Af Mads Birch

Klumme: Min barndoms jul

3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128

Anette Lauritsen er leder af Kirkens Korshærs herberg Stubben i Helsingør. I sin fritid er hun bl.a. løbetræner i løbeklubben Running Rhino.

I denne tid kan tanker og minder fra barndommens jul sende mig tilbage til min gode opvækst i Vestjylland. Som altid – men måske især – når man bliver lidt ældre, vælder tanker og minder op i én, når højtider står for døren. Sådan også med julen. Julen var den højtid på året, hvor vi i min familie samledes. Der var nok at se til med en børneflok på 6 og en travl forretningsmand som min far. Min mor var den, der sørgede for maden og julegaverne som i de fleste familier på den tid. Det var også på den tid, hvor vi fik nyt tøj, blev klippet og sad pænt og ventede ved bordet og ventede på, at min far skulle komme hjem fra sine besøg på gårdene, hvor han havde været ude med julekurven til de mange, som ikke havde det økonomisk så godt som vi.

Den gang forstod vi børn ikke, at han absolut skulle afsted, og at vi skulle vente. I dag, hvor mine sidste mange juleaftener er foregået på Stubben, forstår jeg alt for godt, hvor vigtigt det er at tage vare på andre end sig selv og sin familie. På Stubben har julen og alle dens gode intentioner for længst meldt sin ankomst. Som i de bedste familier udleverer Tine ønskesedler. Så kan de hver især fylde ud og skrive på, hvad de ønsker sig. Beskedne er deres ønsker – men indimellem kan der være ønsker om bil og skøn kvinde, som trænger sig på. Så er der gang i initiativerne, for hvor andre steder end i vores genbrugsbutik finder vi den skønneste ”kvinde” og billigste bil, som omhyggeligt bliver pakket ind sammen med alt det andet, som vi personaler synes, der mangler til netop denne gut. Sjov og ballade. Og dog tydeligt med et alvor af bekymring for, hvad der kunne have været og måske aldrig kommer.

Som for de fleste mennesker melder glæden sig omkring alt det hyggelige, der også er ved julen. Sjældent har jeg oplevet så megen taknemmelighed og glæde, som når vi bænket i det stiveste puds på de, til lejligheden, indsatte bænke. Bænke fordi vi denne aften sidder 35 – 40 mennesker meget tæt i en varmestue med plads til 20 ad gangen. Men pyt – bare vi ikke rejser os uden at give naboen besked. Det kunne give en anderledes vippetur. Rødvin bliver skænket, maden serveret på fade, ja, selv cigaretten bliver tændt denne aften. Hyggeligt og bevægende med så megen livsglæde trods savn og nærvær af familie. Vi er familien og takker mange gange for, at vi må være med.

Ikke et øje er tørt, når vi andægtige, efter ris á la mande og dertilhørende mandelgaver, bevæger os videre til stuen med juletræet. Døren åbnes i skæret af julelys på træet, og frem af rummet lyder de dejligste toner fra klaveret, der ikke har været stemt i de 16 år, jeg har været med! Men hvem kan. Kun Kylle kan fremtrylle melodier i samvær med alle os, der stemmer i på hver vores helt særlige facon og melodi. Fantastisk stemning, som bare skal opleves.

Julegaver, købt til hver især, deles ud, og juleknas fortæres i skæret af julestemning og lys. En aften vi alle sjældent glemmer, og som lagrer sig ved siden af eller måske foran de minder, man havde fra sin barndoms jul. Vi bliver ”børn på ny”. For mig og for alle, der har oplevet disse dejlige juleaftener med disse vidunderlige mennesker, findes der bare ikke noget mere livsbekræftende.

Glædelig jul.

Artiklen sidst ændret: 5. december 2018 15:07

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Borgerkroen 379696, 1754488 10-15.000 win juni 19/20

Job i Nordsjælland

Kim Stege VVS 501235, 1753333, Winwin aftale 1 aug19/20
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 1751735
KV-Revision, 280954,  1752052, 15-20.000 visninger win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu