Casper Sobczyks Smørbøf er blevet set af flere millioner mennesker på de sociale medier. Foto: Torben Sørensen

Af Victor Kuhlman

Video: Smørbøf erobrer verden

https://www.kunstnershoppen.dk/

Chefkokken på Marienlyst Badehotel er gået viralt på de sociale medier med videoer og billeder af en særlig tilberedningsform af en bøf.

HELSINGØR:– Hvis du er fedtforskrækket og bange for sener, så skal du holde dig væk fra den her bøf. Det er ren porno at se en bøf blive dyppet i 15 kilo smør, siger 30-årige Casper Sobczyk, der er køkkenchef på Marienlyst Badehotel.

Tilbage i december eksperimenterede ham med en steg og kilovis af smør, hvilket resulterede i, at han i dag er gået viralt på de sociale medier med over 50 millioner visninger på forskellige platforme.

– Det var bare en idé jeg havde, fordi jeg er en vaskeægte smørgris. Det er en gammel konserveringsmetode, hvor man normalt bruger oksefedt, og jeg synes, at det kunne være sjovt at prøve med smør i stedet. Derfor lagde vi vores oksesteg i et kar med smør og efterfølgende på køl. Vi glemte faktisk alt om stegen, men en af mine ansatte mindede mig om at den stadig lå på køl en måned senere, og da vi så smagte på kødet, smagte det bare fantastisk, siger Casper Sobczyk.

Chefkokken er født i Hørsholm, men har boet det meste af sit liv på Bornholm, hvor han også er udlært som kok. Efterfølgende har han været ansat på forskellige spiserstedet i hele landet, før han for halvandet år siden blev ansat som chefkok på Marienlyst Badehotel. Hans største udfordring til dato.

Her har han 26 ansatte under sig, og et mål om være med til at skabe et af Danmarks bedste hoteller. Han er kreativ og glad for at eksperimentere med maden, men havde ikke regnet med, at en bøf indhyllet i smør, skulle blive så stor en succes.

– Jeg lagde bøffen ud på min instagram, og så tog det fart. Den blev delt i en stor madgruppe i USA, og folk begyndte at skrive til mig, og jeg fik flere følgere på de sociale medier. De sidste par uger har jeg fået et par tusinde mere.

– Folk er interesserede i om, det er noget, vi har på menukortet, men der er også kokke, slagtere og amatører fra hele verden som kontakter mig for at få at vide, hvordan man gør, siger Casper Sobczyk.

For at lave den perfekte ribeye bruger han en steg på omkring 4,5 kilo, og omkranser det med to kilo smør. Køddet skal herefter på køl i op til to måneder i en modningsproces, hvor muskelvævet bliver nedbrudt, og kødet bliver mere mørt. Til sidst bliver stegen skåret ud, og bøffen bliver stegt på panden og til sidst badet i smør. Rigeligt smør.

– Der er forskellige måder at modne kødet på, og man kan enten gøre det tørt eller vådt. Det her er en våd udgave, der sørger for, at store dele af kødet ikke går til spilde samtidig med, at smagen bare er helt vildt, siger Casper Sobczyk.

Folk er uopdragne

Bøffen er på kort tid blevet så populær, at de i restauranten forbereder over ti om dagen.

Casper Sobzyk er glad for opmærksomheden og lige glad med dem, som kritisere smørbøffen.

– Jeg synes, at folk er blevet meget uopdragne, og man skal passe på med at stikke næsen for langt frem. Jeg forstår ikke, hvorfor man skal svine andre folk til, og derfor går jeg heller ikke ind og læser de negative kommentarer på de forskellige forummer. Folk må synes lige, hvad de vil. Det betyder meget mere for mig, hvis folk ikke kan lide den mad, vi serverer, om det så er fordi jeg ikke har præsenteret den godt nok eller at smagen ikke var for dem, siger Casper Sobczyk.

Han er glad for den opmærksomhed, som smørbøffen har skabt, da den er med til at sætte Marienlyst Badehotel på verdenskortet.

– Jeg tror på, at man er sin egen lykkes smed, og det er jo fedt at få kredit for det, man laver. Jeg har ikke opfundet den dybe tallerken, jeg har bare pyntet videre på den. Der er sikkert andre før mig, der har lavet smørbøf, men jeg er den første, som er gået viralt med det, siger Casper Sobczyk.

Alle døgnfluer dør igen

Når man bestiller bøffen, bliver man inviteret op til køkkenet, hvor man kan se hele processen, hvor smørret først bliver fjernet fra kødet, hvorefter den steges.

– Det er et dyrt stykke kød i sig selv ,og derfor koster den også 650 kroner med garniture og sauce. Vi har haft den på menukortet i et par uger, og den sælger godt. Folk køber en oplevelse, og den er eftertragtet.

– Det er en gimmick, fordi smør er så voluminøst og lækkert. Alle døgnfluer dør jo på et tidspunkt. Nu har vi den på menukortet i et par måneder, og hvis interessen falder, så fjerner vi den bare igen. Det ville være dumt ikke at ride på bølgen, siger Casper Sobczyk.

Artiklen sidst ændret: 21. oktober 2018 11:30

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995
Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side
Folkemøde 23/2 Hgør Kommune 6-23/2 1747747
Rasmus Ebbe 388428 1723690 logo  25.000 win win 19/4 18-april 19
Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu