Foto: Lars Johannessen

Af Dorthe Carlsen

Leder: Hvis bare det var så enkelt

Euronics side  win win 30.000 16/4 18 – april 19 1723144

Leder: Loyal to Familia (LTF) blev tirsdag forbudt!

En ekstraordinær udmelding i Danmark, der bestemt ikke har tradition for at forbyde grupperinger og foreninger. Foreningsfrihed er en del af Danmarks demokratiske dna. Vi har friheden til at mødes om politiske anskuelser, religiøse retninger, dans, boldspil og andre fælles interessefelter. Foreningsfriheden er lige så essentiel som retten til at ytre sig. Det er derfor også vigtigt, at man er meget opmærksom og kritisk, når politiet i går meldte ud, at man administrativt forbød LTF.

Alle unge i Helsingør kender eksistensen af Loyal to Familia. Mange unge går, helt fornuftigt, i en stor bue uden om LTF-medlemmer. Men de er også unge, der bliver draget mod grupperingen.

Vores demokratiske værdier bliver sat på alvorlig prøve, når sådanne grupperinger sætter deres lyssky, voldelige og kriminelle aktiviteter i gang. Mon ikke det giver anledning til mange pricipielle diskussioner over frokost- og kantineborde. For der er ingen tvivl om, at LTF er en gruppering, der har hård og rå kriminalitet som levevej. LTF spillede en central rolle i bandekonflikten i København med mere end 40 skudepisoder på åben gade. Flere – også tilfældigt forbipasserende – blev såret og tre personer dræbt. Adskillige LTF-medlemmer sidder i fængsel med lange domme foran sig.

I Helsingør er det lykkedes for politiet i samarbejde med kommunen, boligforeninger og SSP at minimere rekrutteringen til LTF, men også at få unge ud af LTF gennem vedholdende arbejde med at sikre fornuftige og konstruktive alternativer til grupperingen. Politiet oplyser, at der er fem navngivne LFT’ere i vores område. Det tyder på, at det forebyggende arbejde er en succes.

Et forbud får ikke problemet med kriminelle grupperinger til at forsvinde, men det er et meget synligt og skarpt budskab til grupperingerne om, at vi som samfund ikke vil tolerere den form for kriminel adfærd.

Det er ikke første gang, man undersøger, om grupperinger eller foreninger skal forbydes. Det har de seneste årtier taget til. I 1998 undersøgte man, om Bandidos og Hells Angles kunne opløses. I 2002 galt det Hizb ut-Tahrir, og i 2010 – i forbindelse med endnu en bandekonflikt – overvejede man, om Hells Angles og deres støttegruppe AK81 kunne forbydes. I alle tre tilfælde vurderede man, at der ikke var grundlag for en opløsning. Men det er første gang siden 2. verdenskrig, at anklagemyndigheden tager en sag om et konkret foreningsforbud til domstolene.

Det er helt sikkert ganske fornuftigt at få afprøvet ved domstolene, om grundlaget i den aktuelle LTF-sag berettiger til at fastholde et forbud. Og ikke mindst: At få præciseret hvad der skal til, for at tage så drastiske midler i brug.

Artiklen sidst ændret: 5. oktober 2018 10:55

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jobo vaskeklub  top april, juni, aug, okt, dec, feb 40.000 win win 1723108

Job i Nordsjælland

Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side
Petersen ure-smykker, 373613, 1724569, 25.000 visninger logo
Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 logo
Skydeselskabet  Kunde nr. 373553  Ordre nr. 1725347, 20.000 visninger logo
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu