Thomas Horn vender hjem (Foto: Lars Johannessen)

Af Torben Abildgaard

Klumme: Tag dig tid til en Rød Tuborg

Euronics log  win win 30.000 16/4 18 – april 19 1723144

Thomas Horn 46 år, leder af Hellebæk Skole, gift med Ulrika og har to piger på 8 og 19 år. Der bliver diskuteret politik, mountainbikecykler, historie og selvfølgelig FC Helsingør i hjemmet i Jyllandskvarteret. Han er tidligere byrådsmedlem og folketingskandidat.

Den ikoniske plakat hang på mit barndomshjems gæstetoilet. På plakaten ser man en gruppe mænd stå ude foran Nielsens barbersalon og tage sig en velfortjent pause – de tar sig tid til en Rød Tuborg, står der. Opfordringen er klar. Du må ikke skylle øllen i dig, det smager den simpelthen for godt til. Du skal tage dig god tid.

Ja, bare rolig. Dette er ikke et partsindlæg for at genindføre alkohol i arbejdstiden, selv om vi nok alle kunne trænge til en lille skarp i ny og næ.

Nej, det er mere en fascination af budskabet om at ”ta’ sig tid” og mindet om en svunden tid, hvor det at pause var en helt naturlig del af arbejdsfællesskabet.

Måske er det bare mig. Det der med, lidt for tit, lige at få klemt madpakken ned, mens man arbejder videre foran skærmen. Eller det at stjæle andres pausetid med arbejdsmøder: ”Nu hvor jeg alligevel har dig”.

Jeg møder til stadighed ofte kollegaer, der både glemmer at spise og drikke i løbet af deres arbejdsdag – og her tænkes ikke på Rød Tuborg. Følgesvenden er oftest hovedpine, uoplagthed og søvnbesvær.

I Danmark omtales stress nu som en folkesygdom, og det vurderes, at mere end en kvart million danskere lider af det. Dette med både enorme personlige og samfundsøkonomiske konsekvenser til følge.

Man vil gerne udnytte tiden, men den bliver hele tiden væk. Hvor bliver den af? Har den nogen sinde været der?, skrev Benny Andersen.

Svaret til Benny Andersen kunne være det gamle ordsprog om, at tid ikke er noget man har, det er noget man ta’r. Men hvorfor gør vi så ikke det?

Jeg har faktisk oplevet arbejdskulturer, hvor der nærmest blev set ned på de kollegaer som insisterede på en reel pause. Hvor det at blive opfattet som værende travl og lidt kort for hovedet gjorde, at man stod højt i arbejdshierarkiet. Hvor kommentarer som ”har du virkelig tid til det” og ”bare det var mig” var en del af jargonen.

Hvad er der sket med os? Er det nu tiden, der tager os og ikke omvendt? Bliver vi bedre medarbejdere, kollegaer, forældre og mænd og koner? Hvem gør vi det for og lægger de overhovedet mærke til det?

I min bog er det et selvbedrag af dimensioner, hvis man tror, at man ikke kan undværes. Og hvis man tror, at spisepause og små åndehuller kan erstattes. Mange kan godt lide at arbejde meget og have travlt. Det er der absolut intet galt med. Men man har altså et ansvar for at passe på sig selv og sine kollegaer. At opsøge hinanden – og pausen. Om det foregår med ostemadder, caffe latte eller hjemmebag må være op til eget temperament. Men måske en plakat med overskriften ”Gi’ dig tid til en ostemad” ville være et populært tiltag i kantinen eller på kontoret.

Men så må du altså ikke hapse ostemadden i dig – det smager den simpelthen for godt til. Du skal tage dig god tid. Og moralen tjaa … måske noget i retning af: Tid er ikke noget man har, det er noget man ta’r.

Så: Tag dig tid til en ostemad!

Artiklen sidst ændret: 8. november 2018 16:17

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Job i Nordsjælland

BAAGØ, 127683, 1724217, 40000 visninger side/logo
Malerfirmaet Nordkysten side+logo 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82
Skydeselskabet  Kunde nr. 373553  Ordre nr. 1725347, 20.000 visninger logo
Jobo vaskeklub logo april 17-april 18 40.000 win win 1723108,pause 8-24/3 polering i stedet
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu