Her ankommer den første flis til kraftvarmeværket.

Af Asger Lind Krebs

Træflis: Forsyning Helsingør har fået styr på cowboymarkedet

Nsnet.dk – læs online

Forsyning Helsingør har tegnet kontrakt med de tre første leverandører af flis til det nye kraftvarmeværk.

FJERNVARME: Helsingørs nye kraftvarmeværk står næsten klar til drift. På tirsdag begynder prøvedriften, som skal køre gennem nogle måneder, indtil værket næste år kan tages i fuldt brug.

Mens det gamle kraftvarmeværk kørte på gas, skal det nye køre på træflis.

Det kræver selvsagt indkøb af enorme mængder flis at drive så stort et kraftvarmeværk. og det er noget, Forsyning Helsingør skal vænne sig til.

– Da vi indkøbte gas, kunne vi lave et udbud af vores forbrug for tre år, og så kørte det bare. Vi prøvede at gøre det samme med flisen, men det kunne ikke lade sig gøre, fortæller Peter Kjær Madsen, forsyningschef i Forsyning Helsingør.

Han beskriver flismarkedet, som et cowboymarked, hvor der pruttes om prisen og nærmest spyttes i næven, når en handel skal indgåes.

– Normalt får man en bedre pris, når man indkøber store mængder, men sådan er det ikke på flismarkedet. Her kan det bedre betale sig at købe små mængder. Det er et meget usikkert marked, hvor der pludselig kan komme et tilbud om en leverance, forklarer Peter Kjær Madsen.

Godt halvdelen på plads

Forsyning Helsingør forventer at skulle bruge 105.000 tons træflis til det første års drift af kraftvarmeværket. Man har indgået kontrakter med tre leverandører, og der er indtil videre indgået aftaler for godt halvdelen af det forventede forbrug.

– Men det passer os egentlig godt, så vi ikke risikerer at købe for meget flis, siger Peter Kjær Madsen med henvisning til, at prøvedriften af værket er forbundet med en del usikkerhed.

Hemmelige leverandører

Og hvem er det så, der skal levere den omdiskuterede flis til kraftvarmeværket? Ja det er hverken Peter kjær Madsen eller Forsyning Helsingørs bestyrelsesformand, Per Tærsbøl, meget for at fortælle.

– Vi kan fortælle, at den ene leverandør er Naturstyrelsen Nordsjælland, der vil levere flis fra Gribskov, men de to andre kan vi endnu ikke fortælle, hvem er. Men jeg kan sige, at det er danske velrenommerede firmaer, siger Peter Kjær Madsen.

Er al flisen så fra danske træer?

– Af de kontrakter vi har indgået, vil to tredjedele af flisen komme fra danske skove og en tredjedel fra Baltikum, siger Peter Kjær Madsen.

Artiklen sidst ændret: 5. oktober 2018 21:06

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Job i Nordsjælland

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Nsnet.dk – læs online
Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu