Foto: Lars Johannessen

Af Jacob Henriques

Leder: Den sidste nyhedscafé. Flere følger

I går, fredag, afholdt vi efteråret sidste Nyhedscafé på biblioteket på Kulturværftet. Den sidste nyhedscafe i denne omgang blev bestyret af Jørgen Duus.

Otte fredage i træk har Dagbladet sammen med bibliotekerne i Helsingør inviteret morgenfriske helsingoranere og andre interesserede til en snak om nyheder. Der har været skiftende værter på. Vi har haft besøg af så forskellige personligheder (med lokal tilknytning) som politidirektør Niels Christian Bülow, nyhedsvært og politisk redaktør i DR, Ask Rostrup, træner i Nordsjælland Håndbold, Ian Marco Fog, Adam Nicolai Margaard, formand for Helsingørs Ungeråd, vores egen chefredaktør Bo Christensen med flere.

De har – hver især – suverænt valgt nyheder ud fra ugen, der gik, som de gerne ville debattere med andre. Nyhedscaféen begyndte i foråret. Efterårets nyhedscaféer var sæson nummer to.

Det har været slående, hvor forskelligt nyheder læses alt efter, hvad morgenens nyhedsværten beskæftiger sig med til hverdag. Men uanset, hvad temaet er, hvilke nyheder der vælges ud, ender nyhedscaféerne altid med en god konstruktiv debat. Lysten til at fremkomme med holdninger er stor disse fredag morgener. Flere af nyhedsværterne er gået derfra med en følelse af at være blevet beriget af tilhørerne. Det samme gælder tilhørerne, hvoraf mange kommer igen uge efter uge.

Debat ligger helt inde i kernen af Dagbladets dna. Det er helt essentielt for os at være ”stedet”, hvor den lokale debat kan gro og udvikle sig. Der var engang, da alle læste den lokale avis, at det var tilstrækkeligt at trykke de læserbreve og indlæg, vi fik tilsendt. Sådan er det ikke i dag. Vi har naturligvis stadig vore avis, hvor vi jo har skruet op for holdninger med daglige klummer og en helt debatsektion om fredagen. Men vi skal også være til stede digitalt, på nettet og på sociale medier. Og så har vi et stort ønske om også at kunne stå for lokale ”live-debat-møder”. Altså møder, hvor inter-esserede kan møde op og debattere. Nyhedscaféerne i samarbejde med bibliotekerne er et eksempel på det arbejde.

Vi ønsker at fortsætte arbejdet med forskellige former for debatmøder i fremtiden. Vi har brug for en modvægt til de debatter, der for eksempel lever på sociale medier. Debatter, der hurtigt blive skingre og personlige. Ja, nogen gange ligefrem hadefulde. Eller borgermøder om en bestemt sag, der udvikler sig til ” skyttegravskrige”, hvor man glemmer at lytte og give plads til hinanden.

Der er virkelig en god klangbund i at få mennesker til at debattere åbent og ærligt, ansigt til ansigt. Det er svært ikke at være konstruktiv, når man også skal se hinanden i øjnene.

DC

Artiklen sidst ændret: 19. november 2018 12:56

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu