Af Tine Zedeler

Restauratør: Arbejdet fylder mere end privatlivet

Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 side artikel

For første gang i årtier skal Heidi Koch, som driver beværtningen Københavneren, prøve at holde en nytårsaften, hvor hun ikke er på arbejde.

HELSINGØR: Det er 25 år siden Heidi Koch sagde ja til at stå i spidsen for en af byens gamle beværtninger, dengang stedet stadig hed Hotel København. Et navn som Heidi Koch sidenhen ændrede til det mere mundrette “Københavneren”.

-Jeg blev kastet ud i det. Min mor orkede ikke længere. Jeg havde nogle betingelser for at sige ja. Jeg ville selv have mulighed for at følge mine børn i skole, og være der, når de kom hjem fra skole. De skulle ikke vokse op, som jeg gjorde det. Det var der forståelse for. Min mor blev og hjalp med at tage de vagter, jeg ikke selv kunne, fortæller Heidi Koch, som indtil for 16 år siden, hvor hun mødte kæresten Michael Dyring, var alenemor for sine to børn

Vokset op i branchen

At stå i spidsen for Københavneren var ikke noget, Heidi Koch havde set komme.

– Jeg var 28 år, fik børn tidligt og jeg havde en plan om at komme tilbage på skolebænken. Jeg gik ud af 10. klasse efter tre måneder, fortæller Heidi Koch, som er mor til sønnen Dennis, datteren Julie og har to børnebørn Naja på to år og Viggo på 10 måneder.

At drive beværtning var ikke fremmed for Heidi Koch, selv om der var mange nye ting, hun skulle lære.

Hun er vokset op i en familie, der ikke har bestilt andet. Før Hotel Købehavn drev hendes mor Inge Koch bodegaen Peter Wessel i Åls-gårde i en årrække.

-Vi flyttede fra Valby til Helsingør i 1976, hvor min mor overtog Peter Wessel, som hun drev frem til 1987. Det var først som 18-årig, jeg startede med at have vagter i baren, fortæller hun.

Fri om søndagen

Der fulgte mange opgaver med at overtage Københavneren, foruden ansvaret for regnskab, indkøb og rengøring, stod Heidi Koch også selv i baren om aftenen.

Det er kun omkring otte år siden, hun besluttede sig for at drosle ned, og så vidt muligt kun være der om dagen.

– Jeg er der også ind imellem om aftenen, og når vi har billiardturneringer, som vi har 10 gange om året. Jeg står op klokken fire hver morgen, og møder ind omkring 04.30 til mellem klokken 12 og 14. I weekenden er jeg her også i frokosten og hjemme ved en 18- 19-tiden. Jeg prøver at holde fri om søndagen, fortæller hun.

Deruover er mobilen altid lige ved hånden, hvis der opstår et akut problem.

-Man har ikke noget liv, når man driver et sted, som det her. Det er en livsstil. Der er mange sjove stunder, man får sig nogle gevaldige grinere ind imellem, men det er også hårdt arbejde, siger Heidi Koch, som beskriver Københavneren som sit tredje barn.

Slut med morgenmad

Med Heidi Koch i spidsen er der kommet mange nye tiltag, som frokosten der blev indført for fem-seks år siden, efter Heidi Koch tog en beslutning om at sløjfe morgenmaden, som igennem mange år var et af Københavnerens vartegn og trækplastre.

Utallige er de gæster der en sen nattetime ud på morgenen har fået serveret et rundstykke med ost og rullepølse og et blødkogt æg til kaffen.

-Det blev for hårdt at have med at gøre. Frokosten kom sig af, at jeg havde ansat Susanne Hansen, som gjorde rent. Ved et tilfælde fandt jeg ud af, at hun var uddannet smørrebrødsjomfru, og så spurgte jeg hende, om vi ikke skulle prøve at lave frokostcafe med godt gammeldags smørrebrød og få en anden til at stå for rengøringen.

Det tog et års tid før frokostrestauranten for alvor fik tag i kunderne, men “nu kører det til UG”.

-Vi har både svenske og danske kunder, og der kommer også en del andre turister, fortæller hun.

Torsdagsbingo og musik

Det er også hende, der har indført torsdagsbingo, hvor man kan vinde ølkort, som tiltrækker mellem 20 og 30 gæster hver gang.

For anden sæson i træk kan gæsterne også se frem til at få besøg af unge lokale musikere, der spiller livemusik. Det kommer til at ske i forlængelse af torsdagsbingoen, fortæller Heidi Koch, som også støtter op om Knejpefestivalen og har gjort det alle årene.

Populært mødested

Københavneren har i en årrække været populært mødested for gymnasieelever.

– De kan godt lide værtshusmiljøet, og de trygge rammer. De kan også spille dart, kort og billiard. Vi har også mange stamgæster ud over gymnasieeleverne, fortæller Heidi Koch.

Københavneren har ikke altid været trækplaster for de unge. Tidligere var det et sted, forældre advarede imod.

Da Heidi Kochs mor, som i daglig tale bliver kaldt for ” Fru Koch” overtog stedet, var det et værtshus, der var berygtet for sit hårde klientel og kendt for at være et sted hvor der blev taget og solgt stoffer.

-Min mor og far brugte seks år på at rydde op og skifte klientellet ud, siger Heidi Koch, som selv tager afstand fra narkotika og andre euforiserende stoffer, og har brugt 25 år år på at komme af med det dårlige renommé.

– Jeg er totalt modstander af stoffer og hash. Vi har brugt rigtig meget tid på at rydde op, alligevel er der stadig folk, der tror, vi er et hårdt sted. Det er et ry, der er svært helt at komme af med.

Blød bodegahygge

Indretningen af Københavneren minder da også om alt andet end et tilholdssted for hårde typer. Stedet emmer af blød og hjemlig bodegahygge, med dæmpet belysning, rødternet dug på bordene, grønne planter og nipsgenstande – for ikke at tale om den meget store samling tyske ølkrus, der pryder vinduesfacaden ud mod Sct. Anna Gade og gårdhaven.

– Der er rigtig mange af vores gæster, der fortæller os, at de synes her er hyggeligt. Det er min mors fortjeneste,. Hun elsker at hygge, fortæller Heidi Koch.

Flåede alt inventar ud

Da Inge Koch sammen med sin mand Bo Bertram overtog Københavneren så stedet ganske anderledes ud end i dag.

-Der så herrens ud. Der hang ikke noget på væggene, vinduerne var helt dækkede til, og der var heller ikke nogen bardisk. Vi rev alting ud og startede forfra, fortæller Inger Koch, som sidste år måtte sige farvel til sin mand, som døde i maj måned.

Kæmpe samling ølkrus

Ølkrusene, hvoraf der står alene 386 i vinduerne ud mod Sct. Anna Gade, hvor ikke et er ens, var også Inge Kochs ide. Det var nogle, hun samlede på i forvejen.

-Jeg har altid syntes, de var flotte og havde en pænt stor samling i forvejen. Det var også en måde at undgå gardiner på, som jo skal vaskes en gang om ugen, fortæller 75-årige Inge Koch, som kigger forbi hver dag i løbet af dagen for at få en kop kaffe og en sludder.

Flere af ølkrusene er meget sjældne, nogle har sågar indbyggede spilledåser, og det sker da også jævnligt, at en forbipasserende eller gæst, spørger om de må købe et af krusene, som de altid får nej til.

– Det er nok det mest fotograferede vindue i byen, siger Heidi Koch.

I aktion mod støjklager

Københavneren har, som et af få værtshuse i byen, indrettet en særskilt rum med udsugning, hvor gæsterne kan ryge. Det skyldes også hensynet til naboerne, fortæller Heidi Koch, som gennem årene, som byens øvrige restauratører har fået flere klager fra naboer og genboere, der føler sig generet af støj fra gæster og musik.

Det førte til, at Heidi Koch for nogle år siden sammen med en anden restauratør forsøgte at skabe en dialog med kommunen om, hvordan parterne bedst muligt kunne komme hinanden i møde uden at ødelægge levebrødet.

Men opbakningen var til at tage og føle på, fortæller hun.

-Vi var to restauratører foruden nogle polikere og folk fra kommunen der mødte op. Det var først med Knejpefestivalen, vi fik skabt et godt samarbejde restauratørerne imellem, fortæller hun.

Vil sælge stedet

Selv om Heidi Koch betragter Københavneren som et familiemedlem, er hun nået frem til, at det ikke er et sted, hun vil blive gammel sammen med. Indenfor en overskuelig årrække vil restaurationen blive sat til salg.

-Jeg er glad for mit job, men kan også mærke, at jeg er ved at være mæt af branchen. Om seks år fylder jeg 60 år, og jeg vil gerne have tid til at have et liv ud over Københavneren og være noget for min familie. Jeg leger lidt med tanken om at sætte det til salg i 2021, ellers bliver det, når jeg bliver 60 år. Jeg siger ikke ja til hvem som helst. Den der overtager skal helst drive det videre i samme ånd, siger Heidi Koch.

For første gang i 30 år skal hun prøve at fejre nytår i familiens skød, ellers har hun altid været på arbejde.

-Jeg skal fejre nytår med min kæreste, børn og børnebørn. Jeg ved ikke, hvordan man gør, men jeg er sikker på, at de hjælper mig, fortæller hun med et smil.

Artiklen sidst ændret: 16. september 2018 10:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx

Job i Nordsjælland

e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3
Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365
LaFranceshop 501042, 1751629, 10-15.000 win maj 19/20
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni
Louise Klinikken, 397931, 1754223, 10-15.000  win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu