Af Tine Zedeler

”Skoler skal ikke være banker”

Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

Hellebækskolens skolebestyrelsesformand er på trods af den gæld skolen kæmper med, gladere end han var ved skoleårets begyndelse sidste år.

Af Tine Zedeler

HELLEBÆK: – Det ser bedre ud nu. Det er et skridt i den rigtige retning, siger Anders van Dhürbourgh-Jacobsen, skolebestyrelsesformand for Hellebækskolen.

For selv om det “kun” er lykkes at barbere skolens gæld ned fra omkring 6 mio. kr. til forventet 4,8 mio. kr. ved udgangen af 2018, er der med den nye måde at fordele pengene på udsigt til, at Hellebækskolen fra 2019 får tilført ekstra 5,3 mio. kr. årligt som følge af den nye budgettildelingsmodel.

– Selv om vi får flere penge, er vi stadig én af de skoler, der får færrest penge per elev sammenlignet med andre. Men den forskel, der tidligere var på omkring 16.000 kr., er bragt ned til omkring to tredjedele. Det er dog en forskel, der kan mærkes, siger Anders van Dhürbourgh-Jacobsen.

Tre år uden penge

For et år siden var situationen den, at Hellebækskolen som følge af underskuddet og kravet om at bringe det ned, var tvunget til at indføre indkøbsstop for indkøb af nye materialer, heriblandt skolebøger.

Med den nye situation er der mulighed for, at der igen kan blive råd til indkøb af nye materialer, vurderer skolebestyrelsesformanden.

– Så sent som forleden hvor vi holdt forældremøde, var der en af forældrene der spurgte: ” Betyder det, at børnene får nye skolebøger ?” Jeg er spændt på, om man fras politisk hold vil eftergive os vores gæld, som man har gjort med flere andre skoler. Hvis ikke håber jeg man vil give os en tilpas lang afdragsperiode, så det er muligt at drive skole på ordentlige vilkår. Tre år mere uden penge er lang tid. Det betyder, at nogle af eleverne i så fald ikke vil have oplevet andet end, at der ikke er råd til noget som helst, heller ikke nye bøger, siger Anders van Dhürbourgh-Jacobsen.

Penge til at drive fornuftig skole

Hellebækskolens nye kommende skoleleder Thomas Horn, som tiltræder første oktober, er ikke bekymret over udsigten til at skulle overtage en gældstynget skole.

– Det er jeg helt afklaret med. Det, at der er blevet ændret på tildelingen, hvor vi i højere grad bliver kompenseret, gør det muligt at drive fornuftig skole, siger Thomas Horn.

Hvorvidt det er muligt at ophæve indkøbsstoppet, er for tidligt at sige noget om endnu.

– Det har jeg slet ikke været omkring endnu, oplyser Thomas Horn, som indtil udgangen af måneden er ansat som skoleleder for Grøndalsvænget Skole i København, som han har stået i spidsen for siden 2012.

Thomas Horn er ikke ubekendt med at overtage en skole med minus i regnskabet. Det var også tilfældet for Grøndalsvænget Skole, som i dag er gældfri.

-Da jeg tiltrådte, havde vi et efterslæb på lidt mindre end en mio. kr., som er meget for en lille skole. Den gæld er væk i dag. Skoler skal ikke være banker og spare op, pengene skal bruges på børnene. Men derfor er det stadig nødvendigt at polstre sig og være rustet til, uforudsete ekstraudgifter. En skole skal drives ret konservativt, siger Thomas Horn.

Eftergivet gæld

Flere skoler fik i 2016 eftergivet den gæld skolerne havde i forbindelse med skolesammenlægningerne i 2012, svarende til i alt knap 12 mio. kr.

Helsingør Skoledistrikt fik i den forbindelse sløjfet knap 9,4 mio. kr. af gælden, mens Snekkersten-skolerne fik eftergivet knap 2,1 mio. kr. Espergærdeskolerne blev kompenseret med knap 400.000 kr.

Artiklen sidst ændret: 6. oktober 2018 19:38

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Kaiser april 19/20 15-20.000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  1751635

Job i Nordsjælland

AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379
Cafe Hammermøllen Logo, side og artikkelbanner
Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side
Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu