Af Claus Kjærsgaard

Gæt med: Hvem var opvarmer på Lykkehjulet for 28 år siden

Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx

På mandag vender André Andersen tilbage til et sted, hvor han har været godt 1000 gange før.

HELSINGØR: For de fleste tv-seere er Lykkehjulet et program der blev sendt på TV 2 fra 1988 til 2001.

Nu bliver vender programmet tilbage, og det giver André Andersen en chance for at gense gamle venner og at genopleve et særligt miljø.

Selv om man aldrig har set André Andersen, så har han spillet en særlig rolle i godt 1000 af Lykkehjulets programmer.

André Andersen, der i dag er historiefortæller og ordsmed i Helsingør, startede nemlig sin karriere som opvarmer.

På mandag er André Andersen tilbage ved Lykkehjulet, når der skal være optagelser til et af de programmer, der vises i oktober.

I programmet, der optages på mandag, er der fokus på de mange værter, Lykkehjulet har haft. For André Andersen er det lige så interessant at møde mange af de kolleger, han arbejdede sammen med dengang.

– Det var jo folk, der lavede alt muligt, som at bære køleskabe ind på scenen, og som senere fik store jobs, som for eksempel at arrangere det internationale Melodi Grand Prix, siger André Andersen.

Mandagens optagelser bliver også en tur med tidsmaskinen, hvor André kommer tilbage til et miljø han var en del af i 17 år.

I dag er en kasket André Andersens kendetegn, men nu vender han tilbage til en tid, hvor han var væsentligt yngre, rødhåret og altid gik med røde seler.

André Andersen var opvarmer for TV i 17 år fra 1985 til 2002. Han kom med i holdet omkring Lykkehjulet, da man i 1990 fandt ud af, at man havde brug for flere opvarmere.

I ca. 1000 af de 3559 episoder med Lykkehjulet var André Andersen opvarmer. Han skønner selv, at han har fungeret som opvarmer i mindst 1000 andre programmer.

– Det er stort set ikke et program fra halvfemserne, som jeg ikke har været opvarmer for, siger André Andersen.

På resumeet står blandt andet programmer som Eleva2ren, Rent Fup, Skjult kamera, Tjek ind hos Mygind og Den store klassefest.

De mange programmer har givet ham en nyttig ballast som fortæller.

– Man lærer lynhurtigt sit publikum at kende, og man skal være hurtig til at omstille sig. I perioder indspillede vi seks programmer om dagen. Så kunne det være to busser med pensionister, der så de første to programmer, og næste gang var det to busser med 2.g’er. Eller det var måske begge dele, fortæller han.

Da André Andersen gik i gang med sin fortællekarriere, trak han netop på erfaringerne fra opvarmeropgaverne. Det var en fortælling fra Eleva2ren, der blev brugt, da han for første gang deltog i en Poetry Slam-konkurrence.

I det hele taget står historierne og anekdoterne i kø, når André fortæller om tiden som opvarmer på Lykkehjulet.

– Det har virkelig været alt fra det virkelig triste med en gammel dame, der besvimede på scenen i Bengt Burgs arme, til en løsgående elefant hos Eleva2ren i nabostudiet og en anden opvarmer, der væltede ned i Lykkehjulet, siger han.

Han tager nogle af anekdoterne med til mandagens optagelser.

Selv om der er mange sjove minder, så er det ikke en tid, som André Andersen savner.

– Det var en tid, der var engang. Man optager i et studie, og når man er færdig med optagelserne, så slukker lyset. Det er der ikke særlig meget glamour i. På det tidspunkt var det rigtig sjovt at lave TV, siger André Andersen.

Til sidst blev han dog lidt træt af sin rolle som opvarmer, og i de sidste år med TV arbejdede han som redaktionsmedarbejder.

Den usynlige mand

Man ved, hvem der har været været på Lykkehjulet, hvem der har været “kategorinaer” og hvem der har været speaker for programmet. Men man har aldig hørt eller set, hvem der var opvarmere. Det synes André Andersen er fint.

– Det er jo meningen, at en opvarmer skal være usynlig. siger André Andersen. Til gengæld mener han, at det er en vigtig og måske undervurderet funktion.

– Jeg kan tydeligt se, når et program ikke bruger opvarmere. For så sidder folk med armene langs siden og ved ikke, hvordan man skal reagere, siger André Andersen.

Titlen opvarmer er nemlig misvisende.

– Vi er på under hele programmet, slår André Andersen fast. Jobbet starter allerede når publikum ankommer, men også under programmet er André og de øvrige opvarmere aktive med at klappe for og at vise folk, hvordan de skal reagere.

Undervejs skal publikum også underholdes, når der er pauser. Både de planlagte og når systemet bryder ned.

– Når computeren bryder sammen, ved man ikke, om det er fem eller tyve minutter det varer, så man skal virkelig arbejde for at holde publikum levende, siger André Andersen.

Humor spiller en væsentlig rolle for opvarmeren, og det er en udfordring, når der er tale om satireprogrammer.

– Nogle gange synes værten, at der bliver grinet mere undervejs end i programmet. Men hvis vi ikke får folk til at grine først, så griner det heller ikke under programmet, siger han. Og der er jo derfor vi er der. Vi skal gøre publikum klar, så værterne kan gøre det godt, siger han.

Det er den rolle André Andersen igen skal spille, når han for en enkelt gang vender tilbage til optagelserne af Lykkehjulet.

Artiklen sidst ændret: 20. oktober 2018 14:25

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
HF Byg HF Materiel 353825, 1753684 15-20.000 win  maj 19/20

Job i Nordsjælland

Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, skift 3/5
Divino 372881 1756411 15-20.000 win juni 19/20
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1752485

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu