Foto: Lars Johannessen

Af Josephine Vedel

Leder: Drop in-kø ved Hornbæk Kirke

Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19

Er det en god idé at kunne komme ind fra gaden og blive smedet sammen af en præst? Er det bare smukt, at mennesker, der gerne vil giftes mere eller mindre spontant, kan få et mindre højtideligt kirkebryllup med dette drop in-koncept?

Hele drop in-kirkehandlings-konceptet blev introduceret sidste år, hvor en række kirker i København tilbød drop in-dåb. Initiativet udsprang af et ønske om at gøre opmærksom på, at man kan blive døbt hele livet. Det kræver hverken dåbskjole eller en formue til en dåbsfest.

I fredags tog Hornbæk Kirke så fat på en ny drop in-kirkehandling. Fredag aften kunne man nemlig møde op i Hornbæk Kirke for at lade sig vie af en præst. Næsten helt spontant.

Det har affødt kritiske røster. Mister ceremonien ikke sin højtidelighed? Er det ikke en tand for populistisk? En tand for pop-smart? Hvad med romantikken? Bliver ceremonien tivolificeret?

I dag bliver man gift på alverdens måder. En præst kan forrette vielser mange steder. Det behøver ikke foregå i en kirke. Og ønsker man ikke at sige ja til hinanden foran Gud men alligevel at blive smedet sammen, kan man aftale med politikere eller udvalgte embedsmænd, at de kan komme forbi og få det formelle på plads. Også den form kan være både højtidelig og festlig.

Der er ganske enkelt rigtig mange muligheder for at sige ja til hinanden.

At dømme efter stemningen af glæde og forventning i fredags i Hornbæk Kirke, er dette tiltag helt rigtigt. Præsterne havde travlt. 10 par kom ind for få papir på hinanden og tilmed Guds velsignelse. Stemningen var i top. Menighedsrådet havde sat et rullebord med kaffe, te og fyldte chokolader, mens hallen fungerede som venteværelse.

Drop in-vielserne sker ikke helt spontant. Som altid, hvis du vil giftes, skal papirarbejdet være gjort. Det vil sige, at begge parter skal udfylde en ægteskabserklæring til den kommune, begge eller en af parterne bor i. Herefter undersøger den pågældende kommune, om betingelserne for ægteskabet er opfyldt. Så helt ”Las Vegas” bliver det aldrig.

Travlheden i Hornbæk Kirke i fredags fortæller, at der er behov for drop-in-vielserne. Det dækker et behov for at kunne blive gift i kirken på en mindre formel facon. Her kan man møde op alene eller i et mindre selskab. Man kan komme, som man er, og behøver ikke det stiveste pus og bryllupsfest til tusinder af kroner.

Og er det ikke det, det handler om? At kunne sige ja til hinanden – uanset form og sted.

Artiklen sidst ændret: 24. oktober 2018 11:43

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Trykkeriloftet topbanner

Job i Nordsjælland

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger logo
Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 logo
Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 logo
Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side
HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu