En overskåren tidligere klaldet et pladebrød. Knap så fint som rigtigt wienerbrød, siger en wiedenskabsmand. (Læserfoto)

Af Niels Berg

Bergs Bureau: Det overskårne pladebrød

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Jørgen kan ikke forstå, hvorfor bageren kigger så underligt på ham, når han be’r om et pladebrød. Bureauet har snakket med en wiedenskabsmand om sagen.

BERGS BUREAU: Det er efterhånden nedslående få, der åbenbart ved, hvad et pladebrød er.

Det ærgrer Jørgen fra Snekkersten, som har spurgt Bureauet, hvorfor man ikke kan få et pladebrød i Helsingør længere, når det før i tiden og ikke mindst i skibsværftets tid var et kendt og meget populært stykke wienerbrød i de lokale bagerier.

Bergs Bureau har undersøgt sagen, og hvad var vel mere naturligt end at spørge arrangøren af det årlige wienerbrødsløb. Og det slog ikke fejl.

Keramiske pladebrød

Ole Skjellerup vidste noget om pladebrødet. Ja, han var faktisk med til at “bage” en hel bagepladefuld pladebrød op til det seneste løb, som blev holdt i begyndelsen af august.

De var dog af keramik og beregnet til at hænge om halsen på folk – som en pendant til medaljen.

Han fortæller, at pladebrødet er det samme som det, vi i dag kalder en overskåren. Det gamle navn er i takt med skibsværftskulturens gradvise tilbagegang lige så langsomt udgået af det lokale vokabularium.

Men nu vi snakker om wienerbrød – og det kan man jo i timevis – så iler vi med at fortælle, at en overskåren er et stykke wienerbrød, der skæres ud af en lang stang og pyntes med creme eller syltetøj i midten og nu og da med et par streger glasur på siderne.

En overskåren er ikke er heeeelt så eksklusiv som “rigtigt” wienerbrød, da den bages af resten af den dej, der bliver brugt til slægtens finere repræsentanter – spandauerne, sneglene, kringlerne og den slags …

– Der er ikke de helt fine lameller i dejen på et pladebrød eller en overskåren, som der er i “ægte” wienerbrød, men den smager stadig himmelsk, mener Skjellerup.

Man kan næsten sige, at den overskårne er wienerbrødets “studenterbrød”.

Artiklen sidst ændret: 6. oktober 2018 11:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557

Job i Nordsjælland

Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Smoke n Steam  1751732, 15-20.000 win  maj 19/20
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni
Divino 372881 1756411 15-20.000 win juni 19/20
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12, skift 3/4

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu