Af Jacob Henriques

Klumme: Der kan skrives bøger om det, jeg ikke forstår!

Trykkeriloftet, Kundenr. 500319, Ordre 1725167, 25.000 visninger side/logo

Anette Lauritsen er leder af Kirkens Korshærs herberg Stubben i Helsingør.  I sin fritid er hun bl.a. løbetræner i løbeklubben Running Rhino.

Sådan tænker jeg, når jeg veludhvilet fra ferie vender hjem til det hyggelige og socialt favnende Danmark fra en ferie i udlandet. Det udland som alle vi danskere holder så meget af at besøge. Opleve den dejlige og anderledes kultur. Solen, den eksotiske mad, gå rundt i deres flotte katolske kirker. Tage billeder. Gå på markeder og forsøge at gøre os forståelige på deres sprog så godt, vi kan. Vi elsker det. Elsker at tale om, hvor skønt det har været. Og har det så været til et land, hvor alt er billigere, ja, så har entusiasmen ingen ende.

Så er det, jeg ikke forstår, hvorfor hele Danmark nu igen skal forbande og tale dårligt om mennesker med anden kulturel og religiøs baggrund. Hvorfor skal vi bruge så mange artikler og tv/radio-indslag med ministre og mennesker, som ikke synes, at man skal være dansk, hvis man ikke vil give hånd. Eller vildere endnu – hvorfor skal vi lovgive om beklædningsgenstande eller ej.

Jeg forstår det simpelthen ikke. Og jeg bryder mig ikke om, at vi har den holdning og den tilgang til andre mennesker. Heller ikke selvom de kommer fra en anden kultur. Vi må lære at favne og forstå, at hvis vi i Danmark mener noget med, at vi er en social nation. At vi lovpriser vores gode velstandstilstande. Vore gode og sociale systemer og religionsfrihed. Så må og skal vi opføre os ordentlig og respektere, at der er forskel på mennesker og, at det skal der også være, hvis vi skal forblive et dynamisk og udviklende samfund. De værdier er jeg opdraget med og bærer dybt i mit hjerte.

Jeg kan huske, hvordan min gamle bedstemor i Vestjylland tog tørklædet på, når hun stod ved gruekedlen eller skulle ud i byen. Alle kvinder, mere eller mindre, gik med tørklæde. Det var den tids hovedpåklædning, hvor vi i dag har kasketten også blandt kvinder. Eller når vi var til efterkonfirmationsfest. Hvor mændene sad i den ene stue og spillede kort. Damerne i den anden for at strikke eller snakke om løst og fast. Sådan var det bare. Og så ved jeg jo godt, at tiden ikke står stille, men at vi udvikler os. Og godt for det. Men at det er blevet så rigidt og umenneskelig en udvikling, vi er i gang med, det forstår jeg simpelthen ikke. Forstår ikke hvad det er, disse politikere og mennesker vil med det. Kun måske at profilering og selviscenesættelse kan være medvirkende.

Men at forstå at de selvsamme mennesker, som vil vælges igen i forsøget på at udvikle vores land, mener, at det er en rimelig politik, det forstår jeg ikke. Og mener heller ikke at det kan være en politik, vi kan være bekendt som danskere med sunde værdier og Grundlov, der bygger på religionsfrihed og andre gode værdier.

I Kirkens Korshær på Stubben taler vi ofte om, hvor mange sjove og finurlige oplevelser vi har i det daglige med alle vore gæster og beboere. Og at vi en dag skriver en bog om det. Om det bliver det tema eller noget helt andet. Ja, det ved jeg ikke. Giver håndslag på, at det ikke er sidste gang, at jeg giver udtryk for noget, jeg ikke forstår. Men glæder mig over alle de sjove oplevelser jeg trods alt får sammen med alle dem, der heller ikke forstår den udvikling. Og at det er det, jeg vil bruge min energi på fremover.

Artiklen sidst ændret: 12. oktober 2018 11:23

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Nature by hand april 19/20 15-20.000 win win, indtil 11/5 derefter nyt mat

Job i Nordsjælland

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger logo
Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo
Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side
Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu