Af Jacob Henriques

Klumme: Fejr en frivillig!

Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx

Ulrich Koch Borrits, 30 år, giver hver uge 60 U-14 piger og drenge og 1. holdsdamerne håndboldglæde med hjem. Ulrich træner håndboldtalenter fra Idrætsklasserne og er lærer på 10.klasseskolens idrætslinje.

Klub- og foreningsliv er noget af det, vi, som danskere, historisk set er stolte af. Det er der, hvor man mødes med sine klubkammerater for at have det sjovt og dyrke en fælles interesse. Der findes uendeligt mange forskellige klubber i det danske land. En hurtig googlesøgning viser tydeligt den store diversitet, da både Rotary og diverse motorcykelklubber her popper op, side om side med den lokale bridgeklub. For ikke at glemme de mange forskellige idrætsklubber, der hver især sætter deres præg på lokalsamfundene rundt omkring i landet. Fælles for dem alle er, at de eksisterer på baggrund af frivillige folks utallige interessetimer!

Personligt har jeg stiftet bekendtskab med et par forskellige håndboldforeninger gennem tiden.

Den første er min barndomsklub, Borsholm Skibstrup Idrætsforening, der har hjemme i Nordkysthallen i Åls-gårde. Det er en fantastisk social klub, hvor der er plads til alle, og hvor der frem for alt er fokus på, at det skal være sjovt at gå til håndbold. Klubbens håndboldafdeling er i store træk drevet af familien Madsen der lever og ånder for klubben – og ja, klubben lever og ånder, fordi familien Madsen er der!

Det var i denne klub, jeg voksede op og fik både min håndbold- og klubopdragelse. Jeg lærte, at det er vigtigt at yde en indsats for, at fællesskabet kan fungere, og at ingenting kommer af sig selv.

Det affødte, at jeg i mine start-20’ere blev en del af bestyrelsen. Her fandt jeg hurtigt ud af, at en klub er meget andet end det, der foregår på banen. Møder, budgetter, og ikke mindst at skulle høre på folks 1.000 forskellige holdninger blev lige pludselig hverdag. Det var sjovt, men det var, undskyld mit sprog, fandeme også hårdt! Der gik ikke mere end to år, så droppede jeg ud af bestyrelsen, for at kunne fokusere på dét at være træner – dobbeltrollen var alt for meget!

Så til min nuværende klub. Helsingør Håndbold. En traditionsrig klub der i fordums tid regerede toppen af dansk håndbold. Sådan er det ikke længere. Det er i og for sig ikke den store katastrofe, men man kan undres over, at den ikke engang er i nærheden af toppen. Jeg er med på, at vi på herresiden er en del af Nordsjælland Håndbold. I dagligdagen, kan det være svært at se, at Helsingør Håndbold er en del af dette, udover at huse et par hjemmekampe og være en økonomisk støtte.

Hvad der er årsag til, at Helsingør Håndbold ikke længere er resultatmæssigt på toppen, kan man aldrig sige helt præcist. Visionen om at være blandt de bedste er der stadig, men igennem tiden har der været stor udskiftning i bestyrelse og folkene omkring klubben. En ting, som kan have fået klubbens fundament til at vakle, og dermed måske miste sportsligt momentum? Men er det nu også så vigtigt?

Jo, det ville da være fantastisk med en klub, der præsterer hvert evigt eneste år på alle årgange. Men i bund og grund handler klub- og foreningsliv om fællesskab, interesse og sociale relationer . Deraf affødes resultaterne oftest naturligt, hvis det krydres med en god portion organisation, kultur og dygtige trænere. For at dette kan opstå, kræver det en, to eller flere ildsjæle, der i en periode bliver ”klubbens hjerte og lunger”. De mennesker, der sikrer de rette værdier. De mennesker, der har overblik og giver plads til at andre kan komme ind og give det bidrag til klubben, som de kan overskue i deres hverdag. Mennesker, der gør det rart og positivt for alle at komme i klubberne. De mennesker, der er limen, der får alt til at hænge sammen og som, ofte, lægger uendelig mange frivillige timer i klubberne.

Ingen er uundværlige, siger man. Langt de fleste gange er den også god nok . Mange frivillige kan sagtens blive skiftet ud med andre frivillige. Men klubbernes ildsjæle derimod, de er sværere at erstatte. Det vil altid give et stort tomrum i en klub, når de værdibærende ildsjæle forsvinder.

Det er mennesker som dem. Folk som familien Madsen i Borsholm. Det er dem, der er den store motor i enhver forening. De knokler og yder, uden at få så meget som en flad øre for det – udelukkende for at skabe en fantastisk klub!

Dét er sgu sejt, og noget der skal hyldes.

Med det en opfordring til dig: Næste gang du møder ind i din forening – HUSK AT FEJRE DE FRIVILLIGE!

På forhånd tak 🙂

#FEJRENFRIVILLIG

Artiklen sidst ændret: 19. november 2018 14:35

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
CPH Motorcykler, 501308, 1755176, 10-15.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Øresundsakvariet april 19/20 10-15.000 win  1752510
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Restaurant Helsingør Golf, maj 19/20, 10-15000 win 1752529

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu