Så er det jul igen. Og det skal drikkes væk!

Af Jesper Munch Nielsen

Anmeldelse: Juleknas i familieforholdet

Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo

“Den tid på året” er en vellykket, dansk julekomedie, der både giver varme og gnider salt dybt ind i ridserne i livets flæskesteg.

ANMELDELSE: Vellykkede danske komedier hænger ikke på træerne. Gode julekomedier – danske eller udenlandske – hænger ikke på juletræerne. Så derfor er det både herligt og overraskende, at premiereaktuelle “Den tid på året” er en rigtig god film-gave at pakke ud i biografen.

Den Paprika Steen-instruerede film er sjov og ofte virkelig sjov. Men den går efter mere end bare latter. Steen og kompagni ved, at julen er hjerternes fest, så filmen sørger for at have noget på hjertet.

Selvbilleder og selfies

Man kommer således til at holde faktisk ret meget af en del af personerne i “Den tid på året”. De er måske fejlbehæftede, men også fulde af følelser og håb. Der er også et par af de medvirkende, der virkelig giver en lyst til at stramme garnet og kvæle.

Steen elsker helt sikkert at trampe på vores krummede tæer, for der er scener, der bliver trukket ud, så pinligheden for alvor og ikke kun for sjov kan mærkes.

Frem for alt har “Den tid på året” et manuskript, der sidder lige i skabet – derinde, hvor skeletterne rasler. Handlingen underholder, men handler også om noget – om familier og fordomme, om selvbilleder og selfies, om at tankerne tæller, og om at det kan være bedre at give end at få.

Hyg, for hulen

Rammen kender vi i de fleste danske familier.

Hele eller halvdelen af den pukkelryggede tropper op den 24. december. Og så skal der hygges. For hulen, hvor skal der hygges. Og spises og drikke og danses om juletræet og guldkalven af gaver.

Vi er langt ude på landet. Lærerparret Katrine og Mads med deres to børn. Ind ad døren kommer hendes fraskilte forældre, som hader hinanden, men ellers er selvglade, så det basker. Og hans fredelig forældre.

Ind kommer også hendes præste-lillesøster med ulidelig mand og grænsesøgende barn, der er så øretæveindbydende, at det gør ondt. Især fordi det i virkeligheden er forældrene, der burde komme over knæet.

Ingen jul uden en overraskelse. Så pludselig banker endnu en lillesøster på døren – hende, der blev misbruger og gemt af vejen, fordi forældrene ikke lige havde tid til den slags, når de skulle realisere sig selv.

Det er blevet hvid jul. Og samvittigheden er kulsort.

Julens magi

Patricia Schumann gør en god figur som den afvænnede og afvæbnende søster, der kommer ind fra kulden og bringer varmen og julestemningen tilbage i dem, der stadig har hjerter.

Hun har en kantet kæreste med og en bonusdatter, der rent faktisk tror på julens magi uden forbehold. Det er høj klasse af “Den tid på året”, at filmen formår at give den lille piges storøjede juleglæde en stemme.

Steen selv spiller Katrine med stor empati. Jacob Lohmann er sympatiske Mads, som forsøger at holde sammen på det hele.

Sofie Gråbøl er lillesøsteren, der får alle irritations-lygter til at blinke. Lars Brygman er herligt fedtet som hendes fiasko af en mand. Og endelig er Lars Knutzon og Karen-Lise Mynster frygtindgydende selvoptagede som Katrines forældre. De viser hvor meget, man kan gå glip af, hvis man kun ser sig selv.

“Den tid på året” slutter af med en bittermandelgave. Den kan man tygge lidt på, mens man tænker over filmen, som fortjener det.

Artiklen sidst ændret: 8. november 2018 14:53

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side
HF Byg 353825 1723481  logo 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19
Convergys/Concentrix kundeservicemedarb side 8/3-8/4 1750401
Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu