Af Jesper Munch Nielsen

Borgmester for en dag: Fremtidens Helsingør

Cahetu 395194 1723549 logo 25.000 win win 18/4 18-april 19

DEBAT: Jeg er bekymret på vegne af kommunen. Selvom kalenderåret snart rammer 2019, er kommunens mindset fortsat i 2008.

En stor del af min hverdag handler om fremtiden og de udfordringer og nye muligheder, vi står overfor. Her er mine håndterbare og konkrete løsningsforslag.

Finansieringen kommer fra omrokering og omprioritering i Helsingør Kommunes administration og drift. Der skal findes i omegnen af 200 millioner over de næste 4 år.

1) Der skal sammensættes et fremtidsudvalg der har til opgave at kigge ud i fremtiden og konkret håndtere, hvordan nye tiltag skal implementeres. Der vil samtidig også være en mulighed for at have en årlig præsentation for borgerne, omkring hvordan fremtiden ser ud. Det skal sikre at Helsingør bliver en spændende by, der tør at gå forrest.

2) I kølvandet på det nyetablerede “fremtidsudvalg”, er det oplagt at have IT-eksperter til rådighed i kommunen. Et IT-udvalg vil betale sig selv hjem ved at optimere kommunens nuværende IT-løsninger. Kommunens medarbejdere vil med garanti blive mere effektive, i stedet for at bøvle med computere, der ikke fungerer.

3) Så er det blevet vinter i Helsingør. Der skal gang i byen, selvom det er gråvejr, snevejr og under 20 grader. Kigger man på succesen med Multiparken, er der stadig masser af mennesker i bybilledet selvom den danske sommer er slut. Hvad med at kigge på succesen og bringe dele af konceptet til Indre by?

Jeg forestiller mig modulbaserede aktiviteter, som nemt kan flyttes rundt i løbet af året. Når det er vinter, kunne man nemt installere og flytte rundt på følgende eksempler: Skøjtebane, udendørs motionsredskaber, en scene, storskærm, blomsterkasser, bålsted. Det er kun fantasien, som sætter grænser. Det vigtige er, at vi får udnyttet byen sammen.

Driften skulle være som i Multiparken, så man kan leje skøjter, købe snobrød og lignende.

4) Helsingør har ikke uddannelsesmæssigt noget at råbe hurra for. Hillerød har lige nu monopol i det nordlige Nordsjælland, og jeg tror, at den kamp er fuldstændig tabt, hvis vi får ikke rykket etablerede uddannelser til byen.

Vi skal kigge fremad og skabe et uddannelsesmiljø, hvor der er plads til de mange nye uddannelser, der hvert år kommer til. Vi har ikke brug for et kreativt center (CATCH) eller en læreruddannelse med 12 i klassen, men brug for at fylde byen med uddannelser, der er adgangsgivende til arbejdsmarkedet og kan blive brugt af de lokale virksomheder.

Det kunne være uddannelser der tiltænkes unge, så de bliver i byen, uddanner sig og stifter familie og dermed ikke fraflytter kommunen. Måske det også kunne tiltrække flere unge børnefamilier…

5) Vi har en stor mangel på billige boliger i Helsingør, og det er kun blevet værre med de stigende priser. København og Århus har nogle rigtig fine bud på, hvordan man løser det problem, og svaret er så simpelt som “containere”. Nogle ligner luksuslejligheder og bliver bygget med etager, andre lidt mere simple.

Det skal være lejligheder kommunen råder over og skal bruges til at servicere studerende og andre borgere med billige bosætningsbehov. Hvad med området omkring det gamle Motel Norden?

6) “Den Helsingoranske Riviera en naturperle”, som vi næsten ikke kan finde penge til at holde ren for tang og skrald. Derfor burde et minimumskrav være, at alle strande i kommunen skal holdes rene.

Jeg har altid hørt historier om det gamle svømmestadion nede ved Nordhavnen, og hvor fantastisk det var. Jeg kan se, hvordan det fungerer i København, og hvilke muligheder mon nedenstående vil give til Helsingør:

Byg en 50 meter lang bro ud i vandet, centralt placeret ud fra Gummistranden, og giv kajakklubben et nyt klubhus sammen med svømmestadionet

Jeg mener det kan blive en attraktiv destination i sig selv, som folk vil benytte, ligesom vi bruger Hornbæksstrande om sommeren.

7) Vi skal have et døgnåbent sundhedshus med børnelæge. Nu har vi en mulighed for at yde en service, der med garanti kan redde menneskeliv og skabe mere tryghed i lokalsamfundet. Det er med garanti ikke med i regionsbudgettet, og der kan vi gøre to ting som kommune. Enten kan vi sige ‘øv bøv’, ellers kan vi gøre noget ved det, og sikre at Helsingør kan yde den service for borgerne, som de fortjener.

Når det er sidst på måneden, mener jeg ikke, at nogen skal sidde og frygte, at deres dankort bliver afvist, ved den 600 kroner dyre taxatur til Hillerød.

8) Vi skal bygge højt, nyt og effektivt. Man kan energirenovere boligområder, men der må være en grænse for de udtjente boliger. Vi kan ikke blive ved med renovere på 80 år gamle bygninger, så de kan blive “lidt” bedre.

I dag er det normalt og billigt at bygge CO2-neutralt og endda til en kvalitet, der holder en hel generation. Derfor mener jeg, at det er på tide, at vi dropper romantiseringen af de udtjente boliger.

Grundet det begrænsede areal i vores kommune, vil jeg foreslå, at når der rives boliger ned, skal det altid vurderes om, der kan bygges i højden i stedet. Det vil sige, i stedet for to etager så tre etager eller mere.

Det er måske også på tide, at vi tør omdanne vores forladte industriområder til boligområder.

9) Det grønne skal tilbage i kommunen. Jeg husker tydeligt, hvordan Danserindebrønden var en smuk beplantet indgang mod en af Danmarks flotteste kulturskatte, Kronborg. Nu er den så kedelig, at man ikke engang lægger mærke til Danserindebrønden længere.

Personligt mener jeg, det er vigtigt at byde vores gæster velkommen til byen, men det er problematisk, når det første de møder, er to røvsyge rundkørsler. Jeg savner kreativitet og kultur.

Flere selvdrevne “Vapnagård-haver” hvor mennesker mødes, kan med fordel udbredes til resten af kommunen, uden det nødvendigvis er et integrationsprojekt.

10) Jeg mener, at vi skal starte en prøveordning med gratis grønne el-busser og se om, det kan have den positive effekt, det har haft andre steder i landet.

Med de begrænsede parkeringspladser, der er i Helsingør, bliver det en nødvendighed at have en fleksibel og dynamisk by. Parkeringspladser skal blive til grønne parkeringshuse, og elbiler skal kunne parkere gratis i kommunen.

En anden idé kunne være, at vi indførte gratis sejlads mellem Helsingør – Helsingborg og omvendt. Det ville være med til at bygge “bro” mellem de to kommuner, og derfor også mere trafik, mere handel, mere liv, mere samarbejde.

Dagens borgmester

Casper Birch Buchberg:

27 år og helsingoraner

IT-uddannet

Iværksætter på 16. år

Partner i digitalbureauet a-round

Artiklen sidst ændret: 26. november 2018 13:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Trykkeriloftet topbanner

Job i Nordsjælland

Cahetu 395194 1723549  side 25.000 win win 18/4 18-april 19
Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo
øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
Convergys/Concentrix kundeservicemedarb side 8/3-8/4 1750401
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu