Af Kirsten Moth

Ny lokal vinbonde: “Vi drømmer om at skabe vores helt egen smag”

– Nu er vi så langt, så vi begynder at tro på det, siger Preben Cederholm om Skovlyst Vingård på Gurrevej. Det har taget ham fire år at få en byggetilladelse fra Helsingør Kommune.

HELSINGØR: Få hundrede meter fra bygrænsen til Helsingør bølger en ung vinmark med næsten høstklare blå og grønne druer. Engang bestod de to hektar jord på Gurrevej af et stort, ufremkommeligt vildnis. Nu står de snorlige, velplejede nord-syd-rækker og får området til at ligne et lille stykke Provence.

Vinbonde Preben Cederholm, 66, købte den gamle bindingsværks-gård, Skovlyst, Gurrevej 119, i 1999 og siden har han brugt al ledig fritid til at renovere den samtidig med sit job som projektleder i virksomheden Novo Nordisk.

Tidligere har han været ansat i firmaet Christian Hansen i Hørsholm, hvor han beskæftigede sig med naturlige farver og flavours.

En bog satte det i gang

Cederholm har rejst meget i hele verden, og det er gennem den professionelle kontakt med vinbønder, der leverer pressede druer til produktionen af naturlig farve, at han fik lyst til selv at kaste sig ud i vindyrkningens kunst.

– Jeg fik en bog om vindyrkning i Danmark i fødselsdagsgave, og så tænkte jeg, at skal det være, ja, så er det altså nu. Så gik vi i gang med familie og venners hjælp til at rydde hele skoven og vildnisset her på grunden. Der var mange hundrede træer, der skulle fældes, og i foråret 2014 var vi klar til at sætte de første vinstokkee, fortæller Preben Cederholm, der har fire forskellige vinsorter og i år forventer at producere vin for første gang på Skovlyst Vingård.

Hele grunden er nu hegnet ind, fordi en af de første udfordringer var dyrene, der kom ind og spiste af de nyplantede vinstokke.

– I begyndelsen syntes vi jo, at det var skide hyggeligt pludseligt at se så mange dyr på grunden. Indtil vi fandt ud af, hvad de lavede.

I mellemtiden har Preben Cederholm opført en ny bygning, hvor der dels skal være maskinhal, dels vineri og kølerum, presse, tanke og andet nødvendigt udstyr. Hallen kommer også til at indeholde fermenteringsrum, en sluse, laboratorium, vaske- og pakkeområde.

Det har taget Preben Cederholm helt nøjagtigt fire år at få en byggetilladelse fra Helsingør Kommune, og den lange ventetid var ved at få ham til at opgive projektet. Før det endelig lykkedes, havde han været nødt til at få professionel rådgivning for til sidst at opnå at få en afgørelse på sin ansøgning.

– Nu har vi fire sorter, som vi øver os på. Alt er jo nyt, og vi lærer alt muligt hele tiden. Vi er så langt nu, at vi rent faktisk tør tro på det.

Mund til mund

– Min research har bragt mig rundt til flere vingårde i Europa og også til flere danske vinproducenter. Min drøm er at få etableret vinen og få fremelsket vores egen profil på vinen. Og det kræver, at jeg eksperimenterer nogle år frem i tiden. Jeg ønsker en lille eksklusiv vinproduktion, hvor jeg ikke har intentioner om stor, dyr markedsføring eller andet i den stil. Det er en vin, man skal høre om, mund til mund. Jeg vil hellere holde lav profil og fremelske en værdifuld smag. Og så har jeg også noget at gå og fedte med, når jeg om nogle år stopper i jobbet, smiler Preben Cederholm.

Artiklen sidst ændret: 7. oktober 2018 12:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu