Af Jesper Munch Nielsen

Spisehuset skal drives af en privat

Kulturværftets café skal fra næste år ikke længere være på kommunale hænder.

POLITIK: Fra april næste år skal det ikke længere være Kulturværftet selv og derigennem Helsingør Kommune, som driver caféen Spisehuset i kulturcentret ved Helsingør Havn. På mandag vil Helsingør-politikere godkende, at driften af den populære restauration bliver sendt i udbud, og tanken er, at den private aktør, der skal drive stedet, begynder midt i april.

– Det er jo ikke en kommunal opgave at styre det spisehus og have den café- og restaurant-drift. Vi tror på, at hvis en ny ikke-kommunal forpagter kommer ind over, så vil det skaffe nogle flere arbejdspladser og kan give nye idéer til Kulturværftets dagligdag, siger Michael Mathiesen, konservativ politiker og fungerende formand for Helsingør Byråds kulturudvalg.

Det er mange penge

Kulturudvalget har for nylig peget på, at Spisehuset bør sendes i udbud, så en privat kan overtage det.

Samme melding vil komme fra byrådets økonomiudvalg på mandag. Det betyder som udgangspunkt, at Kulturværftet mister i omegnen af en million kroner, som driften af spisehuset rundt regnet har givet i årligt overskud til stedets budget.

– Jeg vil da ærgre mig, hvis det giver mindre penge til kultur. Og det er klart, at det er mange penge, Kulturværftet så ikke kan lave kultur for, hvis det bliver sådan. Men vi støtter Kulturværftet med så mange penge i forvejen. Kulturcentret må tænke på andre muligheder, siger Mathiesen.

Mindre at gøre godt med

Den konservative politiker afviser ikke, at der kan laves en fordelingsnøgle, hvor den kommende private forpagter af Spisehuset leverer en del af økonomien tilbage til Kulturværftet. Den fungerende borgmester Henrik Møller, socialdemokrat og normalt formand for kulturudvalget, er bekymret for stedets økonomi.

– Der bliver alt andet lige et mindre beløb, som Kulturværftet har at gøre godt med, så et eller andet sted kommer der til at mangle penge til kultur. Det betyder noget for tilbuddet i huset, og det bliver så Kulturværftets opgave at finde ud af, hvad der skal ske. Lige nu rammer man Kulturværftet med besparelser fra alle sider. Og det er vigtigt at prøve at danne sig et overblik over økonomien nu, siger Møller.

Forretningsmodellen

Chefen for Kulturværftet er Mikael Fock. Han erkender, at kulturhuset vil blive ramt på budgettet, når indtjeningen fra Spisehuset ikke er med i stedets økonomiske grundlag.

– Når vi bliver beskåret som kulturinstitution og ikke længere har samme indtjening, så mister vi også noget i indhold… Det er helt fint, at andre skal tjene på Spisehuset. Men det er klart, at Spisehuset ligesom billetsalg og udlejning af lokaler er en del af kulturhusets forretningsmodel. Når man begynder at tage noget væk, så får man et Kulturværft, der mangler penge, siger Mikael Fock.

I sommeren 2017 besluttede Helsingør Byråd, at de to kulturhus-caféer i henholdsvis Kulturværftet og Toldkammeret skulle sendes i et samlet udbud. Knap et år senere blev den idé skrottet, og udbuddet blev delt i to. Nu går politikerne så videre med at sende Spisehuset i udbud, mens Spisekammeret i Toldkammeret ikke bliver sendt i udbud, men fortsat skal drives kommunalt.

Artiklen sidst ændret: 14. oktober 2018 13:58

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu