Af Jesper Munch Nielsen

Flertal siger nej til at tvinge flygtninge til at dele boliger

Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side

Politikerne i Helsingøer Byråd er uenige om boligtilbud til flygtninge.

POLITIK: Er en delebolig passende som det permanente boligtilbud til flygtninge, Helsingør Kommune ifølge loven skal levere? Og skal flygtninge, der afviser en delebolig som en permanent, kommunalt udpeget bolig, så smides ud af den midlertidige indkvartering, de bor i? De to spørgsmål diskuterede Helsingør Byråd mandag aften, og et politisk flertal svarede nej til begge dele ved en debat, De Konservative blev den store taber af.

Fordelingen af mandater endte 14-11, hvor hovedparten af de borgerlige – De Konservative og Dansk Folkeparti – udgjorde mindretallet. Flertallet bestod af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Lokaldemokraterne med De Radikale og Venstre, hver med et ellers borgerligt mandat, var tungen på den politiske vægtskål i sagen om deleboligerne.

Kan ikke tvinge

I deleboligerne har hver beboer eget værelse med lås på døren samt adgang til fælles køkken og bad.

– Deleboliger kan være nødvendige, men vi kan bare ikke tvinge folk til det. Og det her forslag lægger op til, at mennesker mister rettigheder, hvis de siger nej tak til en delebolig, erklærede den radikale Christian Holm Donatzky.

Han understregede, at bolig-problemet handler om flygtninge, der har fået asyl i Danmark. For tiden er der godt 30 borgere på venteliste til en bolig, som maksimalt må koste cirka 3.000 kroner i månedlig husleje med det hele – primært er det borgere på integrationsydelse.

Kommunens embedsmænd har fastslået, at det er urealistisk at finde en selvstændig bolig til alle i den gruppe. Derfor har kommunen forsøgt sig med deleboliger, vel at mærke på frivillig basis, hvor beboerne altså selv har sagt ja til at flytte sammen. To styks er blevet etableret.

Nu har flertallet i byrådet besluttet ikke at gå skridtet videre, og flygtninge kan altså stadig afvise at flytte i en delebolig – uden at de mister retten til en bolig og også ryger ud af den midlertidige indkvartering, de bor i, uanset om de har et andet sted at bo eller ej.

– Det her skal være frivilligt. Ingen skal blive tvunget sammen med andre, de ikke kender i forvejen. Og det er ikke ordentlighed, at flygtninge, der takker nej til en delebolig, skal tvinges ud af deres midlertidige bolig også, sagde den socialdemokratiske Silas Drejer.

En pukkel af flygtninge

Anderledes så Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe på sagen. Hun pegede på, at kommunen har en pukkel af borgere, der bor i de midlertidige boliger.

– Ved denne ordning vil vi hurtigere kunne afvikle den midlertidige indkvartering, som er en dyr løsning for kommunen, og så bruge pengene på noget, sagde hun.

Den konservative Mamet Naghdiani pegede på, at mange flygtninge ender med at bo meget længe i de midlertidige boliger, fordi der mangler billige boliger også i Helsingør. Det er en hæmsko for integrationen, mente han og foreslog, at sagen blev sendt retur fra byrådet til behandling i et politisk udvalg. Det afviste flertallet dog og lukkede samtidig ned for tanken om at tvinge flygtninge ind i deleboliger.

Artiklen sidst ændret: 25. oktober 2018 11:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Trykkeriloftet/Kasper Adrian 500319, 1753689, 15-20.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Autoflex Autopartner 383167, 1754257 15-20.000 win, maj 19/20
Malerfirmaet Nordkysten  top 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu