Helsingør Dagblads chefredaktør (Foto: Lars Johannessen)

Af Jacob Henriques

Leder: Én for holdet – og fællesskabet

Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

I Danmark bryster vi os af at være et foreningsland. Et land, hvor der er en forening for alt mellem himmel og jord. Særligt idrætsforeningerne, hvor både børn og voksne kan udfolde sig og dyrke deres sport, er en stor del af mange danskeres hverdag. Men der er sket noget de seneste år, som på længere sigt kan true foreningslivet og i sidste ende føre til, at vi mister noget af meget stor værdi. Nemlig fællesskabet i klubberne og foreningerne.

Nu skal man jo ikke male fanden på væggen, for der er stadig et hav af frivillige, som er engagerede i klubber og foreninger landet over og får det hele til at køre rundt. Men flere klubber oplever, at opbakningen fra især den yngre forældregeneration er vigende.

Som man kan læse i Dagbladet i dag, ser man i Frem-Hellebæk fodboldklub en tendens til, at der ikke er frivillige hænder nok i klubben. Og her taler vi ikke kun om at være træner eller holdleder for de mindste, men måske især om det administrative og praktiske arbejde bag kulisserne. Et arbejde, som får det hele til at køre rundt i klubben.

En undersøgelse fra Syddansk Universitet i 2017 viser, at andelen af de 20-39 årige ledere i idrætslivet er faldet fra 39 procent i 2004 til 24 procent i 2015. Det er ret dramatiske tal, som vi må være opmærksomme på, hvis vi vil forhindre at idrætsklubberne kollapser. Flere steder i landet har idrætsklubber måttet lukke ned, fordi der ikke var nogen, der var villige til at drive klubben videre. Så galt står det mig bekendt ikke til i vores område.

Men hvad kan vi så gøre for at bevare foreningslivet? Vi kan kræve noget af hinanden og forklare, hvorfor det er vigtigt at være med til at løfte. Min søn er netop begyndt i en cykleklub, og vi fik som forældre fra starten besked om, at det er en sport, der både kræver noget af barnet og af forældrene. Så er banen kridtet op. Den anden aften cyklede jeg for første gang med til træningen og fik med det samme en fornemmelse af det fællesskab, der er i klubben. Det var en god fornemmelse!

Når vi som forældre tropper op i en idrætsklub, handler det i første omgang om, at vi vil vores børn det bedste, og at de gerne vil gå til fodbold, cykling eller noget helt tredje. Men i klubben skal der helst opstå en følelse af, at vi som forældre har en social forpligtelse overfor hinanden, børnene og klubben, så vi er klar til at yde noget for fællesskabet og ikke kun vores eget barn.

Og som i mange andre af livets forhold vil vi opdage, at glæden ved at give er stor. Måske en af de største.

Artiklen sidst ændret: 20. oktober 2018 12:46

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jobo Bilcenter, 374274, 1754440, 20-25.000 win maj 19/20, klargøring

Job i Nordsjælland

Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360
https://www.kunstnershoppen.dk/
Malerfirmaet Nordkysten april 19/20 15-20.000 win win 1752452
Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu