En overskåren tidligere klaldet et pladebrød. Knap så fint som rigtigt wienerbrød, siger en wiedenskabsmand. (Læserfoto)

Af Niels Berg

Bergs Bureau: Det overskårne pladebrød

HF Byg 353825 1723481  logo 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Jørgen kan ikke forstå, hvorfor bageren kigger så underligt på ham, når han be'r om et pladebrød. Bureauet har snakket med en wiedenskabsmand om sagen.

BERGS BUREAU: Det er efterhånden nedslående få, der åbenbart ved, hvad et pladebrød er.

Det ærgrer Jørgen fra Snekkersten, som har spurgt Bureauet, hvorfor man ikke kan få et pladebrød i Helsingør længere, når det før i tiden og ikke mindst i skibsværftets tid var et kendt og meget populært stykke wienerbrød i de lokale bagerier.

Bergs Bureau har undersøgt sagen, og hvad var vel mere naturligt end at spørge arrangøren af det årlige wienerbrødsløb. Og det slog ikke fejl.

Keramiske pladebrød

Ole Skjellerup vidste noget om pladebrødet. Ja, han var faktisk med til at "bage" en hel bagepladefuld pladebrød op til det seneste løb, som blev holdt i begyndelsen af august.

De var dog af keramik og beregnet til at hænge om halsen på folk - som en pendant til medaljen.

Han fortæller, at pladebrødet er det samme som det, vi i dag kalder en overskåren. Det gamle navn er i takt med skibsværftskulturens gradvise tilbagegang lige så langsomt udgået af det lokale vokabularium.

Men nu vi snakker om wienerbrød - og det kan man jo i timevis - så iler vi med at fortælle, at en overskåren er et stykke wienerbrød, der skæres ud af en lang stang og pyntes med creme eller syltetøj i midten og nu og da med et par streger glasur på siderne.

En overskåren er ikke er heeeelt så eksklusiv som "rigtigt" wienerbrød, da den bages af resten af den dej, der bliver brugt til slægtens finere repræsentanter - spandauerne, sneglene, kringlerne og den slags ...

- Der er ikke de helt fine lameller i dejen på et pladebrød eller en overskåren, som der er i "ægte" wienerbrød, men den smager stadig himmelsk, mener Skjellerup.

Man kan næsten sige, at den overskårne er wienerbrødets "studenterbrød".

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 6. september 2018 11:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
https://www.kunstnershoppen.dk/
prøvestenen logobanner
vind salaer – logo
HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu