Af Victor Kuhlman

“Jeg er blevet hærdet af elendigheden”

AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni

Jan Grarup har oplevet og dokumenteret 30 års krig og uretfærdighed i hele verden.

HELSINGØR:– God fotojournalistisk skal ikke besvare spørgsmål, men stille dem.

– Jeg fortæller historier gennem mine fotografier, og så er det op til folk, hvad de får ud af dem, siger Jan Grarup, der er fotograf og foredragsholder.

I de sidste tre årtier har han rejst verden rundt for at dække krige, konflikter og humanitære katastrofer med sit kamera, men hans karriere startede langt fra krig og uretfærdigheder.

Den startede nemlig i Helsingør for over 30 år siden, da han begyndte at arbejde på Helsingør Dagblad.

Den 26. september vender han tilbage til byen, hvor det hele startede, for at holde foredrag om sine oplevelser fra verdens brændpunkter, og hvordan det harmonerer med hans liv i Danmark som familiefar.

– Det kan tælles på to hænder, hvor mange gange jeg har været i Helsingør i de mange sidste par år, og det er altid sjovt at se, hvordan tingene har forandret sig, fortæller han.

Da Jan var ung, arbejde han på værftet som rengøringsmand. Nu skal han holde foredrag på Kulturværftet, hvor han vender tilbage til samme lokaler i nye klæder.

– Det er sjovt at vende hjem, men det handler også om at give noget tilbage, for min rejse startede her i byen, og så er der sket alt muligt i mellemperioden. Jeg har stor respekt for min start, for den har i høj grad formet, hvem jeg er i dag og det arbejde, som jeg laver, fortæller Jan Grarup.

Det startede i Helsingør

Jan Grarup er født i Kvistgaard og opvokset i Espergærde. Han begyndte allerede som 14-årig at tage billeder, som han solgte til Helsingør Dagblad.

I 1989 startede han på Journalisthøjskolen på deres fotograflinje, og vendte efterfølgende tilbage på Helsingør Dagblad i praktik, før han afsluttede sin uddannelse på Ekstra Bladet.

– Jeg havde jo ikke nogen krog ind i den danske dagspresse, så Helsingør Dagblad blev min indgangsvinkel til medieverdenen, fortæller han.

Jan havde altid vidst, at han skulle være fotograf. Han vidste dog ikke, hvor det skulle føre ham hen, men han var glad for sin periode nord for Købehavn.

– Dengang var dagbladet et meget levende hus med rigtig mange ansatte, og det var fantastisk at være med i den verden.

– Efter et stykke tid i min praktikperiode skiftede jeg til Ekstra Bladet, og herfra begyndte mine ture til udlandet, der skulle ende med at definere min karriere, siger Jan Grarup.

Hærdet af elendigheden

I starten rejste Jan Grarup ud for Ekstra Bladet, og senere Politiken, men i senere år har det været for større amerikanske og franske medier samt egne projekter.

Gennem de sidste 30 år har han blandt andet dækket Golfkrigen, folkemordet i Rwanda, belejringen af Sarajevo, Irakkrigen og 100 andre konflikter og kriser.

– Man bliver hærdet af at se al den elendighed, men man får samtidig også meget erfaring gennem årene.

– Det vigtigste er, at man ikke bliver kold af det, for så skal man stoppe. Man må ikke miste empatien.

– Mit arbejde bunder enormt meget i humanisme, for man skal kunne mærke de mennesker, som man er sammen med og sætte sig i deres sted og mærke smerten, siger han.

Jan fortæller, at hvis man er ligeglad med billederne og menneskerne på dem, så bliver de også tilsvarende dårlige. Det vigtigste er, at man har et forhold til dem, man tager billeder af.

– Der er en masse situationer, hvor man hjælper folk i stedet for at tage billeder, men det handler jo i høj grad om, hvem du er som menneske.

– I nogle situationer har jeg vidst, at hvis jeg blandede mig, så ville det går ud over mig, og så må man trække sig. Det er pisse farligt derude, siger Jan Grarup.

Terroristerne er ændret

Jan Grarup er blevet hædret med nogle af de mest prestigefyldte udmærkelser fra den fotografiske branche og fra organisationer, der værner om menneskerettighederne, blandt andet World Press Photo og UNICEF.

Hans værker er blevet vist på gallerier over hele verden, og han er blevet publiceret i mange fotografiske værker.

Fotografen har oplevet nogle af de værste konflikter i verden på meget tæt hold, men føler alligevel, at verden er blevet brutal på en anden måde i dag, end da han startede for flere årtier siden.

– De radikale terrorister var dengang primært i Europa som Rote Armee Fraktion i Tyskland og IRA i Irland.

– Det var ikke en lige så idealistisk radikalisering som den, vi ser i dag, om så det er kristne i Den Centraldemokratiske Republik Congo eller muslimer i Syrien, fortæller Jan.

I dag er Jan Grarup i højere grad et mål for terroristerne, fordi han kommer fra vesten og dækker konflikter. Sikkerheden er vigtigere end nogensinde før, selvom han gennem årene, har været i nogle voldsomme konflikter.

– Jeg dækkede Nicolae Chaucheskos fald i Rumænien, og det var farligt, men vi blev ikke jaget vildt, som vi bliver i dag, fortæller Jan Grarup.

Tingene går for stærkt

Jan Grarup har altid fotograferet i sort/hvid, og kan bruge flere år på at fordybe sig i et projekt.

Det går mod den øvrige udvikling i medieverdenen, hvor tingene skal gå stærkt, og artiklerne skal på nettet med det samme.

– Da jeg startede som pressefotograf, var det et håndværk.

– I dag er mange af tingene automatiseret, og de fleste mennesker har altid en telefon i nærheden med et kamera. Men fotografens rolle er den samme som dengang, for man skal stadig selektere ind i en given situation og formidle den videre.

– Jeg er ikke fan af, at tingene skal gå så stærkt i dag, for jeg synes det går ud over kvaliteten af det arbejde, som man laver.

– For at lave en god reportage fra et brændpunkt, så er man nødt til at fordybe sig og lære folk at kende og få deres historie, da det ofte er i den personlige fortælling, man kan fortælle den store konflikt, fortæller Jan Grarup.

Familiefar på fuld tid

De mange ture har sat sine spor i Jan, der er diagnosticeret med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). I sit foredrag fortæller han om sine oplevelser, og hvordan det harmonerer med livet som alenefar til fire børn.

– Når jeg er hjemme så er jeg far på fuld tid.

– Det kan være helt livsnødvendigt, når man kommer lige fra krigen i Mosul, og jeg så pludselig skal forholde mig til mine børns hverdagsproblemer. Det kan være så banalt som, at min yngste datter ikke vil have spegepølsemad med i madpakken.

– Det er en fantastisk måde at komme tilbage til den anden virkelighed på, og det betyder rigtig meget for mig.

-Når jeg er i Danmark, så er jeg meget hjemme, og har meget tid til at være til stede, og det er egentlig meget ideelt for mig, siger han.

I den nærmeste fremtid skal Jan til Tunesien og Jordan, hvor han laver et projekt med fokus på menneskerettigheder og tortur. Efterfølgende skal han til Irak, som han har besøgt mange gange i løbet af de sidste år.

– Jeg skal genbesøge området og udvikle min fortælling om hele forløbet. Der skal være et personligt engagement for mig, for hvis jeg ikke har en nysgerrighed på det, så kan jeg ikke give historien det rigtige liv, fortæller Jan Grarup.

Jan Grarup holder foredrag den 24. september på Kulturværftet klokken 19.00, og det koster 175 kr. at deltage.

Artiklen sidst ændret: 8. oktober 2018 00:20

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Din særlige pleje 396263, 1754223, 15-20.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni
Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673
Gl. Humlebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske, nyt mat start 27/5
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu