Præst tror, lynvielser er kommet for at blive


Af Helsingør Dagblad

Ikke færre end 10 par blev gift i Hornbæk Kirke fredag aften, hvor kirken åbnede for såkaldte drop in-vielser. Præst Bodil Olesen tror, at kirken også fremover vil give mulighed for at kunne komme ind fra gaden og blive kirkeligt viet.

HORNBÆK: Så vidt vides var det første gang i den danske folkekirkes historie, at man fredag aften kunne komme ind direkte fra gaden og blive kirkeligt viet.

Det var Hornbæk Kirke, som i anledning af Kulturnatten kom med det utraditionelle tilbud om drop in-vielser.

Det blev en overvældende succes. 10 par blev gift i løbet af aftenen. Yderligere to par var mødt op, men måtte gå skuffede hjem, fordi de ikke havde sikret sig den nødvendige prøvelsesattest fra kommunen.

Ifølge præst Bodil Olesen havde Hornbæk Kirke lige så mange vielser fredag aften, som kirken normalt har i løbet af to sommermåneder.

Kirken tilbød også drop in-dåb, hvilket 11 benyttede sig af i fredags.

Gik godt

Bodil olesen er godt tilfreds med, hvordan eksperimentet med drop in-vielser og drop in-dåb forløb.

– Det gik faktisk temmelig godt. Vi blev noget overraskede over interessen for vielser, og selvfølgelig er der praktiske ting, som vi skal gøre anderledes en anden gang. Der opstod en del ventetid ved vielserne, men jeg fornemmede på folk, at det var de indforståede med, når nu det var på de betingelser, siger Bodil olesen, da Helsingør Dagblad fanger hende på telefonen dagen derpå.

Hun synes, at aftenen trods stor travlhed forløb med højt humør.

– Jeg oplevede, at parrene var glade, og vi hørte kun positive reaktioner. Selvom det gik hurtigt, synes jeg også, at det gik fint med at få snakket med alle parrene, før de blev viet. Fordi vi var fire præster, og hver vielse tog 10 minutter, havde vi dermed op til en halv time til at tale med hvert par.

Skal prøves igen

Bodil Olesen er da også ganske overbevist om, at det langt fra er sidste gang, at Hornbæk Kirke tilobyder drop in-dåb og -vielser.

– Jeg er temmerlig sikker på, at vi skal prøve det igen. Jeg synes den store interesse viser, at vi havde ret i vores formodning om, at der har manglet et alternativ til rådhusbryllupper for de brudepar, der efterspørger et bryllup uden det helt store udenoms-hurlumhej. Så jeg tror bestemt, vi gør det igen. Det er selvfølgelig ikke noget vi skal gøre hver eller hveranden dag, men måske igen om et års tid. Jeg tror på, at drop in-bryllup er kommet for at blive, på samme måde som også drop in-dåb er kommet for at blive og allerede er blevet vældig populært. Det er som om tærsklen til kirken bliver lavere på den her måde, og det må den gerne blive, siger Bodil Olesen.

Begrænset kritik

Det kan virke kontroversielt at kirken begynder at tilbyde lynbryllupper, hvor par kan komme ind fra gaden og blive viet på blot 10 minutter. Men Bodil Olesen understreger, at der stadig er langt fra Las Vegas-bryllupper til drop in-bryllup i Hornbæk, hvor parrene for det første skal have have sørget for en prøvelsesattest fra kommunen i forvejen, og desuden kommer ind til en snak med præsten først.

Hun har da heller ikke oplevet de store negative reaktioner på initiativet.

– Jeg kan forestille mig, at der er præstekolleger, som ikke vil kunne lide det, sandsynligvis de samme, som også har udtrykt sig negativt om drop in-dåb. Men indtil videre har jeg kun hørt Hans Engell, som jeg mødte i TV2 News, være negativ. Han gav udtryk for, at det var noget pop, men jeg tror, han havde misforstået, hvordan det foregik, og at vi eksempelvis har samtaler med parrene inden vielsen, siger Bodil Olesen.

Præsten giver ikke meget for kritikken.

– At sige, at det er pop og Las Vegas, synes jeg faktisk, er nedsættende om de mennesker, der kommer og af et ærligt hjerte gerne vil vies. Der kan jeg godt blive pikeret på brudeparrenes vegne. Jeg har i hvert fald slet slet ingen anledning til at tro, at det er noget folk bare lige finder på, når de kommer for at blive gift. Jeg synes faktisk ikke, det er pænt at tænke sådan om dem, siger Bodil Olesen.

Ved fredagens vielser kom der både unge og ældre par. Og ifølge Bodil Olesen havde de mange forskellige grunde til at blive drop in-viet.

– Mange ville gerne giftes i kirken, men havde enten ikke fået taget sig sammen, eller de orkede ikke det helt store. Et par sagde, at: “alt det med planlægning er slet ikke os”, fortæller Bodil Olesen.

Artiklen sidst ændret: 23. oktober 2018 21:13

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018