Lars Michael Nielsen, Foto: Lars Johannessen

Af Jacob Henriques

Klumme: Kom dog ud og spis

Lars Michael Nielsen. 35 år, biolog, oversætter og naturformidler. Elsker friluftslivet med alt hvad det byder på.

2018 Har været et utroligt varmt år og er det stadig. Temperaturen har knap nok været under fem grader, og der er stadig blomster i vejrabatter og græsplæner. Blandt andet kan man se røllike, mælkebøtte og bellis. Jeg kan ikke huske, at jeg før har set den slags blomster her i slutningen af november, og vi må nok bare konstatere, at klimaet faktisk ændrer sig. Nogen vil måske sige, at det er til det bedre, men jeg synes, det er ærgerligt. Ikke fordi jeg ikke kan lide varme, men jeg synes nu også, at den krystalklare frostklare vinterluft er fantastisk.

Der er dog ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det lune vejr betyder, at der stadig er noget at hente i naturens spisekammer. Røllikerne kan man lave en dejlig snaps af. En snaps, der kan lune, når det forhåbentlig bliver koldt. Mælkebøtte og bellis er fantastiske i salat. Er man i skoven og har styr på svampene, er det nu, man kan finde blandt andet østershatte på de gamle bøgestammer, der ligger rundt omkring. Finder man nogle, er det med at plukke dem, for myceliet, der ligger inde i stammen, vil så sætte nogle nye. Og med en kilopris på ca. 170 kroner kan der da være en hel del at spare.

Det kan godt være, at ræven synes, at rønnebærrene var sure, men slåen er endnu mere bitre og beske. Begge bær er dog fortrinlige i både mad og snaps. Rønnebær har et meget højt indhold af c-vitamin. Slåen indeholder mange antioxidanter men også en del gode vitaminer. Der er flere måder at gøre disse bær lækre på. Rønnebærrene kan blandt andet laves til gele, som er fantastisk til oksekød eller vildt. De kan tørres og mister så deres bitre smag og minder om tørrede tranebær, som mange sikkert kender fra diverse former for mysli.

Slåen er der kun et trick til at gøre spiselige. De SKAL have frost. Så enten skal man håbe på, at fuglene ikke har spist dem alle sammen, inden den første nattefrost sætter ind. Eller hvis man ikke tør satse på, at fuglene levner noget, er det nu, man skal ud med pose og spand og så lægge bærrene i fryseren natten over, når man er hjemme igen. Så forsvinder den bitre smag, og man står tilbage med et dejligt sødt bær, der gør sig fantastisk som saft, gelé eller lige som rølliken i en snaps, der nok lige kan nå at blive færdig til jul.

En sidste ting, der er vigtig at huske på, når man samler ind i naturen, er kun at plukke det, man ved hvad er. Så husk en god svampebog, hvis det er svampe, du vil have. Og hvis du vil prøve kræfter med blomsterne, er en florabog et must. Endnu bedre og hyggeligere kan det jo være at tage på en arrangeret ”sanketur” med en ekspert. Eller hvis du har en ven, der kender tingene, så tag ham/hende, en termokande og madpakke med ud i naturen.

Kom ud og nyd de smukke dage vi stadig har, for selv om Kong Vinter nærmer sig med hastige skridt, er der stadig meget godt at finde i skov og mark. Og når I alligevel er der ude, er der jo også rig mulighed for at få samlet kogler, lidt gran og andet pynt ind til juledekorationen.

Vi ses derude.

Artiklen sidst ændret: 21. november 2018 15:17

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har du spillet padel-tennis?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu