Af Niels Berg

Omvendt Støjberg-kage for flygtningesucces

3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128

Helsingør Kommune fejrede, at halvdelen af kommunens flygtninge er kommet i arbejde med en sammenkomst på Marienlyst Strandhotel tirsdag eftermiddag.

HELSINGØR: Ud af de 318 flygtninge, som er søgt til og nu bor i Helsingør, har over halvdelen fået sig et fast arbejde. Det er et resultat, som Helsingør Kommune og dens samarbejdspartnere er morderlig stolt af, og det blev fejret med store lagkager med mere på Marienlyst Strandhotel tirsdag eftermiddag.

Fungerende borgmester Henrik Møller (S) lagde ikke skjul på, at lagkagerne med teksten “Integrationsfest mere end 50 % i job” skrevet med glasur på toppen, skulle ses som modstykker til de lagkager, andre politikere lægger, når det skal fejres, at det er lykkedes at holde flygtninge væk fra landets grænser – utvivlsomt en hentydning til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs stærkt omtalte kageritual i kølvandet på flygtningestramninger sidste år. De blev da også hurtigt døbt “omvendte Støjberg-lagkager” af flere andre blandt de tilstedeværende på hotellet.

Hvorfor kun halvdelen?

Men hvorfor er det kun lykkedes at skaffe godt halvdelen af kommunens flygtninge i arbejde, spurgte Helsingør Dagblad den fungerende borgmester.

– Det er jo et langt, sejt træk. Vi er gået fra omkring 3,3 procent i arbejde til over 50 procent på to og et halvt år, så om to et halvt år, så regner jeg da med, at alle flygtninge er i job. Når man kigger på landsplan, er tallet også over 50 procent, og det er selvfølgelig målet at tallet, når op på det niveau der gælder for resten af arbejdsmarkedet. Men i forhold til de sprog- og kvalifikationsmæssige problemer, der kan være, kræver det en ekstraordinær indsats, så det er et flot delresultat, svarer Henrik Møller.

HD: – Men samfundet er jo inde i en periode, hvor der er mangel på arbejdskraft. Så kommer jobsene vel af sig selv?

– Det er netop opsvinget vi skal udnytte til at få flygtningene ind på arbejdsmarkedet, og så vil de jo følge konjunkturerne på lige fod med alle andre mennesker. Men det at have et fast arbejde er uhyre vigtigt. Det giver en et fællesskab og et tilhørsforhold til det danske samfund, som ikke kan overvurderes, siger den fungerende borgmester.

Virksomhederne vejer tungt

Flere aspekter i indsatsen bliver fremhævet som årsager til den positive udvikling. Siden sommeren 2016 har der været fokus på flygtninge i kommunen og der blev bevilget ekstra penge til indsatsen fra byrådet i sommeren 2016.

Jobcenteret har etableret arbejdsgruppen Team Integration, og samtidig er der arbejdet på at en helhedsorienteret indsats, hvor virksomheder, familieindsats, boligindsats og frivillige er tænkt sammen.

Netop virksomhedernes bidrag har vejet tungt i bestræbelserne. Flere end 100 virksomheder i Helsingør og omegn har deltaget, og stadig flere virksomheder kommer til.

Virksomhederne har været gode til at tage imod flygtningene – også selvom nogle af flygtningene har været bagud “på point” i forhold til faglige, kulturelle og dansksproglige kompetencer.

Positive erfaringer

En af virksomhederne er Strandhotel Marienlyst selv, som kun har haft positive oplevelser i forbindelse med at integrere flygtninge i staben, fortalte hotellets direktør Michael Lauritsen.

Men også Insight Cosmetics, som holder til i Kvistgård, har haft stor glæde af at ansætte flygtninge.

Virksomheden er vokset kraftigt i de senere år og har brug for flere hænder. Ejeren, Nis Lorenzen, fortalte, at Tema Integration har hjulpet dem med at skaffe kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

En af de flygtninge, der nu har et dagligt arbejde i Insight Cosmetics, Amran fra Syrien, fortalte blandt andet om sin vej gennem systemet til et fast job i Kvistgård.

– Jeg har ikke haft nogen problemer med at klare arbejdet og finde mig til rette blandt mine nye kolleger. Der gik ikke mere end nogle uger fra Jobcenteret havde sporet mig ind på virksomheden Kvistgård, før jeg var i dialog med ledelsen. Jeg er glad for de faste arbejdsrammer, sagde han blandt andet.

Artiklen sidst ændret: 23. november 2018 18:22

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Nature by hand april 19/20 15-20.000 win win, indtil 11/5, skift 29/5 1751631

Job i Nordsjælland

Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 1751634
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
Cafe Hammermøllen 383039, 1728365, 15-20.000 win win juni 19/20
CPH Motorcykler, 501308, 1755176, 10-15.000 win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu