Helsingør Dagblads chefredaktør (Foto: Lars Johannessen)

Af Josephine Vedel

Leder: En fest for de smukke

michaelford.dk/holger danske 1753424

LEDER: Der har de seneste dage været skrevet meget i medierne om de såkaldte “puttemiddage”, som afholdes af elever på en række gymnasier i Nordsjælland. I denne omgang var det et interview i BT, der kickstartede debatten. Her stod den i dag 17-årige Anja Leighton frem og fortalte om et grænseoverskridende optagelsesritual til en ”puttemiddag” for udvalgte elever fra Rungsted Gymnasium. Et ritual hvor nogle af de udvalgte piger skulle dyste om, hvem der kunne få en agurk længst ned i halsen og hvor andre skulle slikke flødeskum af drengenes overkroppe. Anja skulle kysse sin veninde og de skulle tage hinandens BH af på tid, mens drengene hujede.

Anja var først blevet superglad for at se sit navn på listen over piger, der var inviteret med til optagelsesritualet, som kunne give adgang til selve ”puttemiddagen”. Men undervejs i ritualet gik det op for Anja, at det føltes helt forkert for hende at være en del i det.

”Der var et kæmpe gruppepres, og jeg ville for alt i verden blive accepteret og være en del af det nye fællesskab. Der er meget frygt involveret i det. Frygt for at være udenfor,” fortæller Anja i interviewet. Hun endte med grædende at forlade festen.

Eleverne på Espergærde Gymnasium har i en årrække haft tradition for at holde såkaldte drenge- og pigemiddage, hvor elever fra 3.g inviterer udvalgte drenge og piger fra 1.g til en fest, hvor 1.g’erne skal servere og servicere. Ifølge de gymnasieelever som Helsingør Dagblad har talt med, så er festerne blandt eleverne på Espergærde Gymnasium mindre grænseoverskridende, end dem Ajna Leighton har oplevet i Rungsted. Men pigerne fra Espergærde Gymnasium slikker også flødeskum af drengenes overkroppe og drengene fra 1.g serverer middag for pigerne fra 3. g i bar overkrop.

Hele konceptet omkring ”Puttemiddage” eller drenge- og pigefester er bygget op om, at kun de mest attraktive 1.g’ere bliver inviteret. Det får nogen til at føle sig som særligt udvalgte, og det får dem måske til at overskride egne grænser. Og det kan få andre til at føle sig udenfor.

Gymnasietiden er en tid, hvor man skal have lov til at feste, flirte og score, hvis man vil. Men det er også en tid, hvor det endnu er svært at kende sine egne grænser. Derfor er det særlig vigtigt, at være opmærksomme på hinandens grænser. Selv om mange gymnasieelever finder ”Puttemiddagene” og ritualerne sjove, så opildner de langt henad vejen det modsatte. At overskride grænser. For ”kom nu Mulle, du vil jo gerne være med i klubben – ikke?”

Artiklen sidst ændret: 7. oktober 2018 12:05

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win

Job i Nordsjælland

Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Frøsø april 19/20, 15-20.000 win win 1752468

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu