Af Tine Zedeler

35-årige Mervat er rollemodel for andre flygtningekvinder

Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360

35- årige Mervat Awad Mhahi fra Syrien er glad for den hjælp hun har fået fra kommunen, som har ført til uddannelse og job.

HELSINGØR: 35-årige Mervat Awad Mhahi flygtede fra Syrien for tre år siden. En barsk flugt, som førte hende til Danmark, hvor hendes ene bror nogle år tidligere var flygtet til.

– Det var alt for hårdt, fortæller Mervat Awad Mhahi, som bor i en lejlighed på Nordvej i Helsingør.

Selv om Mervat Awad Mhahi savner sine to brødre, søster og mor, som stadig bor i det krigshærgede land, er hun for første gang, siden hun kom til Danmark, begyndt at se lysere på tilværelsen.

-Jeg er meget taknemmelig for den hjælp, jeg har fået af kommunen.Det var Charlotte (virksomhedskonsulent i kommunen, red), som rådgav mig til at tage en uddannelse som massør. Det havde jeg ikke selv tænkt på som en mulighed, fortæller Mervat Awad Mhahi, som netop har gennemført en uddannelse som sports- og helsemassør med eksamensbevis fra Frederiksberg Massørskole.

Tror på en dag i morgen

Uddannelsen til massør har hun taget sideløbende, mens hun har været ansat i løntilskud i Marienlyst Strandspa, hvor hun i sin tid blev ansat i praktik.

Fra midten af denne måned kan Mervat Awad Mhahi se frem til en fastansættelse i Marienlyst’s spaafdeling.

– Jeg er meget glad og kan godt lide arbejdet som massør. Jeg har også nogle rigtig søde kollegaer. Det eneste jeg mangler nu er at blive bedre til dansk, fortæller Mervat Awad Mhahi.

Og glæden er ikke til at tage fejl af, fortæller virksomhedskonsulent i Helsingør Kommunes Center for job og uddannelse, Charlotte Klitgaard, som har fulgt den 35-årige kvinde hele vejen siden hun kom til Danmark.

-Mervat sendte mig en besked forleden, hvor hun skrev: ” for første gang siden jeg kom til Danmark, tror jeg der er en dag i morgen”, fortæller Charlotte Klitgaard.

Rollemodel

Virksomhedskonsulenten fortæller, at Mervat Awad Mhahi er den første flygtning i Helsingør Kommune, der har gennemført en egentlig uddannelse.

– Mange af de flygtninge vi hjælper får hårdt fysisk arbejde. Mervat er den første, der står med et uddannelsesbevis på en konkret uddannelse og samtidig får direkte ansættelse indenfor faget, fortæller Charlotte Klitgaard.

Et ansættelsesforhold som Marienlysts spachef Gita Grauslund ikke er i tvivl om er et godt match.

-Allerede første gang jeg mødte Mervat, var jeg ikke i tvivl om, at hun har det i sig. Selv om hun i starten dårligt kunne sproget, har Mervat et drive, som også gjorde indtryk på vores gæster, som kom og fortalte, hvor sød og smilende, hun var, siger Gita Grauslund.

Spachefen betegner den syriske kvinde, som har palæstinensiske rødder, som rollemodel for andre arabiske kvinder.

– Jeg har fortalt hende, at hun med sig selv som eksempel, skal vise kvinderne de muligheder der er for at uddanne sig og komme i job. Der er også rigtig gode jobmuligheder som kropsterapeut, som der er mangel på i forvejen, siger Gita Grauslund.

Tog tørklædet af

Mervat Awad Mhahi har i forvejen joberfaring som kosmetolog og frisør, som hun har uddannet sig indenfor gennem kurser i Damaskus.

Springet med at tage en uddannelse som massør er ikke den eneste kursændring, efter hun kom til Danmark. Mervat Awad Mhahi har også valgt ikke at bære tørklæde, som hun gjorde, da hun boede i Damaskus.

-Det var ikke svært. Jeg tog det bare af . Jeg bar ikke tørklæde i mit hjemland på grund af religion, men fordi der var en forventning fra samfundet om det, fortæller Mervat Awad Mhahi, som i kraft af uddannelsen som kropsmassør også har brudt med de kulturelle normer om hvad kvinder må og ikke må uddanne sig indenfor.

Artiklen sidst ændret: 6. november 2018 20:33

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Borgerkroen 379696, 1754488 10-15.000 win juni 19/20

Job i Nordsjælland

Kim Stege VVS 501235, 1753333, Winwin aftale 1 aug19/20
Petersen ure-smykker, 373613, 1752899 10-15.000 win maj 19/20
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win  1753053
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side
Højbjerg vvs maj 19/20 10-15.000 win 1752050

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu