Shu-bi-dua-musiker på gymnasiet:”Musikken gør os glade”


Af Kirsten Moth

2.g. elever på Helsingør Gymnasium komponerer deres egen sang sammen med Jørgen Thorup, tidligere keyboardspiller i Shu-bi-dua. Efter mange års nedgang er musikfaget igen i vækst.

HELSINGØR: – Er I klar?

Sekunder efter står de parat ved mikroner, med guitarer, på trommer og andre instrumenter. Energi og humør fylder musiklokalet på Helsingør Gymnasium, hvor et hold 2.g.elever med musik på A-niveau er i gang med at skrive deres egen sang.

Mens interessen for musikundervisning i gymnasiet har været støt faldende de sidste ca.fem år, er kurven nu vendt. Flere elever søger musik på højniveau og det kan man mærke på Helsingør Gymnasium, hvor interessen også vokser.

Som en ekstra bonus til de musikalske elever havde gymnasiet i går besøg af den tidligere Shu-bi-dua keyboardspiller Jørgen Thorup, der for musikrettighedsorganisationen Koda tunerer rundt til en lang række skoler og gymnasier hvert år.

Har skrevet 500 sange

Den 58-årige kunstner har levet af musik i 40 år. Den første sang skrev han som 12-13-årig hjemme ved klaveret.

Som 14-årig spillede han i band og kom ud i verden og som 20-årig begyndte han at udgive musik sammen med bandet V6.

De mange Shu-bi-dua-fans synger med på hvert et ord i sange som “Kære Lone”, “Sexchikane” og “Familien kom til kaffe”. Alle blandt de ca. 500 sange, som Jørgen Thorup har været med til at skrive og komponere.

Sammen med kunsteren får gymnasieeleverne chancen for at udforske musikkens univers og komponere deres egen sang og musik.

Vil vække musikalsk interesse

Jørgen Thorup er en ildsjæl, der tager ud på skolerne, fordi han gerne vil vække interessen for musik og dét gerne så tidligt i livet som muligt.

– Det er utrolig vigtigt med musik allerede fra de helt små klasser. Men konkurrencen fra andre fag har været hård i mange år, for holdningen om, at “det skal kunne bruges til noget” kan være svær at dokumentere inden for musik i konkurrence med fag som matematik og geografi. Nu, hvor ordet innovation, er blevet så populært, så har musikken igen fået lidt bedre kår og den nye skolereform har da også skabt en åbning for de kreative fag.

– Vil man ansættes i Lego, så skal man ikke kun kunne lægge to og to sammen. Det skal man også kunne, men man skal også være kreativ. Desværre er det jo sådan, at musikskolerne er for middelklassen og opad og for børn af forældre, der selv er musikalske og musikudøvende – og har råd til musikskolerne i fritiden. For de er dyre, siger Jørgen Thorup.

Under pres

Med sit arbejde for Koda ønsker han også at sætte fokus på musikken som erhverv og på de ophavsrettigheder, som er kommet under hårdt pres.

– Det er et reelt stykke arbejde at skrive en sang. Og når man er færdig, har man stadig ikke fået penge for det stykke arbejde. Det kommer først senere, hvis sangen bliver udgivet. Det er her, Coda kommer ind. Sangen følges og når den afspilles, skal der betales. Men der er mange udfordringer forbundet med Codas arbejde nu, hvor der er så let adgang til musik uden betaling. Youtube og facebok er vores allerstørste udfordringer, siger Jørgen Thorup.

Musik gør glad

– Sommetider kommer melodien til én, men teksten kan derimod tage meget lang tid at skrive. Den kræver, at man “sætter sig ned” og virkelig får udført et stykke arbejde. Det er et håndværk, understreger Jørgen Thorup.

Spørger man kunstneren, hvad musik gør ved ham, er der ingen tvivl:

– Musik gør mig glad og tilfreds. Det var også grunden til, at jeg begyndte at spille musik som barn. Sang i drengekor og sad ved klaveret. Det gør mig simpelt hen glad. Og jeg kan jo se, hvad musik gør ved folk. Jeg tager stadig ud med nogle af de gamle Shu-bi-dua-drenge. Og vi kan se, at vi samler folk. Det betyder rigtig meget.

Tomt på skolen uden musik

Samme holdning til musik deler musiklærer på Helsingør Gymnasium, Jakob Meesenburg.

– Musik samler os. Og det samler for eksempel en skole. Når vi har arrangementer her på gymnasiet, ville det føles underligt tomt, hvis der ikke var elever fra skolen, der kunne synge, spille og underholde. Det er en vigtig del af skolens liv.

Artiklen sidst ændret: 12. oktober 2018 12:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018