Den nu illegale Loyal to Familia-bandes udbredelse i Helsingør er blevet mindre, siger politiet. (Foto: Lars Johannessen)

Af Niels Berg

Kun en håndfuld LTF’ere tilbage i Helsingør

Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 side artikel

HELSINGØR: De har ikke noget klubhus, og mange af dem bor uden for kommunen. Rygmærke-smykkede medlemmer af den nu ulovlige bande Loyal to Familia (LTF) ses sjældnere og sjældnere i Helsingør.

– Jeg vil tro, antallet af LTF’ere i Helsingør er nede på en håndfuld, som vi holder øje med, siger chefpolitiinspektør Magnus Andresen fra Nordsjællands Politi til Helsingør Dagblad.
Men der er andre bander, eller grupperinger, som politiet ynder at kalde dem. Blandt andre Black Jackets, som LTF tidligere har været i voldelig konflikt med og som i 2016 forsøgte at etablere sig med en fast base i Helsingør.

– Vi ved jo, at de nu og da er her, men de er ikke som sådan til stede. Vi ved, hvor LTF’erne nogen gange holder til. Men det er jo det, der er meningen med det nye forbud, som vi aktivt vil bruge – at vi kan sikre os, at de nu også trækker sig tilbage i forhold til den “forening” de måtte være medlem af, siger Andresen.

Gør det surt for bander

Hollandske Satudarah er også set i Helsingør. Men ifølge de politifolk, Helsingør Dagblad har talt med, er deres aktiviteter i byen forsvindende få. Med til billedet hører også, at mange LTF-medlemmer lige nu sidder fængslet.

– Gennem flere år har politiet arbejdet sammen med boligselskabet Boliggården, beboerforeningerne, kommunen, SSP-organisationen og andre relevante aktører om at komme bandekriminalitet og utryghed i de store boligområder som Vapnagård og Nøjsomhed til livs, siger Magnus Andresen.

– Og vi er nået langt. Det er vores indtryk, at det simpelthen er lykkedes at gøre det så svært for banderelaterede grupper at operere og rekruttere i Helsingør, at de får mindre og mindre lyst til at komme her, fortsætter han.

Enkeltstående episoder
Bandidos MC holder dog stadig til i Helsingør med klubhus, og menes at “sidde på” størstedelen af hashhandelen i Helsingør. Men der har ikke været sammenstød mellem motorcykelklubben og LTF i lang tid, påpeger politiet

HD: – Bortset fra at der inden for det seneste års tid har været banderelaterede skyderier ved Rønnebær Allé, og at en Bandidos-rocker lige har fået seks års fængsel for at trække en pistol mod to andre bandemedlemmer, som førte til dødskørsel ned gennem Stengade …

– Det er rigtigt, men der var tale om enkeltstående hændelser, som politiet greb ind over for, og som bliver efterforsket på lige fod med al anden kriminalitet. Det er ikke udtryk for en generelt negativ tendens, replicerer chefpolitiinspektøren.

“Vi ser dem ikke mere”

Også beboerforeningsformand i Vapnagård Anje Holmstad konstaterer, at den synlige bandekriminalitet efterhånden har nået et meget lavt niveau – i hvert fald i det område hun bor i.

– Her er jo lige så stille som på en kirkegård, lyder det fra Holmstad, som er sikker på, at hun taler på mange beboers vegne.

– Vi ser ikke bandetyper hænge ud og skabe utryghed på Vapnagård længere, men der er også gjort enormt meget for at komme uvæsenet til livs, tilføjer hun.
SSP-chef Mikkel Müller peger også på det brede samarbejde som hovedårsagen til, at bandproblemet efterhånden er blevet til at overskue i Helsingør.

Job i stedet for banden

– Men vi skal også passe på ikke at “tale dem op”, så borgerne tror, at de er større, end de er, pointerer Müller.

– I min organisation er vi jo først og fremmest fokuseret på at hindre, at unge bliver rekrutteret til for eksempel LTF, og det er vi lykkedes fint med, fortæller Müller.

– Lige nu har vi cirka 60 unge ude i et fritidsjob forskellige steder i byen. Nogle af dem var usikre og måske i fare for at søge fællesskabet i en bande i stedet, oplyser SSP-chefen.

– Fritidjobs giver dem et andet fællesskab, som desuden giver dem penge på lommen, påpeger han som i samme moment roser Boliggården for deres medvirken, og det lokale erhvervsliv for deres villighed til at tage de unge ind.

Artiklen sidst ændret: 5. oktober 2018 09:28

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger logo
Nsnet.dk – læs online
Franci, 1720789, 345901, 20000 visninger logo/side. ny jan 19, ny feb 19
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger logo
HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu