Af Claus Kjærsgaard

Emil, Karoline og Rasmus deler en fælles filmdrøm

Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517

Karoline Hallengren, Rasmus Sandager og Emil Bech lever og ånder for film. Nu laver de en kortfilm i Sverige, der skal bringe dem tættere på drømmen at at leve af at lave film.

ESPERGÆRDE: Hvad sker der, når Christian bliver tvunget til at gå ned til den store brusende flod sammen med sin nye paplillebror Jonas ?

Svaret kender man måske, når man har set filmen “River”, der i slutningen af måneden skal optages i Sydsverige. Det er de unge espergensere Karoline Hallengreen og Rasmus Sandager, der sammen Emil Bech laver filmen der kommer til at vare ca. 15 minutter.

Rasmus Sandager er filmens instruktør, mens Karoline Hallengren og Emil Bech begge er producere og har sørget for såvel casting som finansiering af den lille film.

Kan hjælp til uddannelse

Filmen har været forberedt siden maj, og den lille kortfilm kan få stor betydning for trekløverets chance for at etablere sig i filmbrancen.

Hvis filmen får en god modtagelse på kortfilmsfestivaler, kan den nemlig hjælpe de tre mod det store mål, at blive optaget på Den Danske Filmskole.

Tyveårige Karoline Hallengren har længe vidst, at hun gerne ville arbejde med levende billeder. Efter at have afsluttet sin mediefagslinje på Espergærde Gymnasium søgte hun ind på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft.

Her mødte hun Rasmus Sandager, 22, der også har taget mediefagslinjen på Espergærde Gymnasium, men tre år før Karoline gjorde det. Rasmus og Karoline fandt ud af, at de sammen med Emil Bech udgjorde et godt team.

Hård konkurrence

De tre tager nu til Sverige som en del af et 13 personer stort hold, hvoraf tre er skuespillere. Optagelserne tager en uge, og bagefter går der godt en måned med klipningen.

Når filmen er færdig, bliver den tilbudt til forskellige kortfimsfestivaler rundt omkring i verden.

Filmens modtagelse er vigtig for de tre, for den er en del af det, der skal åbne dørene til filmskolen.

Filmskolen optager et nyt hold næste år. Der er kun seks pladser på hver linje, hvert andet år og konkurrencen er hård for at komme ind.

Karakterer hjælper ikke

I modsætning til andre uddannelser er det ikke karakter, der skaffer adgang.

– Dem kan man ikke bruge til noget, siger Emil Bech, og fortæller, at det udelukkende er de filmproduktioner man har med i bagagen, som man bliver bedømt på.

Ansøgningsprocessen sættes i gang i november, men udvalgelsesprocessen finder sted fra januar til marts over flere omgange.

Første hurdle er at have et interessant nok “bagkatalog” til, at man går videre.

Det er her, at filmen “River” kan få stor betydning. Det er nemlig den sidste film, de tre når at lave, inden ansøgningsprocessen går ind.

Selv om alle tre allerede har en række produktioner “i rygsækken”, kan “River” blive afgørende for en eventuel optagelse.

Søger også i Norge

For Rasmus Sandager bliver kampen for at komme ind ekstra hård. Han er instruktør og manuskriptforfatter på “River”, og det er netop instruktørlinjen, han søger ind på.

Det er den linje, hvor der er flest ansøgere, og Rasmus er godt klar over, at det kan blive svært.

– Jeg søger faktisk også ind på den norske filmskole, fortæller han.

For Karoline Hallengren er det lidt lettere. Hun vil nemlig være producent, og selv om der også er mange ansøgere til den linje, er der væsentligt færre, end de der går instruktørvejen, selv om konkurrencen stadig er benhård.

Emil Bech søger ind på en helt tredje linje. Han vil gerne ind på dokumentarfilmlinjen.

Fælles for de tre er, at de rigtigt gerne vil arbejde med film. Kommer de ind på filmskolen, er de kommet et stort skridt nærmere at kunne leve af det.

– Man kan også godt lave film, uden at have taget uddannelsen, siger Rasmus Sandager, men han lægger ikke skjul på, at så bliver det langt sværere at etablere sig.

Ulønnet arbejde

I det hele taget er der mange, der gerne vil have et fod indenfor i filmbranchen, og det er normalt, at man starter med en lav, eller ingen løn. Det gælder også for produktionen af “River”, hvor der hverken er løn til skuespillerne eller resten af holdet.

– Vi dækker dog transport og ophold, fortæller Karoline, der også kan berette at interessen for at være med generelt er stor, og at de derfor har kunnet samle et godt hold.

Opråb til Helsingør

Karoline og Rasmus er langt fra de eneste fra lokalområdet, der er interesseret i at arbejde med film. Karolines opfordring til andre er at gribe chancen.

– Vi håber at kunne inspirere andre unge til at kaste sig ud i det, som vi gør. Vi synes, at mediekulturen – særligt film – skal fremmes i Helsingør Kommune, og det er vi nu et eksempel på et ungt hold, som vil gøre. Jeg kender mange filminteresserede i Helsingør Kommune – særligt fra Espergærde Gymnasium, som både Rasmus og jeg har gået på. Problemet er, at de ikke ved, hvordan de skal komme ud i branchen, og mange gange handler det om blot at kaste sig ud i det, og lære af det. Vi vil gerne inspirere andre unge, og vise dem, at hvis man brænder for sin idé, skal man gøre det, siger hun.

Budskabet fra Karoline, Rasmus og Emil er da også klart. Hvad enten de kommer ind på filmskolen eller ej, vil de fortsætte med at arbejde med film.

Instruktør skal brænde

De har dog sat sig forskellige langtidsmål. Karoline lægger som producerer rigtig meget vægt på gejst.

– Jeg vil som producerer rigtig gerne arbejde med en instruktør, der virkelig brænder for sin film. Og så vil jeg være med til at gøre en forskel, så den drøm kan indfries, siger hun.

Karoline har allerede stiftet firmaet Cherrystreet Media IVS, der står for produktionen af “River”.

For Rasmus Sandager er det selve filmene, og de budskaber de sender, der er det store trækplaster.

Vil leve af spillefilm

Han har selv skrevet manuskriptet til “River”, der handler om børns og voksnes indbyrdes forhold. Det er et tema, som han allerede har lavet flere andre film om.

– Jeg kunne godt tænke mig at leve af at lave spillefilm, siger han.

Emil Bech er den eneste af de tre, der ikke nødvendigvis kun vil leve af film. Han brænder for dokumentarfilm, men læser også psykologi. Hans personlige målsætning er at lave nogle film, der gør en forskel.

Artiklen sidst ændret: 13. oktober 2018 22:45

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
HF Byg HF Materiel 353825, 1753684 15-20.000 win  maj 19/20

Job i Nordsjælland

BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni
Divino 372881 1756411 15-20.000 win juni 19/20
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 175173

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu