Af Asger Lind Krebs

I dag fyres der op i det nye kraftvarmeværk

Helsingør Svømmehal, 1752881 kunde 655501, 25.000 visninger side

Byggeriet af Helsingørs nye kraftvarmeværk er nu så langt, at de første test af anlægget kan begynde. I dag vil der for første gang blive fyldt træflis i kedlerne og tændt op.

HELSINGØR: Det største og dyreste byggeri i Helsingørs historie siden Kronborg, er ved at stå klar.

Det nye kraftvarmeværk – eller rettere sagt ombyggede kraftvarmeværk – skal tages i brug i begyndelsen af det nye år, men allerede nu er man så langt med byggeriet, at de første små tests kan gå i gang. I dag vil der derfor for første gang blive tændt op i flisen i kedlen.

Onsdag i sidste uge var Helsingør Dagblads udsendte på rundtur i det nye kraftvarmeværk.

De store elementer er ved at være på plads, men inden døre er der fortsat en del at lave, og der er fortsat omkring 150 mennesker beskæftiget på byggepladsen.

Det begynder med et hul

Vores rundtur følger flisens vej ind i værket. Første bygning er ikke meget mere end et stort halvtag over et dybt hul.

Lastbiler kan bakke hen til hullet og læsse flis ned. Op til fire lastbiler kan holde der ad gangen. I bunden af hullet kører et stort transportbånd. Det fragter flisen op i luften og videre op til toppen af den næste bygning, det såkaldte soldhus. Her skal flisen forbi nogle magneter, der fjerner eventuelle metalrester fra flisen. Og den skal drysse ned gennem nogle store sier, som skal sikre, at flisen er ensartet.

Flisen samles på et nyt transportbånd, der kører den videre op til toppen af to store siloer, hvor der er plads til så meget flis, at det kan opvarme fjernvarmenettet i fem kolde vinterdage.

En kæmpe proptrækkerlignende snegl kører rundt i bunden af hver silo og blander flisen godt sammen og trækker den ind mod midten, hvor flisen falder gennem et hul ned på et nyt transportbånd, der kører flisen op til to dagsiloer, der står på selve kedelbygningen.

Simpelt og højteknologisk

Selve kedelbygningen er delt i to. I den ene halvdel hænger den 30 meter høje kedel. Der er jo i bund og grund tale om en kæmpe enorm brændeovn.

Helt uteknologisk er det selvfølgelig ikke, for brændsel, temperatur, luft og så videre måles og kontrolleres uafbrudt.

Men i bygningens anden halvdel tager højteknologien for alvor over. Her skal røgen fra afbrændingen renses, inden den ledes ud i skorstenen. Og det er en yderst kompliceret proces, der foregår gennem i virvar af rør og slanger.

Ny turbine

Damp fra afbrændingen føres ad en rørbro til den gamle varmeværksbygning. Her skal en kæmpe turbine omdanne dampen til strøm.

Ifølge den oprindelige plan skulle turbinen fra det gamle kraftvarmeværk genbruges.

Men det viste sig, at ingen ville give en garanti på brugen af den gamle turbine, og så måtte Forsyning Helsingør købe en ny. Det har betydet en forhøjelse af de samlede byggeudgifter fra de forventede 750 millioner kroner til omkring 770 millioner kroner.

Udsigtsplatform

I den gamle bygning står også den gamle gaskedel. Den kan stadig tages i brug, så ingen kommer til at fryse, hvis der skulle opstå problemer med flisværket.

Det er muligt at tage trapperne eller en elevator op til toppen af den 40 meter høje bygning med kedlen. Her vil blandt andet lokale skoleklasser kunne komme op og lære om fjernvarmeproduktion og det nye kraftvarmeværk.

Også teknikrummet, hvor kraftvarmeværkets personale skal holde til, er placeret oppe i toppen.

Ny administrationsgård

Omtrent hundrede meter fra kraftvarmeværket er et andet byggeri også ved at være færdigt. En smuk rustrød terningeformet bygning er skudt op. Her skal hele Forsyning Helsingørs administration og materielgård samles. I alt omkring 150 medarbejdere vil få deres daglige gang i bygningen. Ifølge planen skal medarbejderne flytte ind den 3. december.

Forsyning Helsingør forventer, at den rigtige prøvedrift af det nye kraftvarmeværk kan begynde i slutningen af november.

Artiklen sidst ændret: 11. oktober 2018 10:11

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

Job i Nordsjælland

Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20
Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu