Billedet af fiskerbåden fra Snekkersten er blikfang på flere plakater for Undtagelsens aktiviteter.

Af Pernille Hermann

Bliv klog på “Undtagelsen” med kæmpe læserrabat

Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side

20 af Helsingør Dagblads læsere kan komme billigt til en hel dags konference om redningen af de danske jøder.

HELSINGØR: Vi nærmer os hastigt den første uge i oktober, hvor foreningen Undtagelsen her i Helsingør og Snekkersten markerer 75 året for de danske jøders flugt over Øresund.

Den lokale redningsindsats har givet foreningen og arrangementet sit navn, for i europæisk perspektiv var det en undtagelse, at lokalbefolkningen hjalp jøderne i sikkerhed i stedet for at chikanere og angive dem til tyskerne.

Bag initiativet står Peter Kruse Thomsen, Georg Busch og Jørn Duus Hansen, og de har mødt en overvældende velvilje fra både kommunen, fonde, firmaer og privatpersoner i arbejdet med at samle penge til deres store arrangement, lige som flere har koblet sig på som aktive hjælpere.

Historien bliver levende

Mindehøjtideligheden består af fire elementer, der både sammen og hver for sig vil gøre historien lyslevende:

● En international konference på Konventum den 2. oktober.

● En udstilling med genstande og fotografier i Snekkersten Sejlklubs lokaler den 3.-7. oktober.

● Guidede ture til steder, hvor begivenhederne udfoldede sig den 3.-7. oktober.

● En dramatiseret genopførelse af en flugtepisode i Skotterup den 5. oktober.

20 særbilletter

Der var en smagsprøve på udstillingen ved Snekkersten Havnefest, og der bliver stadig arbejdet med forberedelserne til det store drama i Skotterup. Konferencens program er tilgengæld fastlagt for flere uger siden, og alt det praktiske sørger Konventum for, lige som Det kooperative Fællesforbund har givet en underskudsgaranti.

– Det betyder, at vi nu kan tilbyde Helsingør Dagblads læsere 20 konferencebilletter til en helt særlig pris på 175 kroner inklusive frokost og to kaffepauser. Vi har også inviteret gymnasieelever og andre til særpris, for vi vil jo gerne have fyldt op, siger Jørn Duus Hansen.

Normalprisen er 575 kroner, så det er en læserrabat, der kan mærkes. Foreløbig har omkring 50 meldt sig til konferencen den 2. oktober klokken 8.30–17.15.

De store spørgsmål

Selv om de fleste talere er kendte danske med ekspertviden og personlig berøring, foregår konferencen på engelsk, da der også er deltagere udefra. Fungerende borgmester Henrik Møller byder velkommen, og MF Bertel Haarder afslutter konferencen.

Konferencen stiller skarpt på, hvorfor og hvordan denne undtagelse opstod, ved at lade det lokale spejle det globale. Alle aspekter vil blive belyst af kendte eksperter:

Situationen i Danmark, den tyske besættelsesmagts ageren, svenskernes indsats, hvilken reaktion havde begivenhederne internationalt, en selvoplevet flugt og eftervirkningerne på børnene, de helt konkrete begivenheder i lokalområdet og endelig spørgsmålet om det, at vi handlede humant anderledes, kan forstås som noget specielt dansk.

Hele arrangementet og konferencens program ligger på hjemmesiden Undtagelsen.dk. Det er også her, man melder sig til konferencen. De tyve rabatbilletter går til dem, der kommer første til mølle. Ved tilmelding skal man bare skrive HD efter sit navn, og senest 27. september får man besked på mail, om man er blandt de heldige, der får den store rabat.Man er også velkommen til at skrive efter mere information til s.hundevad.knudsen@gmail.com eller buschgeorgwalter@gmail.com

Artiklen sidst ændret: 13. oktober 2018 19:38

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Trykkeriloftet topbanner

Job i Nordsjælland

øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
Cahetu 395194 1723549  side 25.000 win win 18/4 18-april 19
Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 logo
Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu