Thomas Horn vender hjem (Foto: Lars Johannessen)

Af Jacob Henriques

Klumme: Der bor en mand i en pære …

Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 side

Thomas Horn 46 år, leder af Hellebæk Skole, gift med Ulrika og har to piger på 8 og 19 år. Der bliver diskuteret politik, mountainbikecykler, historie og selvfølgelig FC Helsingør i hjemmet i Jyllandskvarteret. Han er tidligere byrådsmedlem og folketingskandidat.

… ”Det er bedst at lade ham være. Han lever af græs. Han har brændt sin madras. Mænd i pærer er tit lidt sære.” Har I endnu ikke kastet jer over Jacob Martin Strids børnerim, så er det altså bare at komme i gang.

Jeg er så heldig, at vi her i hjemmet endelig er rykket væk fra historierne om Rasmus Klump og Peter Pedal og ind i et helt nyt univers fyldt med humor, underfundighed og finurlige beretninger.

Godnatlæsningen er, så at sige, lige pludselig noget andet, end noget der blot skal overstås.

Når både far og 8-åringen er enige om, at man da lige bliver nødt til at snuppe et kapitel mere. Når begge får tårer i øjnene af grin, da Lille Virgil og hans ven Carl-Emil finder nogle brædder ved Kulle-Karlens hus. Brædder der godt nok kunne ligne et plankeværk, men også samtidig kunne ligne en række af brædder, der er perfekte til at bygge tårn af. Eller når både far og datter får en klump i halsen, da Skalde-Per bekendtgør ”For nu dør jeg”, hvorefter han lukker øjnene for sidste gang i historien om Ronja Røverdatter. Ja så er der noget på spil. Når barnets nysgerrighed og den voksnes underfundighed smelter sammen i en større helhed.

Endelig er Ole Lund Kirkegaard-bøgerne sat frem i forreste geled. Og historierne om løbehjulstyve, Cirkus Benito, Dille (som sgu hele tiden glemmer, at ham ikke må bande) har for alvor taget kampen op mod YouTube, Musical.ly og Netflix. Selvfølgelig skal jeg ikke dømme youtube-film som ”pige slår flødeskum i ansigtet på sig selv” eller ”se jeg sminker min storebror”, men jeg vil alligevel slå et slag for, at Kirkegaard, Strid, Fupz Aakeson, Toft Simonsen, Sareen og Cecil Bødker godt krydret med en lidt dilettantisk dramaturgisk oplæsning har betydelig mere at byde på.

Den fælles oplevelse. Grinene, tårerne, eftertænksomheden. Den fælles billeddannelse af det oplæste. Hvor bette er en bette-skid, og hvordan kan man indrette sig i en pære? Den masseproducerede historie bliver pludselig vores. Vi bestemmer størrelsen på den bette, og det er os, der bestemmer, hvor skabet skal stå hos den sære mand i pæren.

Højtlæsningen har altid været en del af min opdragelse. Lige fra godnat-oplæsningen af min forældre til mine lærere i folkeskolen. Jeg husker stadig, hvordan min matematiklærer Torben kunne få os alle til at tygge makrelmaden med læberne, så vi var sikre på at opfange og nyde hver eneste betoning og forvrængning, når Dennis Jürgensen blev læst højt i spisepausen. Eller når formningslærer Gerner, ud af det fri, fortalte eventyr, mens vi blev sat til at tegne sandkassetegninger. Blyanten og ørerne blev spidset. Historien havde os i sin hule hånd. Vi elskede det.

Den gode fortælling fortjener, at vi gør os umage. At vi tør spille lidt med, og at vi får foldet historien ud og bragt fortællingen videre. Tør og vil vi, kan højtlæsningen nemt slå Ipad og tv-skærmen af spillepladen. Men det kræver et aktivt valg. Ellers så har vi alle en tendens til at forfalde til det nemme – I ved der, hvor de 10 minutters skærmtid pludselig blev til hel fredag aften.

8-åringen er selv så småt ved at knække læsekoden. Og jeg kan høre, at hun ved anden gennemlæsning faktisk tør lege både med betoning og indlevelse. Langsomt men sikkert. Det er dejligt at være en del af. En ting har jeg dog ikke fortalt hende endnu – godnatlæsningen – ja den giver jeg ikke fra mig.

”Der bor en mand i en nød. Han er faktisk meget sød.”

Artiklen sidst ændret: 6. december 2018 15:07

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win

Job i Nordsjælland

HF Byg 353825 1723481  logo 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu