Så kom den første store ladning flis


Af Helsingør Dagblad

Skibet er 43 meter langt og fylder helel Kongekajen.

Fire store lastbiler kan ikke følge med den grønne gravko. Det tager måske kun én dag at tømme det lange skib, selv om der denne gang skal køres 80 gange og ikke 60.

HELSINGØR: Lørdag formiddag klokken 11 lagde det 43 meter lange fragtskib MV Activ til kaj ved Kongekajen i Helsingør. Mandag morgen klokken 7 gik den store, grønne gravko i gang med at læsse flis til det nye kraftvarmeværk ved Kongevejen over i de fire store lastbiler, og allerede klokken 7.08 var losningen af det fjerde læs i gang.

Hele Kongekajen er spærret af, og lastbilerne svinger behændigt ud i trafikken, forbi stationen og op ad Kongevejen. På tilbagevejen kører de ad Trækbanen, oplyser Richard Nielsen fra DSB Transport, der har fået opgaven og også skal køre nogle af de mange læs, der kommer fra Sverige og fra Hundested Havn.

80 vognladninger

– Det er smart med den lukkede grab. Så ryger der ikke så meget ved siden af, konstaterer Thomas Olsen fra rederiet Baltic Sailing, der har hentet ladningen i Veltspils i Litauen.

Skibet MV Activ har 1.727 tons flis i lastrummet, og vognmanden regner med at køre 80 gange frem og tilbage mellem havnen og værket i Rørtang, ikke kun 60 som tidligere oplyst. Det kommer også an på skibets og lastens størrelse. Det bliver næppe samme skib hver gang. Rederiet sender det skib, der er fri til opgaven.

MV Activ er så langt, at det fylder hele Kongekajen, og i forenden kan man se hele overdækningen klappet op, så grabben har fri adgang til lastrummet.

Der bliver fejet

Da de første fire læs er kørt af sted, går en fejemaskine i gang med at fjerne det flis, der er drysset ned fra grabben. Det er en frisk morgen med høj sol og blæsevejr, så det gælder om at forhindre, at flisen bogstaveligt talt bliver spredt for alle vinde.

– Vi skal nok se på, om vi kan få en bil eller to mere på opgaven, for der er ingen grund til at have spildtid. Hver time koster jo, siger folkene på kajen.

Der kommer mere

Det går også godt med at modtage flisen ude på kraftvarmeværket, melder Anders Göricke fra Södra Danmark, der har lavet aftalen med Forsyning Helsingør og Helsingør Havn. Flisen bliver kørt ind og kontrolvejet, inden det kommer over de store tanke, hvorfra det tørres og suges over i forbrændingsanlægget.

Den næste ladning kommer om to-tre uger, og alt i alt regner parterne med at levere fire-fem skibsladninger flis inden nytår.

Artiklen sidst ændret: 29. oktober 2018 12:43

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Vil du gerne sortere dit affald?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018