Foto: Lars Johannessen

Af Bo Christensen

Klumme: Når mænd taler om følelser

AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni

Bo Christensen er chefredaktør på Helsingør Dagblad. Han er gift med Anne, som han har børnene Vilma ogTobias med. Han har en krøllet lille hund og kan godt lide at klare hovedet med en lang tur på racercyklen.

Den første torsdag i hver måned gør jeg noget, som i begyndelsen var ret grænseoverskridende. Jeg sætter mig ned sammen med seks andre mænd og taler om følelser i tre timer. Travle og småsvedende kommer vi halsende lige fra vores jobs som øjenlæge, IT-chef, ingeniør, socialpædagog, grafiker, restauratør og for mit vedkommende chefredaktør.

Efter lige at have fået ro på kroppen går vi ellers i gang. I gang med at fortælle om vores inderste hemmeligheder, om en succes vi er stolte af, om det vi har sværest ved lige nu, eller hvad det nu er, vi er optagede af, men som vi måske ikke får talt om.

Ofte aner jeg ikke, hvad jeg vil tale om, inden jeg kommer derhen. Men hver gang dukker der noget op, som jeg har gået og tumlet med i noget tid. Hver eneste gang går jeg glad og lettet derfra med en følelse af, at jeg måske ikke er så mærkelig endda. I hvert fald er jeg ikke den eneste.

Men hvordan havnede jeg lige der? I en gruppe af mænd der udelukkende taler om følelser?

For et års tid siden kunne jeg mærke en snigende utilfredshed, som jeg ikke rigtig kunne få greb om. Jeg vidste simpelthen ikke, hvor den kom fra, og jeg vidste derfor heller ikke, hvad jeg skulle gøre ved den. Men noget skulle der ske. Det var jeg klar over.

Efter et langt tilløb ringede jeg til en kvindelig terapeut, som har specialiseret sig i at hjælpe sådan nogen som mig. Mænd! Mænd der er opdraget med, at man selv klarer problemerne og ikke rigtig taler om følelser. Mænd, der er faret vild og skal hjælpes lidt på vej.

For mange lyder det måske banalt og selvfølgeligt, men for mig var det mindblowing, at jeg her lærte at mærke mine følelser – sådan rent fysisk – og pludselig var i stand til at forstå dem og handle på dem. Selvfølgelig har jeg tidligere kunnet mærke, om jeg var glad, vred eller ked af det. Men at kroppen giver os så mange signaler og stort set altid har ret, det var jeg simpelthen ikke klar over. Begrebet ”at mærke efter” gav pludselig mening for mig.

Da jeg efter nogle måneder var blevet lidt klogere på mig selv, spurgte terapeuten, om det ikke var noget for mig at gå i en mandegruppe. Nej tak! – var min umiddelbare tanke. Men efter at have tænkt lidt over det og ”mærket efter”, nåede jeg frem til, at det ville jeg gerne prøve. Og en torsdag i januar sad jeg sammen med en gruppe mænd, jeg aldrig havde mødt før og talte om mine inderste følelser. Og det var fantastisk!

Det er en vild følelse, at fortælle helt ærligt om sider af sig selv, som man ikke er synderligt stolt af, hvorefter tre andre mænd siger: Det kender vi godt, og selv begynder at fortælle om, hvordan de har det. Det at have et fortroligt rum, hvor man kan være 100 pct. ærlig uden at møde andet end opbakning. Og det at have følelsen af, at man ikke er alene, og at andre velfungerende familiefædre med gode job og en sød hustru også går og tumler med livet.

Men hvad taler vi mænd så om, når vi taler om følelser. Vi taler om vores parforhold. Vi taler om vores børn. Vi taler om vores forældre. Vi taler om vores barndom. Vi taler om vores arbejde. Vi taler om kvinder. Vi taler om sex. Kort sagt alt det, der betyder noget her i livet, men som vi som mænd ikke altid er gode til at få talt om. Og det er slet ikke så farligt, som vi nogle gange går og tror. Men nogle gange skal vi hjælpes lidt – eller måske hjælpe hinanden.

Artiklen sidst ændret: 26. oktober 2018 09:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Autoflex Autopartner 383167, 1754257 15-20.000 win, maj 19/20

Job i Nordsjælland

Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
Smoke n Steam  1751732, 15-20.000 win  maj 19/20
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni
Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20
Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu