Af Asger Lind Krebs

Stubben vil drive bofællesskab

Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo

Kirkens Korshær beder Helsingør Kommune om hjælp til at leje en lejlighed, der kan fungere som bofællesskab for hjemløse. Målet er at få hjemløse hurtigere tilbage i det “almindelige” samfund.

HJEMLØSE: Hvert år søger 75 til 100 hjemløse om plads på Kirkens Korshærs herberg i Helsingør, Stubben.

Det er langt flere, end der er plads til. Der er kun 11 pladser på Stubben, og beboerne bor der typisk i tre til fem år, så der er langt mellem de ledige pladser.

Det vil Stubbens leder, Anette Lauritsen gerne gøre noget ved.

Hun foreslår, at Helsingør Kommune hjælper Stubben med at leje en fireværelses lejlighed. Helsingør Kommune har adgang til 25 procent af de lokale almennyttige boliger.

Og det er en af dem, Stubben gerne vil have til rådighed.

– Det er en idé og tanke, vi har haft gennem nogle år. Vi har også haft den oppe i bestyrelsen og blandt beboerne på Stubben. Mange af de beboere, der er hernede, har for lange ophold her. Når de flytter ind her, bor de her milertidigt, men da de ofte kommer ud af lejemål med stor gæld til boligselskaber, er det næsten umuligt for dem at få en ny bolig gennem boligselskaberne. Derfor ender de med at bo her for lang tid. Det må ikke misforståes. Vi er glade for at have dem her. Men hvis det bliver for langt et ophold, får de ikke brugt de færdigheder, de erhverver ved at bo her, forklarer Anette Lauritsen.

Hun mener, at de fleste af stubbens beboere efter et par års ophold på Stubben vil være i stand til grafvist at vende tilbage til det “almindelige” samfund.

Bofællesskab

Anette Lauritsen forklarer, at der selvsagt er stor forskel på Stubbens beboere. Nogle har brug for at blive længere tid på Stuben. Nogle kan vende direkte tilbage til egen bolig. Og så er der en gruppe, hvor overgangen fra Stubben til egen bolig i det pulserende byliv simpelthen er for stor.

– Nogle er angste ved udsigten til at bo alene. Og ensomhed kan blive et problem. De sidste tre-fire udflyttere, vi har haft fra Stubben, bor nu i nogenlunde samme område og bevarer kontakten til hinanden.

Tanker er, at to-tre udflyttere fra Stubben kan dele en fireværelses lejlighed i en art bofællesskab. Beboerne betaler huslejen gennem Stubben. Og Stubbens personale vil sørge for tilsyn med beboerne og lejligheden.

– Når vi visiterer ud i bofællesskabet, skal det være med meget omtanke. Vi skal finde nogle beboere, der passer sammen norm- og værdimæssigt. Bare fordi man bor sammen her på Stubben, kan man ikke nødvendigvis bo sammen, siger Anette Lauritsen.

Hun ser mange muligheder i sådan et bofællesskab. Som nævnt vil det kunne nedbringe den gennemsnitlige tid, folk bor på Stubben. Det vil give plads til flere nye beboere, og det kan lette overgangen fra Stubben til livet i egen lejlighed.

– Desuden vil det give nogle andre muligheder. Hvis der eksempelvis er nogen, som ikke har brug for et ophold med så massiv støtte som her på Stubben, kan man bo i lejligheden som en prøve. Det giver mulighed for at prøve nogle ting af, forklarer Anette Lauritsen.

Enhedslistens medlem af social- og beskæftigelsesudvalget, Allan Berg Mortensen, har bedt udvalget debattere forslaget på udvalgsmødet i aften.

Artiklen sidst ændret: 5. oktober 2018 10:52

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Prøvestenen. Kundenr 373163, Ordre 1725089, 40.000 visninger, ikke win-win Top

Job i Nordsjælland

https://www.kunstnershoppen.dk/
Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 side/logo
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu