Af Jacob Henriques

Klumme: Nu kommer endnu et naturskift

Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo

Henrik Lieberkind er født i 1946. Han blev uddannet som folkeskolelærer i 79 med biologi og geografi som linjefag. Det med naturen har fyldt meget. Så meget at han fra 1991- 2016 var leder af Naturcentret Nyruphus.

Min forrige klumme handlede om, at naturen aldrig sov, men at der til stadighed var bevægelse og aktivitet, fordi aktørerne skiftede, som døgnet skred frem. Jeg fabulerede også over, at man kunne opfatte denne stadige skiften, som et sceneskift på et teater – historien fortsatte, men nu med nye aktører med ændret lys og lyd. Lyset spiller en afgørende rolle i vores oplevelse af naturen.

Morgenstund har guld i mund og en tur i naturen, hvor solen kommer op over horisonten kan give nogle fantastiske sanseoplevelser, fordi hele sansespekteret kan være med. Det er lidt råkoldt for solen varmer ikke endnu og friskheden føles når vejret trækkes og den rammer også lugtesansen med lugt af jord og af skovbundens fugtige, visne blade.

Afhængig af årstiden vil fuglenes morgenaktivitet ramme ørerne, enten med fuglesang eller almindelig fødesøgning.

Man kan være heldig at møde dyr på vej til hulen efter nattens aktiviteter eller se den græsædende hare eller hjort, der skal sikre sig et morgenmåltid. Turen skal helst være så lang – ikke i afstand men i tid – så man kan se solens vej over himlen. (Jeg ved godt, at det er jorden, der drejer, og i denne sammenhæng er det solen, der står stille.) Men det føles alligevel, som om solen går hen over himlen – og imens den gør det, ændrer temperaturen sig – de lange skygger blive kortere – forskellen mellem skygge og lys bliver svagere og tog man et billede hvert minut, ville der være stor forskel fra det første billede til det sidste – et virkeligt sceneskift. Mangen en fantastisk morgentur har familien gået i årenes løb – forældre, børn og nu med børnebørn – udstyret med håndkikkert, kamera og skitseblok. På hjemvejen var højdepunktet et besøg hos bageren, hvorefter morgenkaffen kunne nydes hjemme med friskbagt morgenbrød, ofte med ”rigeligt smør” og basser.

Tåge kan have mange affekter på oplevelsen af naturen. Tågens vandråber kan sætte sig på mange overflader. Især når de sætter sig på edderkoppespind, bliver det ellers næsten usynlige spind meget tydeligt.

I det høje græs med lave urter og buske kan baldakinedderkoppens vandrette spind optræde som et næsten markant dække. Den tætte og mørke granskov med det nederste af stammen uden grene med nåle på, men med mange knækkede grenstumper, kan i tåget vejr blive til den fortryllede skov med tågedråber på de tusindvis af edderkoppespind, der dækker de bare stykker af stammerne.

Skoven er fyldt af ”diamanter og andre ædelstene,” som – hvis der også er sollys – kan glimte i alle regnbues farver. Ud over de sansemæssige oplevelser, fortæller disse nu synlige edderkoppespind, hvilken fantastisk tilpasningsevne edderkopper har udviklet.

Hjulspindere – som korsedderkoppen – kan også i tåget vejr have et sølvskinnende spind. Vi har chancen for at gå ind i det på vej ud til bilen eller skraldespanden, idet den ynder at lave sit spind med hæfte på ting der rager i vejret – som en carportstolpe eller hegnet bag skraldespanden.

Turen i skoven en tåget dag er som at gå i en kæmpehule, for tågen ”lukker naturen inde,” så selv kendte ruter eller veje bliver til en fremmed verden og med lidt fantasi bliver den uskarpe busk til et ukendt dyr – eller måske en mammut! Nææ, jeg synes det ligner en trold, der roder i jorden efter rødder. Det er den samme fantasiverden, som kan blomstre ved sommerskyernes færd over himlen. En sjov aktivite t især med børn.

Artiklen sidst ændret: 20. oktober 2018 12:46

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Holmen, 1723975, 12.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995
Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 side/logo
Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 logo
øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu