Chefredaktør Bo Christensen (Foto: Lars Johannessen)

Af Bo Christensen

Leder: Lyt nu til borgmestrene

Apperupvej e-mægler 397432 – logo side artikel 40.000 win, Skift til Wilstrup 20/12

En række borgmestre primært fra Københavns omegn har de seneste dage meldt ud, at de ikke vil håndhæve en måske kommende lov om, at nye statsborgere skal trykke hånd med borgmesteren ved en ceremoni for at fejre det danske statsborgerskab. I dag melder den fungerende borgmester og folketingskandidat i Helsingør, Henrik Møller, ud i Dagbladet, at han mener, at politikerne på Christiansborg skal lade være med at blande sig i, hvordan mennesker hilser på hinanden. “Stop nu”, lyder opfordringen fra Møller.

Det er Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, der i første omgang har bragt forslaget på banen. Et forslag der efterfølgende har mødt opbakning fra Venstre, Liberal Alliance og Socialdemokratiet. Integrationsminister Inger Støjberg har meldt ud, at hendes ministerium arbejder på lovforslaget.

Men hvorfor vil politikerne blande sig i, hvordan nye statsborgere og borgmestre hilser på hinanden? Hvis der nu er tale om, at en politiker eller et parti af hjertet mener, at det er afgørende vigtigt, at nye statsborgere giver hånd til borgmesteren, så kan man have en vis respekt for det – også selv om man er uenig. Men der er for øjeblikket en dynamik på Christiansborg, hvor Venstre og Socialdemokratiet også foreslår og tilslutter sig udlændingestramninger af frygt for at tabe vælgere til Dansk Folkeparti ved det kommende folketingsvalg. Og der er i dette tilfælde med håndtrykket tale om ufortyndet symbolpolitik og taktik.

Op gennem 90’erne havde Socialdemokratiet meget svært ved at erkende og handle på nogle af de reelle problemer, der opstod i kølvandet på indvandringen. Dengang forsøgte borgmestre fra Vestegnen at råbe ledelsen i partiet op og gøre den opmærksom på problemer med eksempelvis ghettodannelse. Dengang skulle man i Socialdemokratiet have lyttet til borgmestrene, som var tættere på virkelighedens problemer. Nu bør Socialdemokratiet og regeringen lytte til borgmestrene, når de påpeger, at det er gået for vidt med symbolpolitik og detailstyring.

Politikerne på Christiansborg skal bestemt handle på reelle problemer, som når alt for mange kvinder med indvandrerbaggrund er på kontanthjælp eller når der udøves social kontrol overfor unge piger og drenge. Der er selvfølgelig også værdikampe, som er helt afgørende at tage. Det gælder eksempelvis ytringsfriheden, ligestilling mellem mænd og kvinder og at den danske lovgivning går fremfor religion. Men lad være med at bestemme ved lov, hvordan vi skal hilse på hinanden. Det kan vi godt selv finde ud af.

BC

Artiklen sidst ændret: 4. september 2018 10:18

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Multiflyt 24.5 18-24.5 19 25.000 win win 1726605 top

Job i Nordsjælland

øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo
Tagsjakket  side+logo  26/3 18-31/3 19 win win 1721578
https://www.kunstnershoppen.dk/
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu