Frygten for flammer gjorde Nina til brandmand


Af Tine Zedeler

Ni unge afsluttede mandag aften deres grunduddannelse på Brandakademiet, der nu giver dem mulighed for at arbejde som frivillige brandmænd.

HELSINGØR: Der er fuldt blus på den havarerede bil, der holder i hovedgaden på Brandby, beredskabets øve-område i Skibstrup. Knaldene fra de eksploderende airbags får publikum til at holde sig behørigt på afstand, men roligt og professionelt får en lille gruppe unge brandfolk has på flammerne, mens andre tager sig af den ”tilskadekomne” dukke, der ligger lidt væk fra bilen.

En af dem er 18-årige Nina Løvengreen, der sammen med otte andre unge mandag aften blev fejret efter at have gennemført et halvt års grunduddannelse som brandmænd på Brandakademiet, et samarbejde mellem Helsingør Kommunes Beredskab og Ungdomsskolen.

Teoriprøve i brandslukning

Nina Løvengreen havde sin helt personlige grund til at sige ja til uddannelsen, der nu giver hende mulighed for at arbejde som frivillig brandmand i beredskabet.

– Jeg var bange for ild, og det ville jeg gerne gøre noget ved. Derfor tænkte jeg, at det var en god idé at tage uddannelsen, siger Nina Løvengreen, der er en af to piger på holdet.

Uddannelsen på Brandakademiet er kompetencegivende, så de unge kan bruge deres nyerhvervede evner til i første omgang at arbejde som frivillige brandmænd, og på sigt kan de blive ansat i beredskabet.

– Hvis man skal sammenligne det med at tage et kørekort, kan man sige, at de har taget teoriprøven og nu kun mangler køreprøven, siger René Spange, der har været tovholder på uddannelsen.

Den garvede brandmand er pavestolt over sine unge kursister, som efter hans opfattelse er det bedste hold, han har arbejdet med.

Nyt syn på førstehjælp

Også beredskabschef Søren Lundhild roser konceptet omkring Brandakademiet, der i samarbejde med Ungdomsskolen har været afholdt en gang tidligere. Fra det første hold er flere af de unge fortsat som frivillige brandmænd, og det er også forventningen med årets hold.

– Det er en god måde at skabe interesse for vores fagområde på, og samtidig lærer de unge at respektere hinanden, når de skal samarbejde om svære ting, siger han.

Ungdomsskolen har været med til at udvikle den pædagogiske del af Brandakademiets koncept, og projektkoordinator Charlotte Karrebæk er begejstret for samarbejdet med beredskabet.

– Vi vil gerne være med til at understøtte, at de unges uddannelsesmuligheder bliver så brede som muligt, og fordi det er kompetencegivende, kan deltagerne her gå ud med deres bevis i hånden og have bedre muligheder for at søge et job bagefter, siger hun.

Efter 27 uger med brandslukning har Nina Løvengreen fået bugt med sin angst for ilden, men det er førstehjælpen, der for alvor har fanget hendes opmærksomhed.

– Jeg er bl.a. blevet Hjerteløber og har fået et helt andet syn på førstehjælp. Jeg tror, det er den vej, jeg helst vil gå videre med, siger hun.

Red/Ungdomsskolen.

Artiklen sidst ændret: 29. november 2018 13:41

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018