaffe er åben over for. Dog ikke uden forbehold.

– Hvis nogen kommer og vil købe en hel kasse kaffe og siger, at det er til eget forbrug, så siger jeg nej, siger Kristian.

Ikke for at være uvenlig, men fordi den vigtige pointe er, at kaffen skal være frisk, når den bruges.

– Grønne bønner, de kan ikke bruges til noget i sig selv, og de kan holde længe, men ristede bønner skal helst bruges inden for tre måneder. Så begynder de at miste kraften, og det vil jeg ikke have, siger Kristian Knudsen.

Derfor ristes der løbende på den græske kafferister af mærket Coffeetool.

Kul og æselspark

Rister man for hårdt, får man en meget mørk, næsten udbrændt kaffe. Den kan genkendes i nogle kaffebarer, hvor den garanterer en ensartet smag.

– Kul smager af det samme, siger Klaus Kampmann og Kristian Knudsen næsten i munden på hinanden. De understreger, at for nogle er det den rigtige smag, men de kan selv bedre lide en kaffe, der er mere mild og smagfuld.

– I Italien, i Napoli, er kaffen som et æselspark, siger Kristian Knudsen. Hvis han selv skal beskrive sin kaffe, er det måske som en blodappelsin, både syrlig og aromatisk.

Artiklen sidst ændret: 4. september 2018 11:43

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018