Fællesspisningerne i Toldkammeret er blevet et stort hit.

Af Jesper Munch Nielsen

Nu skrotter politikerne planen om at sende kendt café i udbud

De Konservative har skiftet kurs i sag om Toldkammer-caféen.

POLITIK: Kulturhuset Toldkammerets café, i dag kommunalt drevet og for tiden med stor succes med blandt andet fællesspisninger og familie-orienterede arrangementer, skal alligevel ikke drives af en privat restauratør, mener de lokale politikere. Den holdning vil blive bekræftet på et møde i Helsingør Byråds økonomiudvalg på mandag, hvor planen om at sende Toldkammerets café, Spisekammeret, i udbud vil blive skrottet.

Tidligere har de borgerlige partier ellers stemt for, at caféen skulle i udbud, så private restautører kunne byde ind på at drive caféen i kulturhuset ved Hesingør Havn. Men De Konservative har skiftet holdning i det spørgsmål.

– Ja, vi har tidligere har talt varmt for et udbud af Toldkammeret. Nu siger vi nej, primært fordi vi gerne vil give Toldkammeret noget ro i forhold til det store projekt med at gøre stedet til et familiehus med fællesspisninger og så videre. Derfor er vi enige om at frede Toldkammeret i et par år i forhold til udbud. Lige nu har stedet fortjent noget ro, men grundlæggende synes vi, at caféen i Toldkammeret på sigt skal udliciteres, siger Michael Mathiesen, konservativt medlem af Helsingør Byråds kulturudvalg og konstitueret formand.

Ikke kommunalt

Ifølge overordnet lovgivning, Kommunalfuldmagten, er det ikke en kommunes opgave at drive for eksempel en café.

Men en kommune kan i nogle tilfælde løfte opgaver, der knytter sig tæt til andre opgaver, som kan kaldes kommunale. Og det er den vej, som Helsingør-politikerne vælger at gå i denne sag – med afsæt i, at de selv har besluttet, at fremtiden for Toldkammeret ikke er som en normal café, men som omdrejningspunkt i et familiehus med fællesspisninger og andre aktiviteter.

På et møde i kulturudvalget forleden besluttede medlemmerne i enighed, at Spisekammeret, caféen i Toldkammeret, ikke skal sendes i udbud. Til gengæld skal der gennemføres et udbud for Spisehuset, caféen i kommunens kulturcenter Kulturværftet i den anden ende af havnen.

Skabe noget ro

Den to-delte beslutning skal bekræftes i økonomiudvalget mandag, og det både glæder og ærgrer socialdemokratiske Henrik Møller, normalt kulturudvalgsformand, men for tiden fungerende borgmester i Benedikte Kiærs barsel.

– Indimellem er politik at holde stædig fast på et synspunkt, andre gang er det et kompromis. Det her er et kompromis, hvor caféen i Toldkammeret ikke bliver sendt i udbud, men Spisehuset i Kulturværftet bliver det. Jeg havde helst set, at man heller ikke havde rørt ved Spisehuset, men samlet er det denne her aftale, vi kan lave. Så forhåbentligt kan det skabe noget ro i Toldkammeret, der var omgærdet af så meget usikkerhed, siger Henrik Møller.

Andet perspektiv

Mikael Fock er leder af både Kulturværftet og Toldkammeret. Og han roser politikerne for at lade caféen i Toldkammeret forblive kommunalt drevet.

– Det er fornuftigt i erkendelse af, at der er lagt en helt ny strategi for Toldkammeret, som kulturudvalget jo selv har besluttet. I forbindelse med tanken om udbuddet har man ikke kunnet vide hvor stor en succes, at vores fællesspisninger i Toldkammeret er blevet. Det er mad på en anden måde end mad leveret over disken til markedspris. Perspektivet er et andet end i en kommerciel tankegang, siger Mikael Fock.

Først samlet, så splittet

Det var tilbage i august 2017, at Helsingør Byråd besluttede, at de to kulturhus-caféer skulle sendes i udbud.

Knap et år senere droppede politikerne tanken om at sende Spisehuset og Spisekammeret i udbud sammen, men skilte de to caféer af i to separate udbud. Nu skrotter de samme politikere så helt idéen om at privatisere driften af Spisekammeret fra begyndelsen af 2019.

Artiklen sidst ændret: 14. oktober 2018 13:58

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har Helsingør kommune brug for en Sociolance, der er en ambulance med en socialfaglig medarbejder og en paramediciner, der tager sig af socialt udsatte?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu