En spand med granater - cirka 15 dele i alt. Foto: Torben Sørensen

Af Jesper Munch Nielsen

Stadion-byggeri bremset igen: Nyt granatfund på byggeplads

Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 side

Gammel sø var blevet brugt som losseplads for ammunition ved skydebane-anlæg.

BYGGERI: En, to, tre, fire, fem, seks… Og sådan fortsætter det på byggepladsen ved Gl. Hellebækvej, hvor byggeriet af Helsingørs kommende stadion har været i fuld gang.

Op af en spand kan Finn Rementorp tage en hel bunke af granater, som ammunitionsrydningsfirmaet Damasec netop har gravet op af jorden på byggepladsen i løbet af de seneste timer. 14-15 granat-dele kan Rementorp lægge frem, da Helsingør Dagblad besøger på pladsen torsdag eftermiddag.

Personsikkerhed

Hele det enorme byggefelt var ellers blevet afsøgt for ammunition i sommerens løb, fordi det var kendt, at det har været brugt som øvelsesområdet for militær og skydeterræn.

Granater bevæger sig ligesom sten opad i jorden. Og derfor blev det af hensyn til personsikkerheden besluttet, at hele området skulle afsøges for ammunition.

Damasec-folkene tog deres store metaldetektorer i brug, flere granater blev fundet. Møjsommeligt blev kvadratmeter efter kvadratmeter frigivet til udgravning af endnu et lag på 50 centimeter jord.

Hvad søen gemte

Til slut kunne hele området dog frigives, fordi der ikke længere var udslag på metaldetektorerne i de øverste jordlag. Men en gammel sø har nu taget fusen på alle.

– Der sker det, at vi under udgravningen rammer det, der må være bunden af en gammel sø, som for længst er væk. Det har været en sø, som man i gamle dage åbenbart har smidt granater ned i. Da vi støder på en granat igen under udgravningen, ringer vi naturligvis til Damasec, forklarer Hans Møller, Helsingør Kommunes projektleder på stadionbyggeriet.

Det er afskudt ammunition, som Damasec indtil videre har fundet på bunden af den gamle sø. En af Damasecs udsendte er Finn Rementorp, EOD’er – bogstaverne står for Explosive Ordnance Disposal.

– Det, vi har fundet nu, er røggranater. Det ser ud til, at man har brugt søen til at få dem af vejen, siger Rementorp.

Forsinker ikke

Hans Møller oplyser, at lige nu og her vil det nye granatfund vanskeliggøre byggeriet af det nye stadion, fordi arbejdet skal omlægge i en periode, mens jordområdet med risiko for granatfund bliver ryddet.

– Men det forsinker ikke byggeriet på langt sigt. Vi regner stadig med at være færdige i sommeren 2019, siger Hans Møller.

Det koster kommunen mange penge, at der er blevet fundet granater på byggepladsen. Møller vurderer, at slutregningen for at få Damasec til at sikre området godt kan løbe op i en 4-5-6 millioner kroner. Det er penge, der bliver hentet i en kommunal pulje til miljøoprydning.

Samme sted har kommunen hentet de fire millioner kroner, det kostede at få fjernet et tykt lag af forurenede slagger fra en del af området – igen en dyr hilsen fra fortiden.

Artiklen sidst ændret: 13. oktober 2018 15:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Scandlines auto bizz

Job i Nordsjælland

Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
Multiflyt 24.5 18-24.5 19 25.000 win win 1726605 logo
https://www.kunstnershoppen.dk/
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu