Jens Hjorth Andersen er glad for, at han kan bruge sine erfaringer som krigsveteran til at hjælpe andre, der har det svært. (Foto: Victor Emil Kühlman Andersen)

Af Victor Kuhlman

Krigsveteran: “Traumerne fra krigen har forfulgt mig”

3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128

Jonas Hjort Andersen har brugt de sidste seks år på at kæmpe med PTSD, som han fik efter en udstationering i Afghanistan. Nu arbejder han som konsulent for Danmarks Idrætsforbund.

HORNBÆK:- I 2012 kollapsede mit liv fuldstændig, og jeg blev diagnosticeret med posttraumatisk stress syndrom (PTSD) samt en meget slem depression.

Jeg var aldrig i tvivl om, at jeg havde det dårligt, men det var et hårdt slag, fordi jeg vidste, at min tid i forsvaret var ovre, fortæller 31-årige Jonas Hjorth Andersen, der er veteran fra forsvaret.

I 2010 var han udsendt til Afghanistan i et kampregiment, som skulle patruljere og imødekomme fjendtlig aktivitet.

Det var et af de hold, som var hårdest ramt, hvor man oplevede et stort mandefald både på grund af psykiske problemer, men også hårde skader og dødsfald.

– Jeg havde det egentlig okay dernede, selv om det var vildt hårdt på alle parametre. Da jeg kom hjem efter seks måneder, havde jeg nogle ambitioner og drømme om at fortsætte i militæret.

– Det var jo en facade, jeg havde på, og når man kigger retrospektivt på den tid, indser man jo mange af de ting, der ikke fungerede.

– Det var svært at varetage mit arbejde i forsvaret, og jeg blev hyppigere sygemeldt, kæmpede med voldsomme humørsvingninger og var meget grådlabil.

– Jeg havde tit mareridt om nogle af ulykkerne i Afghanistan og var hele tiden på et højt beredskab.

– Det endte med at være et flashbackliv, hvor jeg var mere til stede i de oplevelser, jeg ikke kunne slippe, end i nuet, fortæller Jonas Hjorth Andersen, som bor i Hornbæk.

De tætteste forsvandt

Jonas Hjorth Andersen startede i forsvaret i 2007 som 20-årig og blev efter sin værnepligt uddannet som sergent. I 2010 blev han sendt til Afghanistan.

Selv om han blev sygemeldt i 2012, er han i dag stadig ansat på kontrakt i forsvaret, da PTSD er en anerkendt langtidsskade.

– Man kan skrive tykke bøger om alt det, der ikke fungerer i forsvaret, men de skal have stor ros for deres arbejde med veteraner, som virkelig er godt.

– Vi lever heldigvis i en tid, hvor der er meget fokus på soldaternes ve og vel, og der er derfor mange psykologer til rådighed.

– Når man er udstationeret, er der også en kultur i de forskellige delinger om, at man snakker om tingene.

– Har vi været på en patrulje snakkede vi både om det taktiske, oplevelsen og de følelser, som vi gennemgik.

– Da vi var afsted, oplevede jeg ikke et behov for at snakke med psykologerne, selv om vi fik tilbudt det jævnligt.

– En af mine grundlæggende udfordringer var, at mange af mine nærmeste kom slemt til skade og mistede lemmer eller døde.

– Til sidst mistede vi min delingsfører, som var min nærmeste dernede, og det traume, som ligger i det, har forfulgt mig lige siden, siger Jonas Hjorth Andersen.

Status quo

For Jonas var soldaterlivet noget, han havde stilet efter og et sted, han havde regnet med at skulle gøre karriere.

– Jeg tror, at jeg var i gang med at skabe mig selv, og jeg havde ikke rigtig en plan b.

– Gulvtæppet blev revet væk under mig, og jeg havde ikke været særlig lang tid i forsvaret, før det var slut.

– Så skulle man forholde sig til, hvad man ellers kunne finde ud af, og hvad man ville med sit liv.

– Forsvaret er meget identitetsskabende, så udover at skulle arbejde med alle de psykiske problemer skulle jeg også finde ud af, hvem jeg var, siger Jonas Hjorth Andersen.

Ikke været forgæves

I dag arbejder Jonas Hjorth Andersen som konsulent i Dansk Idrætsforbunds soldaterprojekt, hvor skadede soldater hjælpes til reintegration og resocialisering gennem idræt, fysisk aktivitet og nye sociale relationer.

De sidste mange måneder har Jonas Andersen brugt på at medarrangere cykelløbet Ride 4 Rehab, hvor idræt bliver brugt som værktøj til at hjælpe de veteraner, som har lyst til at deltage.

– Der er en masse gavnlige effekter ved idræt, som jeg også har mærket på egen krop.

– Der er intet sted jeg hellere vil være end der, hvor jeg er nu, men det er bare det næste skridt på min vej opad.

– Jeg har 1001 drømme om, hvad min fremtid kan bringe, og nogle dage har jeg ikke engang overskud til at rejse mig fra sengen, men som konsulent i DIF kommer jeg med noget andet til bordet end de øvrige i projektet.

– Det bliver ikke mig, der administrerer og har mange bolde i luften på samme tid, men til gengæld er jeg selv skadet veteran, og de oplevelser og erfaringer jeg har, kan jeg videreformidle.

– På mange måder er det meningsgivende at få lov til at gøre brug af noget, der er tilegnet gennem en forfærdelig proces, for det giver en følelse af, at det ikke har været helt forgæves, siger Jonas Hjorth Andersen.

Artiklen sidst ændret: 5. oktober 2018 19:10

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, skift 3/5
Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu