Foto: Lars Johannessen

Af Jacob Henriques

Klumme: Byd mørket velkommen

Henrik Møller Socialdemokratiet. Topbanner april 1751336. 7/5-5/6 ROS 1753949

Lars Michael Nielsen. 35 år, biolog, oversætter og naturformidler. Elsker friluftslivet med alt hvad det byder på.

Sommeren har været lang, varm, lys og skøn i år. Det har været tiltrængt efter sidste års skuffelse. Den begyndte i april og sluttede i september, og de fleste har sikkert nydt muligheden for at bade, grille, sidde ude i de lange lyse sommernætter med temperaturer på et stykke over de tyve grader selv ud på de små timer, og det er noget, de fleste af os elsker.

Men nu er det for alvor slut. Vi er ved at være ude af oktober, og november nærmer sig med hastige skridt. Det er den der tid på året, hvor temperaturen ikke længere sniger sig over 10 grader. Det regner, og blæsten river og rusker i træerne, så de smider deres blade ned på kystbanens skinner til irritation for de mange pendlere. Og så bliver det mørkt. Det er mørkt, når vi tager på arbejde. Det er mørkt, når vi kommer hjem igen.

Vi skynder os ind, lukker døren og tænder alt det elektriske lys, vi kan komme til og lukker mørket ude, for vi elsker lys. Lyset giver os energi. Lyset giver os glæde, og lyset giver os varme og mørket? Ja mørket, det minder os måske om det ukendte og farlige, for vi ved jo ikke, hvad der er derude…

Men behøver mørket være noget negativt? Kan det ikke gøre noget positivt i vores hverdag? Vi lever trods alt i ”den mørke tid” i cirka halvdelen af året. Modsat lyset giver mørket ro. Rent biologisk fungerer vi sådan, at når det er mørkt, producerer kroppen melatonin. Melatonin er et hormon, der virker som et ”natsignal” og får os til at blive trætte. Udover at gøre os trætte påvirker melatonin alt fra risikoen for at få depression og kræft til pigers menstruation.

Men måske skal vi også se på mørket som noget, der kan give os ro i en fortravlet hverdag. I stedet for at styrte ind ad døren, tænde for alt det unaturlige lys og kaste os over vores telefon, tablet eller tv for at få endnu et kick, er det måske nu, vi skal geare lidt ned. Hvorfor ikke lave en kop te eller kaffe, finde den gode lænestol og den der bog, vi aldrig fik læst i frem og bare sidde og være til stede og lige så stille lade mørket give os roen tilbage. Når det er for mørkt til at læse, kan vi måske vente 10 minutter og lade tankerne kredse om, hvad dagen har bragt og så lige så stille tænde et levende lys eller to. For det rødlige lys fra et stearinlys er mere roligt end det blå lys fra vores elektriske pærer.

Nu er det snart weekend. Har man lyst til at opleve mørket mere intenst, er der gode muligheder for det. Rundt omkring i vores skove er der sheltere, hvor man kan overnatte. Tag soveposerne, familien, lidt brænde og noget god mad med ud. Lad telefonerne være derhjemme. Lav et bål, kom hinanden ved, og lad jer fordybe i den ro, som mørket giver. Ud af mørket kommer jo også lys. Hvem bliver ikke fascineret af at stå og stirre op på stjernehimmelen og undre sig over, hvad der er derude? Måske ser man et stjerneskud? Og er der egentlig noget bedre end at sidde samlet om et bål og stirre på flammerne, der danser, mens vi fortæller hinanden historier?

Så byd mørket velkommen. Det vil jeg i hvert fald gøre.

Artiklen sidst ændret: 24. november 2018 12:24

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Job i Nordsjælland

Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3
Advodan april 19/20 15-20.000  win 2 banner 1753420
Tibberup Høkeren maj 19/20 10-15.000 win  1752369
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1752485

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu