Af Jesper Munch Nielsen

Ny velfærdsteknologi skal være Helsingørs vindmølle-eventyr

Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

Kommunen bør satse på at blive vækstcenter for det voksende marked for velfærdsteknologi både i Danmark og i udlandet, foreslår politiker Claus Christoffersen, Socialdemokratiet.

Af Jesper Munch Nielsen

INNOVATION: Hvis Helsingør helhjertet satser på at være den danske kommune, hvor man på plejehjem og andre institutioner er parat til at afprøve ny velfærdsteknologi, så kan Helsingør stå over for et vækst-eventyr, der minder om det danske vindmølle-eventyr.

Det mener den socialdemokratiske politiker Claus Christoffersen, medlem af Helsingør Byråds økonomiudvalg og udvalget for by, plan og miljø.

Christoffersen kan glæde sig over, at en politisk aftale er kommet på plads, som netop tilgodeser socialdemokratens idé om at gøre Helsingør til et vækstcenter for velfærdsteknologi – nemlig forliget om næste års kommunale økonomi.

Med i forliget

I forliget om Budget 2019, som Christoffersens parti, er en del af, indgår det, at der næste år skal holdes en workshop om velfærdsteknologi med henblik på at opbygge et Helsingør-netværk for virksomheder inden for det felt og gøre klar til, at Helsingør Kommune er en aktiv partner i arbejdet.

– På den lange bane kan det blive et væksteventyr, ligesom vindmøller har været det. Det handler om at skabe et tæt samarbejde mellem udviklere af velfærdsteknologi, virksomhederne og kommunen… Vi skal hele tiden tænke på, hvad vi skal leve af i fremtiden her i kommunen, og vi skal sørge for at have gode virksomheder, som bidrager til kommunen. Derfor giver det mening at gå efter at blive et vækstcenter for velfærdsteknologi, ligesom Odense for eksempel har satset på robotteknologi og får virksomheder til at flytte dertil, siger Claus Christoffersen.

Ville være fantastisk

Anders Hansen er enig.

Hansen er direktør i et lokalt velfærdsteknologifirma, der har opfundet og producerer Inmu, som er en pudelignende, blød højtaler, der stimulerer sanserne med musik og vibrationer – musik, som udvikler alt efter, hvordan Inmuen bliver bevæget eller trykket på.

– Det er helt rigtigt set, at Helsingør kan blive et vækstcenter for velfærdsteknologi. Implementeringen af nye produkter er noget af det sværeste, så det ville være fantastisk for os producenter at kunne arbejde tæt sammen med en kommune og med de mennesker, som afprøver vores ting, så vi kan få feedback med det samme, siger Anders Hansen.

Inmu er allerede omdrejningspunkt i et mindre netværk af en håndfuld virksomheder, der arbejder med velfærdsteknologi.

Langt flere ældre

Der er ingen tvivl om, at markedet for velfærdsteknologi vil vokse i de kommende år. Det viser befolkningsudviklingen nemlig.

Også i Helsingør bliver der flere og flere ældre. Gruppen af meget ældre vokser endda eksplosivt.

Begge stigninger viser, at der vil være et stigende marked for forskellige velfærdsteknologiske løsninger som for eksempel Inmu’en, der kan give demente personer og andre ro og velvære.

Claus Christoffersen vurderer, at det bliver svært at finansiere samme serviceniveau på ældreområdet som i dag, når der kommer langt flere ældre, hvis samfundet ikke benytter sig af velfærdsteknologiske løsninger til de ældre.

– Derfor er der brug for, at kommunen indgår et meget tæt og dynamisk samarbejde med lokale virksomheder og virksomheder hjemmehørende i andre kommuner. Så kan Helsingør Kommune med tiden blive den førende testmodel-kommune, hvor teknologien afprøves hurtigt for at finde ud af, hvad der virker for den enkelte borger, siger Claus Christoffersen og fortsætter:

– Den rigtige løsning kan spare kommunen mange penge og øge livskvaliteten, hvis den enkelte borger kan klare sig selv i længere tid. For det andet kan det tætte samarbejde være med til at udvikle en ny, måske digital klynge af virksomheder i Helsingør kommune inden for en industri, som kan blive det næste vindmølle-eventyr. Potentialet er stort

Noget stort på vej

Byrådspolitikeren peger på, at stigningen i antallet af ældre gør sig gældende uden for landets grænser.

– Hvis vi i Danmark og Helsingør kan skabe flere store virksomheder, der kan sælge velafprøvede produkter med dokumenteret effekt af høj kvalitet, så kan noget stort være på vej. Folk kan komme til Helsingør for at se, hvordan forskellige former for velfærdsteknologi fungerer på lokale plejehjem og andre steder, siger Claus Christoffersen.

Mange lande står over for, at den ældre del af befolkningen vokser voldsomt.

6.500 kroner per styk

Inmu i Allegade har eksisteret i et par år og blev startet op, fordi blandt andet Anders Hansen selv var pårørende til en dement person og savnede et lignende produkt.

Virksomheden har ni fuldtidsansatte, og håbet er, at der i løbet af det næste år bliver solgt omkring 5.000 Inmu-produkter. Hver enkelt koster omkring 6.500 kroner.

Artiklen sidst ændret: 9. oktober 2018 16:58

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Nordkystens Dyrehospital – top, mid, bundbanner

Job i Nordsjælland

Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 1751634
LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20
Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu