Af Victor Kuhlman

Elev: “Puttemiddage er frivillige”

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Helsingør Dagblad har været i kontakt med flere elever og tidligere elever fra Espergærde Gymnasium, der fortæller om puttemiddage.

ESPERGÆRDE: I går kunne Helsingør Dagblad fortælle, at rektor på Espergærde Gymnasium og HF Henrik Boberg Bæch er klar til at straffe de elever, der overskrider andres grænser, når der bliver holdt puttemiddage også kendt som drenge- pigemiddage.

Helsingør Dagblad har torsdag været i kontakt med flere elever og tidligere elever på gymnasiet, der fortæller om deres oplevelser i forbindelse med puttemiddage. Nogle af dem har selv deltaget, og andre har haft venner og bekendte, som har været med. De har alle sammen valgt at være anonyme.

Sofie, var inviteret med som 1.g’er i 2016. Hun mener, at det billede der bliver tegnet i medierne, ikke holder.

– Det bliver pisket op til noget, som det ikke er. På Espergærde Gymnasium holder vi de her puttemiddage for at have det sjovt og for at lære 1. g’erne bedre at kende. Det bunder rigtig meget i frivillighed på vores gymnasie, og der er ikke nogen, der bliver kede af det eller får overtrådt deres grænse, siger Sofie, som i dag er 17 år.

EG er ikke RG

På Rungsted Gymnasium skulle pigerne angiveligt, som det er blevet beskrevet i BT, igennem en optagelsesprøve, hvor de blandt andet skulle se, hvor langt de kunne få en agurk ned i halsen.

Det er ikke noget, der foregår på Espergærde Gymnasium, fortæller Sofie, som tager afstand fra det, hun mener er grænseoverskridende adfærd.

– På Rungsted Gymnasium går de for langt og laver auditions med grænseoverskridende indhold. Det er selvfølgelig ikke i orden, og det bør alle tage afstand fra. Men det skal ikke gå udover os andre elever, at et gymnasium opfører sig tåbeligt, fortæller hun.

Bund to øl eller lapdans

Sofie fortæller, at drenge- pigemiddagene på Espergærde Gymnasium går ud på, at tredjeårs eleverne inviterer de førsteårs elever de helst vil have til at servere for sig med. Det er primært baseret på udseende, hvor de lækreste bliver inviteret med.

– Der er nogle, der bliver valgt, fordi de er pæne, og folk gerne vil score dem. Men der er også rigtig mange, der bliver valgt, fordi man kender dem. Det kunne være en lillebror, lillesøster eller ven. Folk bliver også valgt, hvis de har en god udstråling og er klar på at feste og give den gas.

– Da jeg gik i 1.g blev jeg spurgt om, jeg ville drikke to øl eller give en lapdance, men sagde nej til begge ting, og det blev respekteret. Det er helt okay, og man sætter selv sine egne grænser, fortæller hun.

Man kunne sige nej

Sofie fortæller, at alle piger får et nummer, som drengene kan kalde på, hvis de har brug for servering eller vil udfordre dem.

– Der er nogle forskellige lege, men det er jo bare sjov og ballade, som at slikke flødeskum af en af drengenes overkrop. Man kunne melde sig, hvis man havde lyst og eller sige nej tak. Det hele var frit.

– Det er et show, og der er gang i den, men man bliver ikke presset til noget, siger Sofie.

bla bla

Marie går i 2.g på gymnasiet og blev ikke inviteret med sidste år. Hun følte sig ikke udelukket, fordi det er så få, der blev inviteret. Hun føler, at alle på gymnasiet er gode til at invitere hinanden, men at der i forbindelse med puttemiddagene bliver pisket en stemning op.

– Der bliver lagt et pres på mange af 1.g’erne. Man fik invitationen i hånden, og jo flere af ens veninder der fik den, jo mere gik man nærmest og ventede på, at man selv fik en.

– I perioden op til handlede det meget om at blive set og lagt mærke til. Jeg tror mere, at det er den følelse af, at man skal være til stede og hele tiden være på, som får mange 1.g’ere til at føle sig mindre værd end andre, for ingen kan yde sit bedste hele tiden. Det hænger nok også bare sammen med den generelle følelse og oplevelse, man har som 1.g’er.

Ved, hvad man går ind til

Alberte, som går i 3.g, var i en anden situation. Hun blev ikke inviteret med, da hun selv gik i 1.g. Hun følte sig ikke udenfor.

– Dørene åbner senere på aftenen, hvor alle kan komme, og så det bare en stor privatfest. Jeg har ikke været med, men de fleste ved jo, hvad der sker til de arrangementer, siger Alberte.

Flere af hendes venner og veninder har deltaget, og de synes alle, at det var sjovt.

– Hvis man siger ja til at deltage, så ved man godt, hvad man går ind til, og jeg tror at mange er glade for at få den anderkendelse for deres udseende eller personlighed, som følger med.

– Der er jo også mange, som er med på den værste, som gerne vil score nogle af de ældre elever, siger Alberte.

Hun forklarer samtidig, at hun er klar over, at folk opfatter forskellige situationer forskelligt, men at hun ikke har hørt fra nogen, at det ikke skulle være sjovt.

– De inviterer 15 til 20 personer, og der går over 300 førsteårselever på skolen, så man bliver ikke rigtig rørt over ikke at være inviteret.

– De to sidste år er der også flere, der har sagt nej til at deltage, siger Alberte.

Et overfladisk koncept

Jacob på 20 år, gik ud af Espergærde Gymnasium før sommerferien.

Han har heller aldrig deltaget i drenge-/pigemiddagen, men var dog inviteret med i både 1.- og 3.g.

– Nu havde jeg selv en kæreste begge gange, og så giver det ikke mening at deltage i en singlefest, men de har haft det sjovt. Det er et arrangement, der er meget bundet af traditioner. Bliver man inviteret med i 1.g, så er man med til at udvælge dem som skal med, når man selv er blevet 3.g’er. I princippet kan alle, der vil, være med til at udvælge, gøre det, fortæller han.

For ham var det ikke en ære at blive inviteret, og han gad ikke servere i bar overkrop for de ældre piger, som mange af drengene normalt gør.

– Mange drenge er glade for at få muligheden for at score nogle af de store piger, så de har haft det sjovt.

– Det er et meget overfladisk koncept, men dem jeg kender, som ikke var inviteret, var fuldstændig ligeglade, siger den 20-årige.

Drenge/pigemiddage har eksisteret på Espergærde gymnasium i mere end 10 år, og står det til Sofie, så fortsætter det sådan.

– Jeg har lidt svært ved at se problemet, når nu det er noget, der bliver gjort i folks fritid, som folk vælger frivilligt.

– Hvis jeg vil holde en fest, må jeg invitere dem, som jeg ville have med, og det har i mine øjne ikke meget med gymnasiet at gøre.

– Derfor ville det være helt hul i hovedet, hvis det var noget, man begyndte at forbyde, siger Sofie, som ser frem til årets udgave af drenge- pigemiddage.

Artiklen sidst ændret: 6. oktober 2018 19:38

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 logo. skift 15/3
Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo
Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu