Af Pernille Hermann

Dronningen kom i sol og blæst

https://www.kunstnershoppen.dk/

Denne gang lagde Kongeskibet smukt til kaj, og modtagelsen blev som altid et tilløbsstykke på Kongekajen.

HELSINGØR: Der var ingen børnehaver med vinkende flag, som når Kongeskibet Dannebrog løber ind på en hverdag. Men ellers blev modtagelsen lørdag klokken 11 præcis så festslig, som den skal være, da dronning Margrethe sluttede sit sommertogt rundt i landet ved Kongekajen i Helsingør.

Traditionen har hidtil været, at regentparret kom sejlende til Helsingør, når de flyttede i “sommerhus” i Fredensborg. I år kom Dronningen af gode grunde alene, og alt var gjort klar til den sædvanlige festlige modtagelse, men vejret ville ikke lege med. Det blæste så kraftigt, at skibet simpelt hen ikke kunne lægge til kaj. Derfor kom Dronningen nu forbi igen, for ikke at snyde Helsingør for begivenheden.

Guldglimt og salutter

Blæsten rev også godt i fanerne under den høje septemberhimmel, men denne gang forløb alt, som det skulle. Himlen lyste blåt mellem skyerne, og solen glimtede i mandskabets hvide uniformer, i de blankpolerede biler, der holdt klar til hjemtransporten til Amalienborg – og i sildesalaterne på på den militære del af modtagelseskomiteen.

Meget længe stod Dronningen alene på øvre dæk og vinkede til sit lille folke dernede på kajen og kiggede glad ud over byen, der tog sig ud fra sin allerbedste side.

Det gode dampskib Bjørn var sejlet over for at være med og saluterede med både trut og trillefløjte, Pigegarden spillede en hel koncert, og i baggrunden stemte kirkeklokkerne i, da klokken nærmerede sig 11.

Hatten passede

Nu bevægede Majestæten sig ned fra sin udkigspost og gik først for at gå ud i forstavnen og hilse på mandskabet og dernest ned ad trappen til kajen.

– Bare hatten nu ikke blæser af, lød flere bemærkninger på kajen. Dronningen havde en mærk blæser over en hvid skjorte og ternet nederdel, og hatten var en let stråhat med bredt bånd i samme tern.

Her stod viceborgmester Henrik Møller parat til at tage imod – i nyt jakkesæt, fortalte hans kone Laura bag afspærringen – sammen med datteren Emma på 11.

En fin buket

Emma fik dog ikke lov til at overrække buketten, for den tjans beholdt Irene Madsen fra borgmesterkontoret – hun blev jo snydt for oplevelsen i maj. Buketten var i mørkerøde efterårsfarver, bundet hos Michael Find i Bramstræde.

I modtagelseskomiteen stod desuden biskop Lise-Lotte Rebel, politidirektør Jens-Christian Bülow, havnechef Jesper Schröder, hjemmeværndistriktschef Kenneth Myrup og Maria Dalsgaard fra borgmesterkontoret. Hun havde ansvaret for arrangementet, men det var Henrik Møller, der dirigerede de 3 x 3 hurraer for Dronningen.

Et glas ombord

Helsingør Garderforening, Frederiksborg Garderforening, Marineforeningen, Forsvarsbrødrene og Luftværnsartilleriforeningen stillede alle med to mand som fanevagter, og Hjemmeværnet var på pletten med 12-15 mand fra hele Nordsjælland.

Dronningen blev hentet i Krone 121 og kørt hjem, men mange blev stående på kajen for at betragte livet ombord og nyde synet af det smukke kongeskib.

Modtagelseskomiteen blev inviteret ombord og budt på boblevand – dog var der nok noget andet til Emma og Kenneth Myrups datter, der også fik lov til at komme med ombord.

Artiklen sidst ændret: 8. oktober 2018 15:17

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win

Job i Nordsjælland

Forsyning 375774 1729995 win juli 18/19
Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni
Sørensen Byg. 501385 ordre 1757541 15.000 win juni 19/20
Helsingør Svømmehal, 1752881, kunde 655501, 25.000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu