Elever ryddede op i byen: Her var der mest skrald


Af Helsingør Dagblad

World Cleanup Day er en årlig begivenhed, hvor folk i hele verden går på gaden for at fjerne skrald. Den Internationale Højskoles elever har deltaget de sidste to år.

HELSINGØR: I lørdags var det World Cleanup Day, hvor folk i hele verden går på gaden for fjerne skrald i deres lokalområde. Den Internationale Højskole bruger begivenheden til at komme ud og gøre rent i Helsingør samtidig med, at deres elever får set områder af byen, de normalt ikke får set.

– Det er andet år, hvor vi rydder op i gaderne, så det er ved at være en tradition. Det fungerer lidt som ringe i vandet, fordi de elever, som var med sidste år, tager konceptet med hjem. Vi har et fælles forum, hvor vi skriver sammen, og her kan jeg se, at der er sket noget i Brasilien, Tyskland og Korea for at nævne nogle få.

– Det er et godt tiltag og en god måde at holde kontakten med tidligere elever, siger Mette Skamris, der underviser i environmental studies på Den Internationale Højskole.

meget mere skrald

To til tre milliarder cigaretskodder ender hvert år i den danske natur, og i år er det 32 gang, at skodderne topper listen over affald fundet på strande, viser miljøorganisationen International Coastel Cleanups seneste rapport, der er lavet efter World Cleanup Day.

Skodder forurener ekstremt meget, og deres nedbrydningstid kan være op til ti år, da mange filtre i dag er lavet af plastik-cellulose. Det er særligt det høje tjæreindhold i skodderne som er skadeligt for dyr, mennesker og grundvand.

Lihn Pahm fra Vietnam var en af de elever, som var på gaden, og hun var meget overrasket over at se, hvor slemt det stod til i Helsingør.

– Der var mere skrald, end jeg havde regnet med. Specielt cigaretskodder, som var over det hele. Det overraskende var, at vi fandt dem i nærheden af skraldespandene, hvor man også bare kunne have smidt dem ud.

– Man kan blive ret vred over at se så meget skrald, for lige meget hvor man kommer fra, så er det vigtigt, at man bekymrer sig om miljøet, siger Linh Pahm.

Busstoppesteder fyldt

Eleverne gik rundt i Helsingør i to timer, og der blev efterfølgende brugt en time på at sortere skraldet på skolens nye genbrugsplads.

Nogle af eleverne havde brugt tid før eventet på at researche efter steder, hvor der var meget skrald. Mette Skamris fortæller, at der særligt var et område, der var fyldt med skrald.

– Busstoppestederne var meget skraldede, hvorimod parkerne og strandene var pæne. Der kan ligge en afmagt i forhold til, hvordan man kan gøre en forskel for miljøet, og så er det her en meget håndgribelig måde at hjælpe til på. Der skal ikke så meget til at gøre en lille forskel, det er bare at gå ud i naturen og gøre rent.

– En af eleverne sagde også til mig, at det føltes som om, at hun ryddede op i sit hjem, fordi jorden er vores alles hjem, siger Mette Skamris.

Artiklen sidst ændret: 21. oktober 2018 16:43

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018