Et enigt social- og beskæftigelsesudvalg anbefaler, at stubben fremover skal fungere som nødherberg om vinteren. Om man dermed har besluttet, at kun danske statsborgere tilbydes en plads, er der imidlertid ikke enighed om. (Foto: Lars Johannessen)

Af Asger Lind Krebs

Leder af Stubben: Vi afviser ikke folk på grund af nationalitet

3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128

Et enigt social- og beskæftigelsesudvalg anbefaler, at Kirkens Korshærs værested Stubben skal fungere som nødherberg om vinteren, og at man skal visiteres for at få plads. Om man dermed har sagt, at kun danske statsborgere skal kunne bruge vinterherberget, er politikerne imidlertid ikke enige om.

HJEMLØSE: “Politikere vil have vinterherbeg kun for danskere”. Sådan lød en overskrift i gårsdagens udgave af Helsingør Dagblad.

Baggrunden for overskriften er, at et enigt social- og beskæftigelsesudvalg onsdag aften besluttede at anbefale, at det fremover bliver Kirkens Korshær, der driver vinterherberg i kælderen under værestedet Stubben.

Udvalget anbefaler også, at Kirkens Korshær skal visitere brugerne; altså beslutte, hvem der kan få plads. I praksis vil det betyde, at man skal møde op i løbet af dagen i Stubbens varmestue og godkendes af personalet, hvorefter man kan få udleveret en nøgle til kælderen, hvor vinterherbeget vil være.

Så langt lader der til at være enighed blandt politikerne i udvalget.

Kun for danskere?

Men her hører enigheden blandt medlemmerne af social- og beskæftigelsesudvalget op.

For hvem kan egentlig blive visiteret til vinterherberget?

Spørger man udvalgsformand, Marlene Harpsøe fra Dansk Folkeparti, ligger det implicit i beslutningen, at tilbuddet om vinterherberg kun bliver for danskere.

– Det her tilbud bliver kun for danske statsborgere, siger hun og forklarede i fredagens udgave af Helsingør Dagblad, at man vil skulle fremvise danske papirer for at blive visiteret til vinterherberget.

Den udlægning er Enhedslistens medlem af social- og beskæftigelsesudvalget Allan Berg Mortensen langt fra enig i.

“Udvalget blev enige om at pege på Stubbens tilbud som det, der skal arbejdes videre med i budgetforligskredsen og i byrådet, men har ikke besluttet, at udenlandske hjemløse skal afvises. Det må stå for Helsingør Dagblads og Marlene Harpsøes egen regning. Det vil jeg aldrig stemme for,” skriver Allan Berg Mortensen i en kommentar på Helsingør Dagblads Facebook-side.

Ikke et gratis hotel

Han er dog enig med Marlene Harpsøe i, at det vinterherberg, man har haft i Helsingør de seneste vintre, der har været drevet af Frelsens Hær og har fungeret efter først-til-mølle-princip, ikke har været optimalt. Og han støtter derfor en ny model, hvor nogle kan blive afvist.

– Mennesker, der ikke er reelt hjemløse, men er underbetalt arbejdskraft, skal naturligvis ikke optage pladserne, så reelt hjemløse ikke kan finde et natherberg. Der er rygter om, at østeuropæere fragtes herop for at arbejde til sultelønninger og så, af deres landsmænd eller “arbejdsgivere”, får at vide, at de bare kan sove gratis på herberget. Hjemløse fortæller, at de ikke har benyttet natherberget hos Frelsens Hær af den grund, forklarer Enhedslistens medlem af social- og beskæftigelsesudvalget, Allan Berg Mortensen.

Kræver ikke danske papirer

Ifølge Anette Lauritsen, leder af Stubben, lægger Kirkens Korshær ikke op til, at det kun er folk med danske papirer, der kan blive visiteret til vinterherberget.

– Vi ønsker at visitere fra dem, vi møder i vores varmestue, og som vi mener, at vi kan rumme. Det skal være nogle, vi kender og kan stole på, og som vi kan udlevere en nøgle til, uden at der opstår problemer. Om man er dansker, svensker eller rumæner er ikke afgørende. Vi tager ikke hensyn til nationalitet eller kultur, og det har vi aldrig gjort. Vi tjekker kun, om man har lovligt ophold i Danmark.

Men har I nogensinde haft udlændinge boende?

– Nej, det har vi ikke. Vi har haft udlændinge på besøg i varmestuen, men de er som regel kun blevet en enkelt dag har fået et måltid mad og har så fundet ud af, at de ikke tilhører målgruppen. Man skal også passe på, at man ikke skaber et behov, som ikke er der. Vi mener, at vi med vores kendskab og erfaring kender de hjemløse i området, som har et reelt behov, og det er dem, vi vil tage ind i vinterherberget. I Helsingør har vi ikke udenlandske gadesovere. Det er et København-fænomen og ikke et Helsingør-problem, Men vi afviser ikke nogen på grund af nationalitet, og det har vi aldrig gjort.

Har det så betydning i praksis, om man beslutter, at tilbuddet kun er for danskere?

– Jeg tror, det mest er en teoretisk diskussion, men man kan aldrig vide, siger Anette Lauritsen.

Allan Berg Mortensen mener derimod, at det er realistisk, at der en kold vinternat står udenlandske statsborgere og banker på døren til herberget i Helsingør. Og han vil gerne sikre sig, at ingen risikerer at måtte sove ude i frostvejr. Han foreslår derfor, at der kommer følgende supplerende tekst med:

Ingen bliver overladt til at sove på gaden. Hvis der kommer atypiske brugere, f.eks. borgere med arbejde eller borgere fra andre kommuner, tilbydes de umiddelbart overnatning og Helsingør Kommune indgår efterfølgende i et samarbejde med Stubben om at finde en anden løsning for borgeren.”

Marlene Harpsøe mener derimod, at udenlandske borgere skal henvises til at overnatte i de københavnske varmestuer, der er åbne for alle. Og hun mener fortsat, at udvalget ved at anbefale Stubbens tilbud og stubbens visitationsregler godkender et nødherberg, som først og fremmest er for lokale hjemløse og ikke for nogen fra andre lande eller andre kommuner for den sags skyld,

Artiklen sidst ændret: 12. oktober 2018 15:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1752485

Job i Nordsjælland

Forsyning 375774 1729995 15-20.000 win juni 19/20
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Restaurant Helsingør Golf, maj 19/20, 10-15000 win 1752529
Gl. Humlebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske, nyt mat start 27/5

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu