Carsten Bo (Foto: Lars Johannessen).

Af Jacob Henriques

Klumme: Z det blev sandt?!

3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128

Carsten Bo Jensen, 60 år, er musiker, forfatter og foredragsholder. Tidligere folketingsmedlem, amtsrådsmedlem og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet.

Horsens, hovedgaden, 1982. Ankers sidste år som statsminister. Han har talt. Jeg har spillet. Vi er på vej ned mod bilerne til fods. En mand springer frem med en poster for Fremskridtspartiet. Stort Z og tegning af en turban. Han er truende. Instinktivt går jeg ind foran Jørgensen, men Anker træder trodsigt frem – stiller sig på tæer og hvisler iskoldt: ”Z det blev sandt?!” Dén aften forstår jeg, at det ikke kun er social indignation, der har gjort statsministeren til den han er!

Dér hvor jeg kommer fra, hedder Socialdemokratiet blot ”partiet” i en historisk velfunderet selvopfattelse af, at der – når alt kommer til alt – kun ER ét parti, der formår at samle og regere HELE Danmark. At det er ”partiet”, der har skabt velfærdsstaten og derfor også har i opdrag – på én og samme tid – at føre en retfærdig fordelingspolitik og agere ansvarligt over for helheden og samfundsøkonomien.

Evnen til magten er et faktum. Gennem 95 år med altovervejende S-ledede regeringer – siden Stauning dannede den første af slagsen i 1924 – har ”bevægelsen” dokumenteret, at det er muligt at skabe en unik samfundsmodel til gavn for de mange. Partiets samfundsindretning er blevet så stor en succes, at alle efterligner den.

Alligevel roder S rundt på kun 22-26 pct. i målingerne. Ikke pga. frygtindgydende politiske modstandere, men fordi man er i intern etisk/moralsk vildrede, hvor medlemmernes to mest indgroede instinkter – loyaliteten overfor ledelsen og organisationens humanistiske profil – spiller MOD hinanden.

Socialdemokratiets kolossale succes har nemlig ikke kun baseret sig på velfærd, økonomisk omfordeling og socialpolitik.

Partiet har siden 1945 – via Jordskredsvalget i ’73, afgivelsen af regeringsmagten i ’82 og frem til Fogh og 2001 – været den drivende kraft i dansk kulturpolitik. Herunder dét, som vi i dag kalder ”værdipolitikken”.

I spørgsmål om minoriteter – jøder, muslimer, flygtninge og indvandrere – har Socialdemokratiet altid, som en bevidst, men ofte uudtalt del af sin politik – været garanten for, at Danmark gik fri af rabiate ekstremer.

Det kunne lade sig gøre, fordi et flertal i befolkningen forsat havde Hitler i frisk erindring, og presset udefra var kontrollerbart. Dengang en ”perker” hed ”gæstearbejder” er ikke længere tid siden, end at Anker, Schlüter og Uffe Ellemann var ENIGE om den politiske linje. Og da Nyrup udtalte om DF, at de aldrig blev stuerene, havde han hele Folketinget og 80 pct. af befolkningen bag sig.

Sådan er det ikke mere, og det giver specielt ”partiet” problemer. Medlemmerne er opfostret til, at omgås fremmede anstændigt. Ikke at overhale DF højre om, i forsøget på at erobre tabte vælgere og regeringsmagten tilbage.

På spørgsmålet om ”årsagen til den nye linje” under Folkemødet i år, svarede partiformanden (som jeg i øvrigt holder meget af) ”fordi et flertal af vælgerne ønsker det”. Dette er muligvis korrekt – men svaret er defensivt. Idéen med politiske partier er, at overbevise vælgerne om, at de svar man har er de rigtige. Ikke at lægge sig ned for bodega-skvadder!

Partiets sociale profil bliver eftergjort af andre og det humanistiske image udhules.

I et indlæg til S-folketingsgruppen, januar 2005, sagde Mogens Lykketoft ”Jeg tror, at de fleste vælgere der har forladt os til fordel for DF, er alt for vrede til at vende tilbage” Meget tyder på, at han fik ret. Et faktum er det i alt fald, at mange af mine partifæller går rundt med bøjet nakke og stønner ”Z det blev sandt?!”

Artiklen sidst ændret: 28. oktober 2018 15:57

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, udskift 3/5

Job i Nordsjælland

Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360
Rasmus Ebbe 388428, 25.000 win win 19/4 18-april 19. 15-20.000 1/4 ’19 1 år frem
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633
Kaiser april 19/20 15-20.000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  1751635

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu